Királykék vagy égszínkék?

Miért látnak egyesek több, mások kevesebb színt?

Megjelent: 2019.04.01. 13:54

Elgondolkoztál már azon, hogy miért van az, hogy te legalább százféle lila színt tudsz megkülönböztetni a kékestől a rózsaszínes árnyalatúig, míg mások ugyanazt a dolgot inkább csak kéknek vagy nemes egyszerűséggel pinknek látják? Hogy kinek van "igaza", abban sosem fogtok dűlőre jutni, ugyanis vannak emberek, akik összesen 1 millióféle színt érzékelnek, míg mások több, mint 100 milliót. Ez nem tanulható képesség, hanem veleszületett adottság és komoly biológiai háttere van. 

bracelets-eyes-girl-999521.jpg

Míg az emberiség negyede a színvakság problémájával küzd, addig ugyanaz a gén, ami a színtévesztésért felelős, olyan mutációkat képes létrehozni, melyek által egyes nők akár százmilliószor több árnyalatot tudnak megkülönböztetni egymástól. Ők azok, akik egy idő után simán feléd repítenek valamit, ha nem látod a különbséget a szürkésfekete, a nagyon sötét szürkésfekete és az ébenfekete közt. Pedig egyikőtök sem ludas a dologban: az úgynevezett tetrakromát nevű, látásért felelős gén szinte kizárólag XX kromoszómák esetében hajlandó egy jóféle mutálódásra. 

paint-samples.jpg

Az emberiség nagyobb része - aki abszolút nem érti a fekete és a másik fajta fekete problémáját - trikromát látással születik, ami azt jelenti, hogy a szeme összesen három csap összehangolt munkáját veti be a fényérzékelésénél és ügyet sem vet az olyan finomságokra, mint az ultraibolya és a sárga színű fény jelenléte. Az ő szemük a zöld, a kék és a piros színekből keveri ki azokat az árnyalatokat, melyek szükségesek ahhoz, hogy az egyes tárgyak hasznos információval szolgáljanak az agy számára.

1280px-iris_right_eye_of_a_girl.jpg

A tetrakromát látással rendelkező embereknek négy csap áll a rendelkezésére, így az említett három fény mellett az ultraibolya és a sárga fényekre is érzékenyek. Ők azok, akiknek egy tárgy felülete sem sima vagy egyszínű, és ők azok is, akik elsőre megbuknak az általánosabb színlátást vizsgáló teszteken, ugyanis azokat a trikromát alapon működő szemekre fejlesztették ki.

 

d12c0b91235b5758fbbd972c8d870839.png

A négyszínlátás kutatása rendkívül izgalmas és még kiaknázatlan terület, ugyanis a kromoszomális mutációk mellett kevés információ áll még jelenleg rendelkezésünkre arról, hogy a színek érzékelése - ami gyakorlatilag egyfajta információ-átadás - pontosan hol történik meg: már a szemben vagy csak később, az agyban? 

 

Szöveg:

web_ala_i_ra_s_brigi.png

  

Kövessetek minket Bloglovin'-on is, hogy ne maradjatok le egyetlen blogbejegyzésről sem! 

  

Haverkodjunk Facebookon is: WWW.FACEBOOK.COM/COLORCAMMAG

Instagram: @COLORCAM_WS

Kérdésed vagy észrevételed van? Esetleg figyelmünkbe ajánlanál valamit?

Oszd meg velünk kommentben vagy írj a HELLO@COLORCAM.HU-ra! 

A bejegyzés trackback címe:

https://colorcam.blog.hu/api/trackback/id/tr7513786950

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2019.04.02. 08:10:49

A színelnevezések és az, hogy hányféle színt látunk, nincsenek összefüggésben. A színelnevezés ugyanis csoportosítás, bizonyos tartományon belül kéknek nevezünk dolgokat, attól függetlenül, hogy azon belül hány színtartományt tudunk megkülönböztetni.

]{udarauszkasz 2019.04.02. 08:19:27

Akkor az miert van, hogy ferfi letemre meg tudok kulonboztetni 2 fajta voroset? Van a voros,meg az a nagyon voros,amit neha egyes ujabb kocsik hatso lampajaban is latni. Normalis szinteszteket nem lehet letolteni, a telefon kijelzoje nem is tud minden szint visszaadni rendesen. A mobilos szinteszteken tobb pontot ertem el a felesegemnel,de elvileg a nok tobb szint latnak. Hogy is van ez?

Gérard Duchemin 2019.04.02. 09:44:43

Van olyan, amit a fentiek helyesen megállapítottak, nevezetesen gazdagabb, ill. szegényebb színmegnevezésben mutatkozó különbség. Ugyanakkor létezik az a biológiai különbözőség, amelyről a cikk írója ír. Csak épp sajnos ő is enyhén összemossa a két dolgot, pedig a két dolog nagyon más. És az, hogy általában a nők körében gyakoribb a több szín látása, nem jelenti azt, hogy bármely nő, az összes többi férfinél jobb lenne ebben, hisz mindkét nem körében nagy a szórás.

szepipiktor 2019.04.02. 10:07:27

Kicsit kajánul arra gondoltam, na megint egy trendi nőpárti írás, de persze - remélem! - nem erről van szó.
A biológiai része a dolognak szubjektív, statisztika alapú, sok dolgon nem lehtet igazolni vele.
A másik meg szakmai rész, vannak olyan területek, ahol nemcsak előny a színek pontosabb érzékelése, hanem kimondottan kötelező. Például nyomdatechnika, különböző grafikai sakterületek.
Itt meg nem kvótaalapon választunk munkatársat, hanem nemtől függetlenül azt, aki jobb, megfelelőbb.
Persze itt sem lényeges, hogy mondjuk a szükséges 1000 helyett valaki 1500-at vagy 1600-at "lát"...
Az sem léphető át, hogy valaki nem látja a színvariánsokat vagy csak nem tudja megnevezni azokat!
A fiam pár éves volt és a nagyanyja kiakadt, hogy "okkejsájgát" mondott a sárga helyett, de mi így beszéltünk vele, azaz megtanulta a fontos árnyalatokat is pici korában, míg sok embernek minden sárga sárga, minden piros piros, függetlenül attól, lát-e különbségeket.
Jobban kiagaszt a trendi színjelölések használata, az autógyárak idióta színkódjai, a Y generációs nők pinkezése, magentázása.
A poszt tehát egyszerű érdekesség csupán, nem igazol semmit.
Most írjunk posztot arról, hogy miért ír valaki, aki nem tudja, hogy az "akár" és a "lehetnek" ugyanabban a mondatban értelmetlen szóismétlés csupán? Aki nem lát sínárnyalatokat - vagy nem ismeri azokat -, ne dolgozzon olyan szakterületen, aki nem ismeri a magyar nyelvet, az meg miért publikál?

feribácsi 2019.04.02. 10:47:10

Valamiért nem tudom facebook-on osztani. (Közösségi alapelveinkbe ütközik) Ezt nem értem. Mi lehet a bajuk, amikor a baromságok simán terjeszthetők.

]{udarauszkasz 2019.04.02. 13:11:35

@abcd1234: uv lila, kekeslila,stb... De valahogy az uv lampa szinet semmivel se sikerul kikeverni. Hasonlo,igen, de nem ugyanaz. A BMW-Audi hatsoledlampa is egyedi. Ilyen melyvoroset nem latni mindenhol.

bobijub 2019.04.02. 15:53:12

a megszokott trehánysági fokozatú cikk. arra is csak nagyon nehezen szánta rá magát, hogy a sokkal gyakoribb színtévesztésről számadatot említsen meg, de messze-messze elkerülte még a gondolatát is annak, hogy a valóban négyféle színt látók különleges genetikájának előfordulási arányáról bármiféle számadatot is megemlítsen. mert az igazán négyféle színt látók tényleg léteznek, de naaaaaaagyon-naaaaagyon kevesen vannak. annyira kevesen, hogy a kifinomult színelnevezéseknek hozzájuk semmi köze.

paráznabillegető 2019.04.02. 18:54:00

ej, buborék, buborék,
szivárványszín, csodaszép,
emitt veres, amott kék,
az orromból gyütt ki elébb.

gigabursch 2019.04.02. 21:42:31

Ismereteim szerint elég sok magyar nő négycsapos látású

efi 2019.04.03. 17:32:20

@gigabursch:
Mélyen a szemükbe néztél ?

gigabursch 2019.04.04. 07:03:09

@efi:
Ööö, nem sok nép és nyelv különbözteti meg a pirosat és a vöröset.
süti beállítások módosítása