Van-e szükség bármi másra? - LG G4 négy hónap után

Megjelent: 2015.10.13. 12:00
Írta: colorcam

Bizony 4 hónapig gyűrtem az LG csúcstelefonját, a G4-et. Minden téren megizzasztottam, jobban mint a büntetőper Lagzi Lajcsit. Elsődleges készülékként minden nap a zsebemben utazik (jobb esetben), fotós képességeit pedig abszolút kihasználtam a teszt időszak alatt. Rengeteg kérdéssel, megannyi előítélettel és iPhone-os előélettel indultam neki a próbának.

img_1977-3.jpg

Az az igazság, hogy anno még az iPhone 3GS-sel kezdtem és el sem tudtam volna képzelni, hogy valaha is lecserélem a márkát. Aztán egyszer csak úgy alakult, hogy hozzám került tesztre a G4, és az istennek sem akarom visszaadni, annyira hozzám nőtt. Az elején csak másodhegedűsként jött velem mindenhova, az iPhone ötösöm ott figyelt az első hetekben, tehát az átállás nem volt gördülékeny. Nem véletlenül, a megszokás nagy úr. 

Konkurencia.

Sok csúcstelefon fordult meg nálam az elmúlt időszakban, de nagyon leszűkítve a kört, összesen három maradhat versenyben. Az iPhone hozta a szokásos formát, a Samsung Galaxy S6 és Edge mindenkit meglepett, az LG G4 pedig csavart egyet a megszokott helyzeten és szépen megszorongatta a konkurenciát. Egyre inkább úgy tűnik, hogy a jelenleg kapható legjobb Androidos telefonnal van dolgunk.

img_0565.jpg

Az iPhone nagyon tud, szép, visszafogottan elegáns, elvitathatatlan tőle a profi kivitelezés (és itt nem arra gondolok, hogy hajlik a zsebben vagy sem). A nagy koreai az új S szériánál bedobta az ívelt kártyát, az Edge elég mutatós darabra sikeredett. A kisebb koreai már a doboz kialakításánál jelzi, hogy itt is van egy kis plusz, mely nyitás, majd a kézbevétel után azonnal szembe ötlik. Finoman hajlított hátoldal, mely kellően visszafogott, ám kicsit billegőssé teszi a telefont. Ettől eltekintve a G4 talán az első olyan teló, ami nem utánozni akarja a többieket, hanem egyedi próbál maradni. Ezzel dobogtatta meg először igazán a szívemet. Elölről nézve visszafogott, de mégis tekintélyes az 5,5 colos kijelzőnek köszönhetően, mely koppintásra felkelthető. A hátoldal, pontosabban a cserélhető hátlap, valódi bőrből készült, elvileg nem bántja a víz és jól bírja a strapát (erre még visszatérünk). Mindenki megnézi és imádja. Ha egy szóval kellene jellemezni, a prémium lenne az. 

img_1984-2.jpg

A kijelző bámulatos, 5,5 hüvelykes, 1440 x 2560 pixel (QHD) felbontású Quantum IPS (538 ppi-s képsűrűséggel) megjelenítőről beszélhetünk, mely szépen kalibrált fehéregyensúllyal és színekkel rendelkezik. Ezt eddig csak az iPhone tudta tökéletesen hozni, a Samsung valóságtól elrugaszkodott túlszaturáltságával sosem tudtam azonosulni. A fényerőt napsütésben szépen fel kell tornászni, bár még néha így is nehézkes a kijelző leolvasása. Ez főleg azért zavarba ejtő, mert a G4 leginkább a fotós képességekre van kihegyezve, így sokszor kapjuk majd elő erős fények közepette is.

A telefon egyébként rendkívül gyors, ami kell is, hogy ki tudja szolgálni az alatta pörgő Android 5.1 Lollipop rendszert, ami kifejezetten okosan és átgondoltan lett felépítve. Az iOS-nél mindent készen kaptam, kevesebb volt a lehetőség és a kihasználható funkció. Pár hét használat után a G4-nél még mindig a bőség zavarától "szenvedtem", nem volt egyszerű beleszokni a variálható, néha kicsit túl sok információval bombázó felületbe. Tulajdonképpen minden Smart a telefonon, amitől be lehet sokallni. Smart Notice, ami mindenféle okosságot oszt meg velünk, amolyan "napi tudtad?" értesítéseket. Ha nem akarod tudni, akkor is ott fog ülni a válladon és kopogtat, hééé, jön a vihar!!! A további Smart beállításokat már tényleg csak a fanatikusoknak ajánlom. Tulajdonképpen mindent testre tudunk szabni. Például ha hazaérek, kapcsoljon be a Bluetooth - ehhez természetesen a helymeghatározást is élesíteni kell. Az intelligens funkciók közé sorolható még a QuickCircle is, mely a készülékre helyezett tok esetén aktiválódik. Ez annyit tesz, hogy az előbb említett borítás közepén kivágott körben megjelenik az idő és néhány alkalmazás is. Van nekünk még QSlide névre keresztelt gyárilag készülékbe applikált lehetőségünk is, mellyel az appokat rendezgethetjük kényünk s kedvünk szerint kis ablakokba, ráadásul az áttetszőségen is változtathatunk. Nagyon menő a Smart Bulletin oldal, melyet balra húzva találunk meg. Innen érhetjük el az LG Health, a naptár, a zene, a Quick Remote és még megannyi alkalmazást szép flat dizájnba csomagolva.

A lényeg pedig, ami a G4 legnagyobb erőssége, most következik. Ez nem más, mint a 16 megapixeles kamera, minden gyári jóval megtámogatva. A címben felmerülő kérdés teljesen jogos. Van-e szükség bármi másra az LG csúcskészüléke mellett? Persze még mindig sokan állítják, hogy telefonnal nem lehet rendesen fotózni, hogy nem erre találták ki stb. Lássuk be, ez már nem igaz! Aki a fotózás szerelmese, annak egyértelműen elengedhetetlen egy komolyabb DSLR, de alternatívának a G4 tökéletes. Sokat utazok, így a legtöbbször féltem magammal vinni a pro felszerelést. Ilyenkor nagyon jó, hogy kéznél van egy olyan telefon, ami RAW-ban tud rögzíteni, ráadásul manuális módban is használható. Utóbbi megadja azt a szabadságot, amit más gyártók zászlóshajóinál nem aknázhatunk ki. A G4 ebben a tekintetben mindegyik konkurenst torony magasan veri. 

20151005_131736_hdr_1.jpg

Alapvetően három lehetőséget kapunk a kamera ikon megnyomása után. Az első a japán turistás egyszerű mód. Itt megérintjük a kijelző tetszőleges részét, a telefon fókuszál és azon nyomban elkészíti a fotót is, melyet a galériában tárol.

A követkő, az alap mód, mely már fokozatosan teret enged a hobbifotósnak. Bal oldalt megjelenik az előlapi kamerára váltás gomb, a módválasztó ikon (automatikus, panoráma, kettős) és egy kis fogaskerék is. Itt kapcsolhatjuk be a HDR-t, választhatjuk meg a képarányt (16:9, 4:3, 1:1) és a videó felbontását (UHD, FHD, HD). Alatta a hangvezérelt fotózást élesíthetjük, ahol a felsorolt szavak kimondásával lövi el a képet a készülék. Elég furcsa szavakat választottak a koreai mérnökök, a Cheese-t még értjük, de a Whisky és a Kimchi már annyira multikulti, hogy itt már érzek némi túlzást. Ráadásul ez a fícsör abszolút nem hibátlan, ugyanis ha a választott szót nem tökéletes angolsággal ejtjük ki, már borul a bili. Kapunk még egy időzítőt, alatta a rács aktiválható. A legutolsó ikon pedig a mentés helyének megválasztására hivatott.

20150731_125245_hdr.jpg

Szabadság.

Ahogy az LG nevezi, Kézi mód. Ilyet telefonon, ebben a formában még nem láttam. Az említett lehetőségek továbbra is rögzítve maradnak, viszont megjelenik egy alsó sáv is. Itt állítgathatjuk a fehéregyensúlyt (WB), használhatjuk a manuális fókuszt. Megjelenik az expozíció korrekció, illetve kiválaszthatjuk az ideális ISO beállítást is (50-2700 között) és a számunkra kedves záridőt is. Az első próbálkozások egyikénél a 4-es metrót fotóztam, viszonylag hosszú zárral, állványról. Tényleg félelmetes, hogy ideáig jutott a technológia, a kép szép, részletgazdag, helyén vannak a színek, nehéz belekötni. Nem csoda, hiszen a lézeres autófókusz valóban gyors, az f1.8-as optika pedig sokszor kisegít az esti órákban, ráadásul még bokeh-zni is lehet vele. Csúcs.

Az amerikai fstoppers srácok már többször megpróbálkoztak bemutatni, hogy egy adott készülék (ált. ők iPhone-t használnak) videós és fotós képességei ideális időben egészen közel tudnak kerülni egy felsőkategóriás tükörreflexes gépéhez. Vannak nyilvánvaló különbségek, amiket nem fair összehasonlítani (objektívek, lencseösszetétel, stb). Azonban ha ezektől eltekintünk, valóban komoly teljesítmény, hogy egy minőségi divatanyagot is összetudunk hozni a G4-gyel. És megint csak a korábban említett szabadság: RAW-ban rögzíteni abszolút menőség, hiszen így utólag hozzányúlhatunk a képhez, visszahozhatjuk a részleteket, állíthatjuk többek között a fehéregyensúlyt is.

Fontos, hogy a készüléket az 5,5 colos képernyő ellenére sikerült egészen kompaktra zsugorítani. Méretre egyeznek az iPhone 6 plus-szal, ám utóbbi a vastag káva miatt jóval méretesebbnek tűnik. A G4-re vigyázni kell. A barna bőr borítás gyorsan elkezdett kopni, 4 hónap után elég ramaty állapotba került. Úgy értesültem, hogy erről a cég is tud, és újabban a hátsó védőbevonat többször kerül rá a hátlapra, tartósabbá téve azt. Egyébként elég ritka 2015-ben, hogy a hátlap cserélhető. Nemcsak az esetleges rongálódás miatt hasznos ez, hanem az akksi cseréje miatt is jól jöhet. Ami pedig óriási ötös az LG-nek, hogy bővíthetünk. Akár 2 terráig. Jól hallottad. 

img_1981-3.jpg

A videót se felejtsük el: tudja a 4K-t, így az erre képes TV készülékeken ámulhat a család a részletgazdag felvételeken.

Szelfizzünk.

Nemrég Barcelonában jártam. Gyakorlatilag minden második ember szelfibottal járkált (lehet keveset mondok) és lőtte magáról a szebbnél szebb fotókat. Bár a stick-től ódzkodom, a családdal, barátnővel néha csak megpróbálkozik az ember egy közös képet készíteni. Én szívesen megkérek másokat, hogy lőjjenek egy fotót, azonban a csajok inkább szeretik viszontlátni magukat pózolás közben a kijelzőn. Ugyanis amit a felkért turista csinál, az valahogy sosem jó. Itt jön képbe az LG ötletes kézzel aktiválható időzítője. Ha kinyitott tenyerünket a kamera elé tartjuk, majd ökölbe szorítjuk, elkezdődik a visszaszámlálás és pár másodperc után elkészül a tökéletes szelfi. A 8 megapixeles előlapi kamera megint csak háttérbe szorítja a riválisokat. A feketék tényleg feketék, a felbontásnak köszönhetően pedig részletgazdagabbak a képek. Este is van esély használható fotót kattintani magunkról, hiszen a képernyő a vaku ikonra kattintva fehérré változik, így adva minél több fényt arcunkra.

Fontos, hogy az akkumulátor viszonylag bírja a strapát. A G3-hoz képest sokat fejlődött, nekem rendes használat mellett több mint 1 napig kihúzza. A telefon S6-tal ellentétben nem melegszik, nem forrósodik fel folyamatos, erőigényes alkalmazások futtatása közben sem.

 

 

Nézzünk egy gyors összehasonlítást az iPhone 6 Plus-szal.

Méretek:

LG G4 - 149 mm x 76 mm, 9,8 mm

iPhone 6 Plus - 158 x 78 mm, 7,1 mm

Súly:

LG G4 - 155 g

iPhone 6 Plus - 172 g

Borítás:

LG G4 - műanyag vagy bőr

iPhone 6 Plus - aluminium

Kijelző:

LG G4 - 2560 x 1440, 538 ppi

iPhone 6 Plus - 1920 x 1080, 401 ppi

Kamera:

LG G4 - 16 MP, f/1.8, lézeres autófókusz

iPhone 6 Plus - 8 MP, f/2,2

Kamera (előlapi)

LG G4 - 8 MP

iPhone 6 Plus - 1.2 MP

Akkumulátor:

LG G4 - 3,000 mAh

iPhone 6 Plus - 2,915 mAh

Memória:

LG G4 - 32 GB, microSD bővíthetőség (2 terráig)

iPhone 6 Plus - 16 GB, 64 GB, 128 GB

RAM:

LG G4 - 3 GB

iPhone 6 Plus - 1 GB

Processzor:

LG G4 - Snapdragon 808, 64 bit hexa core, 1,8 GHz

iPhone 6 Plus - A8, 64 bit dual core, 1,4 GHz 

 

Ítélet.

Pozitív csalódás. Ebben az ellentétben minden benne van és a telefonban is. Igazi iPhone verő, jóval az alma ára alatt. Ha az Androidos piacot nézzük, akkor az S6-nak (és Edgenek), Note 4-nek (és 5-nek) igazi konkurenciát állított az LG.

Ez a szerelem nem villámcsapásként ért, hanem fokozatosan lettünk egy jól működő pár. 4 hónap után még minden rendben működik, szorgosan készülnek az újabbnál újabb képek, hiszen az LG G4 már rég nem csak telefon, hanem kamerahelyettesítő útitárs is egyben. 

M.

 

Nyers fotókért kattintsatok IDE!

A teszt nem jöhetett volna létre Kónya Bea segítsége nélkül, ezúton is nagy köszi neki! Ő is G4-gyel fotóz, csodálatos képeit ITT találjátok.

A mieinket pedig ITT.

 

Tesztelve:

SONY SRS-X11, A KIS KOCKA - NINCS JOBB ALTERBATÍVA!

LG55UF950V - A TÉVÉZÉS NEM HALOTT, CSAK ÁTALAKULT

3 HELY, AHOL FÉNY DERÜL PILSEN TITKÁRA

MAZDA 2 - ELINDULNI NÉLKÜLED, NA MÉG MIT NEM

GARMIN VÍVOACTIVE - EGY ÓRA, AMI MOTIVÁL

 

 

Haverkodjunk Facebookon is: WWW.FACEBOOK.COM/COLORCAMMAG

Instagram: COLORCAM_MAGAZINE

Kérdésed vagy észrevételed van? Esetleg figyelmünkbe ajánlanál valamit?

Oszd meg velünk kommentben vagy írj a HELLO@COLORCAM.HU-ra!

A bejegyzés trackback címe:

https://colorcam.blog.hu/api/trackback/id/tr647644546

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cselaxi 2016.09.14. 12:40:08

Aláírom.
Február óta nyúzom (a bőr hátlap pihenget, szilikon tok védi a műanyag hátlapot).
Földig hajolok az LG előtt, mert rettentően sérült kijelzőmet (murvás parkolóban, áthajtott rajta egy autó, úgy hogy a teló "arccal" lefelé nézett) díjmentesen cserélték EXTRA garanciában!
Odáig jutottam vele, hogy már alig-alig használom P..ic DMC-FZ200 "igazi" kamerámat (Nyáron Horvátiában elő sem vettem...).
Még egyszer: respect.

Ildikó Csíkos 2018.10.28. 16:02:32

Kàr hogy sok az alaplaphibàs közte.

takacsveca93 2019.07.25. 13:29:13

Nekem egy LG K10-em van, annak borzalmas a kamerája, de most a cikket látva érdeklődni kezdtem ezután az LG után. www.ujsagomat.hu/media-markt/ nézelődöm weben hátha, találok valamii jó kis akciót.
süti beállítások módosítása