Hello Jarvis! - Lenovo B50 Intel RealSense 3D kamerával

Megjelent: 2015.10.30. 19:10
Írta: colorcam

Úgy 15 éve hallhattam először a virtuális valóságról, ami egyből megmozgatta a fantáziámat. Anno a Chip Magazinban, az Easy Computerben (ilyen is volt) egyszer-egyszer felbukkant egy erről szóló cikk, és én ámulattal olvastam. Egészen érdekes dolgokat vizionáltak akkoriban, bár kissé szélsőségesen látták a témát. Egy biztos, 2015-ben már ott vagyunk, hogy a technológia működik és rengeteg mindenre használható. Az Oculus megtalálta a gamerek (és Cartman) szívéhez vezető utat. Az otthoni és üzleti felhasználókat most a Lenovo All-In-One RealSense technológiával szerelt PC-je szeretné meghódítani.

realsense.jpg

Persze itt nem olvadunk bele egy virtuális környezetbe, inkább annak előnyeit próbálja kihasználni a készülék, mindezt szemüveg nélkül. A gép maga egy monitorban bújik meg amolyan iMac-esen. A káva talán picit vastagabb a kelleténél, ettől eltekintve ízléses a kialakítás. A Lenovo logo mellett matrica hirdeti, hogy NFC-képes termékről van szó. Tehát ha van egy NFC-s telónk, csupán érintünk, és pl. a képeink már át is szaladnak a jól megszokott Windows környezetbe. Csatlakozókból sincs híján, végtére is multimédiás PC-ről lévén szó, jól megpakolták mindennel. USB-ből szépen megszórták, HDMI-ből is találunk kettőt, ezenkívül a kötelező füles/hangszoró és mikrofon bemenetek mellett kártyaolvasót is rejtettek a B50-esbe. A nagy, 23.8 colos IPS monitort az oldalt található bekapcsoló gombbal élesíthetjük. Villámgyorsan betöltődik a Windows 10, amibe akár arcfelismeréssel is bejelentkezhetünk. Ehhez persze szükség van az Intel programjára, amivel beszkennelhetjük az arcunkat az utasítások alapján. Próbáltuk átverni a rendszert, tesztelgettük mennyire biztonságos. Először egy magamról kinyomtatott képpel akartam becsapni, nem sikerült. Aztán a telefonom kijelzőjéről próbáltam beolvastatni egy másik, szintén rólam készült fotót, de így sem jártam sikerrel. Ikertestvérem nincs, úgyhogy ez kimaradt, de azért megnézném, hogy arra mit reagál a kamera.

 

Hogy működik?

Egészen pontosan egy 3D mélységérzékelős kameráról van szó (pontosabban egy 1080p-s webkamerát és egy mélységérzékelő szenzort tartalmaz): ez a 3 dimenziós kamera úgy érzékeli a mélységet, mint az emberi szem! Felismeri az arckifejezéseket, a kézmozdulatokat. El tudja különíteni egymástól az előteret és a hátteret is.

 

Az Intel RealSense 3D-s rendszerén látszik, hogy még van mit finomítani rajta, azonban az irány kiváló. Egyelőre minimális az ezt használó programok listája, játékokból is csak 4, már fixen telepítettet találtam a gépen. Leginkább a gyerekek fogják élvezni, ahogy a Madagaszkárból jól ismert gyürűsfarkú makival táncolhatnak vagy éppen 11-es rúgásokat védhetnek ki. Nyilvánvalóan nem cél, hogy kiváltsa az Xbox Kinectet, de mindenféleképpen szórakoztató, hogy PC-n is bohóckodhatunk a gesztusvezérelt irányítással.

A átlag user kedvence talán a chatelésnél, Skype-olásnál a megváltoztatható háttér lesz. A kamera közel tökéletesen vág körbe minket, mi pedig a kiválasztott háttérrel meglephetjük beszélgetőpartnerünket, vagy éppen kikerülhetjük, hogy egy ismeretlen belásson a lakásunkba.

 

Plusz 3D-ben mutathatjuk meg legújabb munkánkat (akár tervezhetünk is) vagy bármit amit szeretnénk, amolyan az Iron-Manből jól ismert Jarvisosan. Utazás előtt is jól jöhet egy RealSense kamera, ugyanis mérni is tud. Vagyis pontosan meg tudja határozni térben a távolságokat. Ha fapadossal utazunk, ez mindenképpen hasznos kis funkció.

Az Intel lépett és elindította a forradalmat a PC-s világban is. A kamera és a technológia valószínűleg hamarosan átszivárog az okostelefonok világába is, ami tovább könnyítheti a mindennapi apróságok megoldását. Hogy mennyire kreatívan lehet használni, azt mi sem bizonyítja jobban, hogy az IFÁ-n bemutattak egy olyan kávéfőzőt, ami csak akkor ad kávét, ha mosoly-értékünk eléri a 100 pontot. Szóval mindenki Csííííz, itt a jövő!

M.

 

Szerintünk ez is tetszeni fog:

SONY SRS-X11, A KIS KOCKA - NINCS JOBB ALTERNATÍVA!

VAN-E SZÜKSÉG BÁRMI MÁSRA? - LG G4 NÉGY HÓNAP UTÁN

3 HELY, AHOL FÉNY DERÜl PILSEN TITKÁRA

FELFALJUK ÁZSIÁT 8. - WASABI

MAZDA 2 - ELINDULNI NÉLKÜLED, NA MÉG MIT NEM!

CROSS CORE - AZ ÚJ ŐRÜLET

 

 

Haverkodjunk Facebookon is: WWW.FACEBOOK.COM/COLORCAMMAG

Instagram: COLORCAM_MAGAZINE

Kérdésed vagy észrevételed van? Esetleg figyelmünkbe ajánlanál valamit?

Oszd meg velünk kommentben vagy írj a HELLO@COLORCAM.HU-ra!

A bejegyzés trackback címe:

https://colorcam.blog.hu/api/trackback/id/tr88036586

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2015.11.07. 20:51:37

Azt hittem a cím alapján, hogy valami komoly dologról van szó, de csak újabb vicc a 3D-nek keresztelt marketing idiótaságból. Ja, persze, az "átlag user" (egyébként a cikkíró tud magyarul is, vagy csak kompenzál az angol szavak felesleges használatával?) biztosan a háttérre fog figyelni, ha éppen az év egy percében véletlenül videotelefonál (a telefonálók kb. 3%-a használja videohívásra is a készülékét). A munkánkat is, ami éppen 246 oldal elemzés a főnöknek a nagy semmiről, tényleg 3D-ben kell mutogatni! Ja, és a hab a tortán az arcképpel való bejelentkezés, amit a rendszer nyilván egyből továbbküld a Microsoftnak a többi letilthatatlan adattal együtt, ami így nem csak azt látja, hogy mit csinálunk a gépen, hanem azt is, hogy ki teszi mindezt. Remélem, a Windows 11-be már csak vérvétellel lehet bejelentkezni!
süti beállítások módosítása