Barátom, Róbert Gida

Az elfeledett gyermekkor

Megjelent: 2018.08.02. 12:28
Írta: colorcam

Micimackó és barátai nem éppen eseménytelen életüket élik a Százholdas Pagonyban, ahol nap mint nap bajba kerülnek, és minden alkalommal a csacsi, öreg medve legjobb barátja, a hat éves Róbert Gida húzza ki őket a csávából. Azt hiszik, hogy kalandjaik soha sem érnek véget, mert amíg gyerekek vagyunk, olyan távolinak tűnik a holnap, de mire felnövünk, már nem emlékszünk a tegnapra...

download.jpg

Ám az ő életükben is elérkezik a pillanat, amikor egy fejezet lezárul, Róbert Gidát szülei bentlakásos iskolába küldik, és ezen a ponton veszi fel az augusztus első hetében debütáló Disney-mozi a fonalat. Az iskolakezdéssel szakad meg ugyanis a kis csapat egysége, és a felnőtté válás során a fiú könnyelmű, de akkor igaznak hitt ígérete ellenére is elfelejti gyerekkorának legszebb időszakát és vele legjobb barátait. Azonban ők nem felejtik el őt…

wtp3.jpg

A regény és a film hősei, azaz A. A. Milne fiának eredeti plüssállatai

Kicsit félve ültem be a film sajtóvetítésére, mondván, a Micimackóból nem lehet, és nem is kell új vagy olcsó adaptációt csinálni, hiszen abban a formájában örökérvényű, ahogy mi magyarok, Karinthy Emília fordításában megismerhettük. (Karinthy Frigyes "csak" irodalmi formába öntötte a történetet, a medvebocs, Winnie-the-Pooh magyar elnevezése, a Micimackó is Emília becézéséből ered -szerk.) Pedig én abszolút híve vagyok a történetek újragondolásának, újra feldolgozásának, hiszen ahogy változik a társadalmunk, úgy az igényeink, olvasói és nézői szokásaink is formálódnak, a mai kor embere más problémákkal küzd, mint az író, Alan Alexander Milne korában élők a regény keletkezésekor, az 1920-as években.

src_1527690781kristofer-robin.jpg

A történet szerint Róbert Gida (Ewan McGregor) már felnőtt, elfelejtett gyerek lenni. Londonban él feleségével, Evelynnel (Hayley Atwell) és kislányával, Madeline-el (Bronte Carmichael), akikre azonban nincs ideje, mert hajszolja a munkát és a pénzt. Sokunkkal egyetemben abban a hitben él, hogy ezzel teszi a legjobbat a családjával. Kislánya legnagyobb vágya azonban, hogy apja vele is töltsön némi időt. Ezzel a kiindulóponttal bármelyik felnőtt, aki beül a filmre, könnyen tud azonosulni, hiszen napjaink egyik legégetőbb problémájával találjuk magunkat szembe a vásznon, és valószínűleg a legtöbb gyereknek sem kell magyarázni a szituációt.

winnie-723x482.jpg

A család vidékre utazna a hétvégén, de Róbert Gidát sürgős hétvégi munkával bízzák meg, így nem tudja elkísérni őket a nyaralásra. Ekkor érkezik meg a felmentő sereg Micimackó vezetésével a Százholdas Pagonyból, és az állatsereglet tagjai gyermeki naivitásukkal olyan morális kérdésekkel állítják szembe hősünket, melyek gondolkozóba ejtik, vajon helyes értékrend szerint éli-e életét. Micimackót nem érdeklik a társadalmi konvenciók, egyszerűen nem fér a fejébe, hogy miért nem lehet mindenki önmaga, miért akarják a felnőttek a gyerekeikből kiölni a gyereket és egyediségüket a társadalmi igényeknek megfelelően alakítani.

udt8bq4lgvlabex5gl2cpzvy6qz.jpgA film nagyon érzékenyen, igaz, sok helyen kissé giccsesen mutat rá arra, hogy mennyire könnyen hagyjuk hátra a gyerekkorunkat, múltunk azon időszakát, amit már nem tartunk fontosnak, azt, melynek értékeit közben a leginkább szem előtt kellene tartanunk. A Százholdas Pagony karaktereinek gyermeki gondolkodásmódja teljesen szembe megy a mai világ elvárásaival, és egy pillanatra elgondolkodtatja a nézőt, hogy például a csacsi öreg medve nem is csacsi, hanem egyszerűen ő látja jól a világot, mert a szépségeit és valódi értékeit sokkal fontosabbnak tartja, mint legtöbbünk. Számára a felszínesség egy értelmezhetetlen és értelmetlen fogalom.

baratom_robert_gida-e1527498861221-1024x575.jpg

Az egész mozi egy igazi nosztalgia. Csakúgy, ahogy Róbert Gida kislánya apja gyerekkori dolgaival játszik, úgy ugranak be nekünk is a Micimackóval kapcsolatos gyerekkori emlékeink. Ebben a szinkron is sokat segít, hiszen a legtöbb karakter a Disney sorozatából már jól ismert hangon szólal meg magyarul. Jó érzés volt Mikó Istvánt újra Micimackóként hallani, de nekem nagyon hiányzott Tigris eredeti hangja, Bács Ferenc.

Érdekesség, hogy Micimackó angolul az 1988-1991 között készült rajzfilmsorozat óta, ahogy Magyarországon Mikó István, úgy az Egyesült Államokban  Jim Cummings hangján szólal meg. Az eredeti szinkronban ő kölcsönzi a hangját Tigrisnek is és még számos általunk jól ismert további mesehősnek. Íme ebből egy kis ízelítő: 

Azt gondolom, hogy a Barátom, Róbert Gida egy elég jól sikerült, érzelmekkel teli, megindító Micimackó-adaptáció lett, ugyan számomra kicsit furcsa plüss szerzetekkel. :)  A mai világban szükségünk van arra az értékrendre, amit a Százholdas Pagony lakói képviselnek, egyszerűen muszáj néha úgy nézni a minket körülvevő világra úgy, ahogy ők teszik.

A filmben ugyan sok klisével és giccsel találkozunk majd, de nem szabad elfeledkeznünk arról, hogy ez egy mese, ami másodsorban – de azt is meg merem kockáztatni, hogy elsősorban - a felnőtteknek szól. Aki pedig a gyerekével ül be a moziba, ugyanazt éli majd át, amit Róbert Gida, aki a lányán keresztül és hajdani játékai segítségével került közelebb a gyerekkorához. Micimackóék nemcsak Róbert Gidát mentik meg, hanem egy kicsit bennünket, felnőtt nézőket is. 

 

Barátom, Róbert Gida (Christopher Robin) amerikai animációs vígjáték, animációs kalandfilm, családi film, fantasy, 110 perc, 2018

Szereplők:

Evelyn - Hayley Atwell

Micimackó / Tigris (hang) - Jim Cummings

Róbert Gida - Ewan McGregor

RENDEZŐ - Marc Forster

FORGATÓKÖNYVÍRÓ - Alex Ross PerryAllison Schroeder

OPERATŐR - Matthias Koenigswieser

 

Magyar szinkronos előzetes:

 

Szöveg: Balázs 

 

Ide nézz!

A Hangya és a Darázs - Berepült az új Marvel-film

Star Wars kicsit másképp - Solo, a kalandos űrwestern

Deadpool 2. - A vicces fiú ismét akciózik

Tomb Raider - A csaj, aki mellett tuti nem alszol el

 

Kövessetek minket Bloglovin'-on is, hogy ne maradjatok le egyetlen blogbejegyzésről sem! 

  

Haverkodjunk Facebookon is: WWW.FACEBOOK.COM/COLORCAMMAG

Instagram: @COLORCAM_M és @COLORCAM_WS

Kérdésed vagy észrevételed van? Esetleg figyelmünkbe ajánlanál valamit?

Oszd meg velünk kommentben vagy írj a HELLO@COLORCAM.HU-ra! 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://colorcam.blog.hu/api/trackback/id/tr7714157431

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása