Star Wars kicsit másképp

Solo, a kalandos űrwestern

Megjelent: 2018.07.04. 12:16
Írta: colorcam

Néhány hónappal ezelőtt a Lucas Film elnöke, Kathleen Kennedy egy "kalandos űrwesternt" ígért a Star Wars rajongóknak az antológia második része, a Solo-Egy Star Wars történet kapcsán. Nézzük, beváltotta-e az ígéretét!

b51f4ab3-742c-400c-964c-337fda3b9df0-solo-star-wars-story-poster-cropped.jpg


Ahogy a címből is kiderül, ez a film nem a Skywalker család viszontagságait mutatja be, de mégcsak meg sem említi őket, hanem a Star Wars Univerzum egy másik ikonikus karakterének, Han Solonak a történetét ismerhetjük meg általa. Megtudhatjuk a filmből, hogy milyen környezetből érkezett az ifjú Solo, hogy találkozott leghűségesebb társával, Chewbacca-val, és hogyan tett szert a Millenium Falconra.

Ezt a történetet helyezte a rendező, Ron Howard a Csillagok háborújának atmoszférájába és húzta rá a western filmes zsánereket, ami itt-ott sikerült, itt-ott nem annyira. Az elvetemült Star Wars rajongóknak valószínűleg nem fog tetszeni az, ami nekem üditő volt, hogy itt nincs szó erőről, nincsenek benne fénykardok, nincs benne szinte semmi, amitől Star Wars a Star Wars és talán egy picit felületes, néhol erőltetett előzményfilm. Bevallom, én nem Star Wars rajongóként élveztem a kicsit több, mint két órát.

solo-star-wars-story-wide-1-1920x804.jpg


Néhány évvel ezelőtt részt vettem a rendező budapesti mesterkurzusán, ahol a munkamódszeréről beszélt. Említette, hogy szereti körbevenni magát olyan dolgokkal, amik inspirálják alkotás közben, például amikor a Rush című filmjét forgatta, akkor az előkészületek közben minden monitoron Forma-1-es versenyek mentek. Azt állította, számtalanszor volt már arra is példa, hogy például a takarító személyzet valamelyik tagjának volt valami működő ötlete a filmmel kapcsolatban. Howard szereti, ha a környezete ötletel, mert azt vallja, hogy a stáb bármely tagja észrevehet valami apróságot, ami az ő figyelmét esetleg elkerülte. Minden alkalommal le is forgatja azokat a variációkat, amikben lát némi fantáziát, és az utómunka során többször kiderült már, hogy ezek alkalmasint előrelendítik a filmet.

landscape-1517838372-solo-a-star-wars-movie.jpg

A Solo-t nézve is az volt az érzésem, hogy Howard - ugyan nem volt rá sok ideje, mert utólag került be a filmbe Phil Lord és Christopher Millert helyére - klasszikus westernekkel vette magát körbe attól a pillanattól kezdve, hogy megkapta ezt a munkát. 
A western mozik alapja mindig egy megérkezés, tehát adott egy általában magányos hős, aki megérkezik a film elején és ha túléli a történéseket, a végén egymagában ellovagol. Erre kiváló példa Sergio Leone Volt egyszer egy Vadnyugat című alkotása, ahol ez a vonulat felejthetetlenül megvalósul. Bár az első másodpercekben rögtön egy üldözés kellős közepébe csöppenünk, ahol a mi, nem magányos, hősünk menekül, ugyanakkor a Solo-ban nincs meg a western filmek szerkezeti szentháromságának mindegyik eleme: az üldözés, leszámolás, rajtaütés motívuma.
 Karaktere azonban annyiban kétségkívül hasonlít a western filmek hőseire, hogy erkölcsileg kikezdhetetlen és valójában saját értékrendje miatt küzd a rossz ellen, nem a világot vagy a társadalmat akarja megmenteni. Harcol a szerelméért, akit a a Trónok harcából jól ismert Emilia Clarke alakít, megtestesítve a vamp-ot, aki a vadnyugati filmek elmaradhatatlan "tartozéka".

tmp_lu84lj_e76590af9951fb6f_hansolo5acad0c8ce2c6.jpg

A korai western filmekben a karakterábrázolás kevésbé volt fontos a cselekménynél, arányaiban itt is ezt éreztem. Talán azért nem volt erre szükség, mert Han Soloról már mindenki pontosan tudja, hogy milyen jelenség, az pedig a cselekményből kiderül, hogy hogyan vált azzá az emberré, akit mindannyian jól ismerünk. Sokkal fontosabb szerepet kap például, hogy megtudjuk, hogyan találkozott először Chewbaccaval, vagy mikor repült először az Ezeréves Sólyommal. Az egyik legelső és leghíresebb western A nagy vonatrablás (1903) volt, amiben egy vonatot akartak megállásra kényszeríteni a banditák. Ez a vonatrablás számos westerfilm velejárója és sci-fi-be burkolva ebben a Star Wars történetben is jelen van.

falcon-solo-trailer-tall.jpg

Napestig lehetne sorolni még a western filmes elemeket a Solo kapcsán, ami nem egy klasszikus western, hanem a western zsánereivel teledobált sci-fi Star Wars miliőben. Szerintem mindenképp érdemes beülni rá a moziba, ha egy picit más perspektívából pillantanátok rá a Csillagok háborúja sztorira!

 

Solo: Egy Star Wars-történet
Amerikai sci-fi,  135'

 

RENDEZŐ: Ron Howard

FORGATÓKÖNYVÍRÓ: Jon Kasdan, Lawrence Kasdan, George Lucas

OPERATŐR: Bradford Young

ZENE: John Powell

 

Szereplők:

Han Solo - Alden Ehrenreich

Qi'Ra - Emilia Clarke

Tobias Beckett - Woody Harrelson

Val - Thandie Newton

Lando Calrissian - Donald Glover

Chewbacca - Joonas Suotamo

 

Szöveg: Balázs

 

Mit nézel?

Deadpool 2. - A vicces fiú ismét akciózik

Tomb Raider - A csaj, aki mellett tuti nem alszol el

Nézünk, mint a moziban: Három óriásplakát Ebbing határában

Behind the scenes - Legendás filmek kulisszái mögött

 

Kövessetek minket Bloglovin'-on is, hogy ne maradjatok le egyetlen blogbejegyzésről sem! 

  

Haverkodjunk Facebookon is: WWW.FACEBOOK.COM/COLORCAMMAG

Instagram: @COLORCAM_M és @COLORCAM_WS

Kérdésed vagy észrevételed van? Esetleg figyelmünkbe ajánlanál valamit?

Oszd meg velünk kommentben vagy írj a HELLO@COLORCAM.HU-ra! 

A bejegyzés trackback címe:

https://colorcam.blog.hu/api/trackback/id/tr4714092455

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása