Csehország negyedik legnagyobb városában, Pilsenben, mondhatni minden a sör körül forog. Egy kellemes séta után a belvárosban mindenképpen látogassunk el egy tematikus múzeumba, hogy bepillantást nyerjünk a folyékony kenyér elkészítésének itteni történetébe. Az elméleti alapozót három részletben is megejthetjük, minekután már tudományosan görgethetjük le a becses italt egy tradicionális vendéglátó egységben.
1. Sörfőzde Múzeum
Okulásunkat kezdjük itt, ebben a 15. században épült, akkoriban sörfőzdeként működő épületben, ahol megismerkedhetünk a város korai történetével, a kézművesség térnyerésével, az első céhek megalakulásával, melyek mind hozzájárultak a sörfőzés, illetve ennek kapcsán a maláta feldolgozás, hordó készítés, szállítmányozás és a vendéglátás fejlődéséhez is. Végig követhetjük a sör előállításának lépéseit, majd a helyes felszolgálás mikéntjét is. Szemrevételezhetjük a nagyszabású sörös kancsó és sörös üveg gyűjteményt, de ami talán a legérdekesebb, betekinthetünk a különböző készítési folyamatokat taglaló szobákba, például a maláta aszaló helyiségbe vagy a laboratóriumba, mígnem aztán elérkezünk a múzeumhoz kapcsolódó pincerendszer bejáratához.
Információ: www.prazdrojvisit.cz/en/tours/brewery-museum-tour/
2. Pincerendszer
Pilsen történelmi pincerendszere 14 km-es hosszával Európa legnagyobb földalatti alagút hálózataihoz tartozik. A látogatók egy közel egy órás, kb. 800 m-es körutat tehetnek 9-12 m mélységben Pilsen óvárosa alatt, miközben lélekben egy kicsit visszautazhatnak a középkorba, ugyanis a folyosók, pincék és kutak együttese a 14. századtól kezdve épült ki és terjeszkedett.
Információ: www.plzenskepodzemi.cz
3. Pilsner Urquell Sörgyár
Az 1842-ben Josef Groll által kifejlesztett technika alapján készítik a mai Pilsner Urquell söröket. Hogy ez pontosan mit jelent, illetbe milyen összetevők adják a Pilsner jellegzetes ízét, arra választ kapunk a Sörgyár látogatói központjában, ahonnan aztán egy busz visz minket tovább a palackozó üzembe, ahol 120.000 teli sörösüveg és 60.000 sörösdoboz kerül ki óránként (!) a nagyvilágba. Később három különböző korban épült sörfőzdébe vezet a túra, utolsóként a 2004 óta működő modern létesítménybe, ahol láthatjuk, hogy a technikai fejlődés mellett a sör elkészítése a mai napig a 170 éves tradíciót követi.
Információ: www.prazdrojvisit.cz/en/tours/pilsner-urquell-brewery-tour/
Panni
Forrás és fotók: www.prazdrojvisit.cz
És ezt olvastad már?
A LOUVRE-ON TÚL - 8 MÚZEUM PÁRIZSBAN, AMI MEGÉR EGY SÉTÁT
VAN-E SZÜKSÉG BÁRMI MÁSRA? - LG G4 NÉGY HÓNAP UTÁN
WINES 'N' ROSES - AZ AFRIKAI RÓZSA ÉS A MAGYAR BOR HÁZASSÁGA
SONY SRS-X11, A KIS KOCKA - NINCS JOBB ALTERNATÍVA!
"SOK SZAKÁCS NEM AKARJA MEGÉRTENI A VENDÉGÉT" - INTERJÚ SIPOS ANDRÁSSAL
Haverkodjunk Facebookon is: WWW.FACEBOOK.COM/COLORCAMMAG
Instagram: COLORCAM_MAGAZINE
Kérdésed vagy észrevételed van? Esetleg figyelmünkbe ajánlanál valamit?
Oszd meg velünk kommentben vagy írj a HELLO@COLORCAM.HU-ra!