3 hely, ahol fény derül Pilsen titkára

Megjelent: 2015.10.13. 14:32

Csehország negyedik legnagyobb városában, Pilsenben, mondhatni minden a sör körül forog. Egy kellemes séta után a belvárosban mindenképpen látogassunk el egy tematikus múzeumba, hogy bepillantást nyerjünk a folyékony kenyér elkészítésének itteni történetébe. Az elméleti alapozót három részletben is megejthetjük, minekután már tudományosan görgethetjük le a becses italt egy tradicionális vendéglátó egységben.

pilsner.jpg

 

1. Sörfőzde Múzeum

pilsen3.jpg

Okulásunkat kezdjük itt, ebben a 15. században épült, akkoriban sörfőzdeként működő épületben, ahol megismerkedhetünk a város korai történetével, a kézművesség térnyerésével, az első céhek megalakulásával, melyek mind hozzájárultak a sörfőzés, illetve ennek kapcsán a maláta feldolgozás, hordó készítés, szállítmányozás és a vendéglátás fejlődéséhez is. Végig követhetjük a sör előállításának lépéseit, majd a helyes felszolgálás mikéntjét is. Szemrevételezhetjük a nagyszabású sörös kancsó és sörös üveg gyűjteményt, de ami talán a legérdekesebb, betekinthetünk a különböző készítési folyamatokat taglaló szobákba, például a maláta aszaló helyiségbe vagy a laboratóriumba, mígnem aztán elérkezünk a múzeumhoz kapcsolódó pincerendszer bejáratához.

Információ: www.prazdrojvisit.cz/en/tours/brewery-museum-tour/

 

2. Pincerendszer

pilsen.jpg

Pilsen történelmi pincerendszere 14 km-es hosszával Európa legnagyobb földalatti alagút hálózataihoz tartozik. A látogatók egy közel egy órás, kb. 800 m-es körutat tehetnek 9-12 m mélységben Pilsen óvárosa alatt, miközben lélekben egy kicsit visszautazhatnak a középkorba, ugyanis a folyosók, pincék és kutak együttese a 14. századtól kezdve épült ki és terjeszkedett.

Információ: www.plzenskepodzemi.cz

 

3. Pilsner Urquell Sörgyár

pilsner2.jpg

Az 1842-ben Josef Groll által kifejlesztett technika alapján készítik a mai Pilsner Urquell söröket. Hogy ez pontosan mit jelent, illetbe milyen összetevők adják a Pilsner jellegzetes ízét, arra választ kapunk a Sörgyár látogatói központjában, ahonnan aztán egy busz visz minket tovább a palackozó üzembe, ahol 120.000 teli sörösüveg és 60.000 sörösdoboz kerül ki óránként (!) a nagyvilágba. Később három különböző korban épült sörfőzdébe vezet a túra, utolsóként a 2004 óta működő modern létesítménybe, ahol láthatjuk, hogy a technikai fejlődés mellett a sör elkészítése a mai napig a 170 éves tradíciót követi.

Információ: www.prazdrojvisit.cz/en/tours/pilsner-urquell-brewery-tour/

 

Panni

 

Forrás és fotók: www.prazdrojvisit.cz

 

És ezt olvastad már?

A LOUVRE-ON TÚL - 8 MÚZEUM PÁRIZSBAN, AMI MEGÉR EGY SÉTÁT

VAN-E SZÜKSÉG BÁRMI MÁSRA? - LG G4 NÉGY HÓNAP UTÁN

WINES 'N' ROSES - AZ AFRIKAI RÓZSA ÉS A MAGYAR BOR HÁZASSÁGA

SONY SRS-X11, A KIS KOCKA - NINCS JOBB ALTERNATÍVA!

"SOK SZAKÁCS NEM AKARJA MEGÉRTENI A VENDÉGÉT" - INTERJÚ SIPOS ANDRÁSSAL

 

 

Haverkodjunk Facebookon is: WWW.FACEBOOK.COM/COLORCAMMAG

Instagram: COLORCAM_MAGAZINE

Kérdésed vagy észrevételed van? Esetleg figyelmünkbe ajánlanál valamit?

Oszd meg velünk kommentben vagy írj a HELLO@COLORCAM.HU-ra!

A bejegyzés trackback címe:

https://colorcam.blog.hu/api/trackback/id/tr607964594

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása