A TOP 10 zserbórecept – zserbonbonok finomhangoltan

Megjelent: 2016.12.06. 06:16
Írta: colorcam

Elmúlt az ősz, gyúlnak a fények, a Vörösmarty forgatag tobzódni kezd, az éjszakák ragyognak, a hó valahol a határon mozgolódik. Mi következik ebből? Az, hogy az ínycsiklandozó zserbóköltemények asztal melleti szeánsza már a küszöbön!

14_3.jpg

A Colorcam Magazine és a SentiOne social media listening cég összeválogatta Neked az elmúlt egy év legnépszerűbb zserbóreceptjeit a közösségi médiából. Íme, itt az imádott TOP 7, amikkel garantáltan ujjnyalogatós lesz az ünnepi asztal melletti ücsörgés. 

 

Nagyon Nagyi

Itt nem sok mindent kell hozzáfűzni. Nagyi zserbója, az nagyi zserbója. Mégis, ez a konkrét recept keltette fel leginkább az online világ étvágyát az elmúlt évben.

Hozzávalók:

Tészta: 35 dkg liszt, 5 dkg cukor, 2 tojás, 1 dl tej, 20 dkg margarin, 1 dkg élesztő, 2 evőkanál dió, csipetnyi sütőpor

Töltelék: 25 dkg darált dió, 25 dkg baracklekvár

Máz: 2 csomag tortabavonó

Elkészítés:

Az élesztőt egy kis langyos cukros tejben felfuttatjuk. A lisztet a margarinnal összemorzsoljuk, majd hozzákeverjük az élesztőt, a cukrot, a tojást, a kis diót, a sütőport és jól összedolgozzuk. A diót összekeverjük a cukorral.

A tésztát 3 egyenlő részre osztjuk, a lapokat kinyújtjuk és egy tepsibe helyezzük az első lapot. A tetejére kenjük lekvárt és szórjuk meg a dió felével. Aztán jöhet a második lap. Ennél szintén ugyanígy teszünk: megkenjük lekvárral és dióval. A tetejére tesszük az utolsó lapot, villával kicsit beszurkáljuk, majd szép aranybarnára sütjük. Kivesszük a sütőből majd hagyjuk kihűlni hideg helyen. A tortabevonót megolvasztjuk, majd a tetejére kenjük.

Recept: Recept Város

 

Zsercsinta – palacsinta 2.0

Ne, de tényleg! Miért ne? Nincs a világon olyan dolog, amit némi plusz palacsinta elrontana. Maximum csak közelebb jutsz a csúcshoz. Abban meg ugyan mi rossz lehet?

img_7354.jpg

Hozzávalók:

Tészta: 40 dkg liszt, 2 dkg cukor, 4 tojás, 4 dl tej, 4 dl szénsavas ásványvíz, 2 csipet só, 1 dl olaj

Töltelék: 25 dkg darált dió, 25 dkg sárgabaracklekvár, 15 dkg porcukor, rum ízlés szerint

Elkészítés:

A tojásokat különválasztjuk.

A fehérjét egy csipetnyi cukorral kőkemény habbá verjük.

A lisztet beletesszük egy keverőtálba, beletesszük a tojások sárgáját, a cukrot, a tejet, egy csipetnyi sütőport és egy icipici olajat. Elkezdjük összekeverni, közben szódavízzel kellő sűrűségűre higítjuk. Egy csipetnyi sót is teszünk bele. Ezután belekerül a tojáshab, és nagyon óvatosan összekeverjük. Ha ezzel megvagyunk, félretesszük pihenni. A töltelékhez a porcukorra rádaráljuk a diót és jó alaposan összekeverjük. Elkezdjük kisütni a palacsintákat, úgy, hogy a normál palacsintának körülbelül dupla mennyiségét öntsük egy forró kiolajozott serpenyőbe. Ha megsült, kicsúsztatjuk egy tányérra, megkenjük baracklekvárral és rászórjuk a finom, diós tölteléket. Ezt addig ismételjük, amíg szimpatikus méretűre nem tornyosul a desszertkülönlegességünk. A tetejét csokimázzal leöntjük.

Recept: Receptek Lapja   Kép: streetkitchen.hu 

 

Túró&Love Beyond

Túróban hempergő igazi csemege. Krémes, friss és ennivaló. Merj újat álmodni idén az otthoni meleg zokniba bújtatott estékre!

Hozzávalók:
Tészta: 50 dkg liszt20 dkg porcukor1 mokkás kanál szódabikarbóna10 dkg margarin2 tojás2 evőkanál, tejfölkakaódarált dió
Túrókrém: 50 dkg túró20 dkg cukor3 tojás3 evőkanál búzadara1 vaníliás cukor2 evőkanál tejföl1 citrom reszelt héjalekvár
Máz: tortabevonó


Elkészítés:
A lisztet a porcukorral, szódabikarbónával és a margarinnal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a tojást és a tejfölt, összegyúrjuk. Három cipóra osztjuk, kettőbe kakaóport gyúrunk. A tepsibe a következő sorrendben rakjuk: alulra sárga lap, megkenjük lekvárral, megszórjuk egy kevés darált dióval. Betakarjuk egy kakaós lappal, újra lekvár + dió, erre pedig a túrókrém. A tetejére még egy barna lap kerül. Megszurkáljuk villával és sütjük. Ha kihűlt, csokival leöntjük.

Recept: Recept ötletek

desserts.jpg

Fitt&Free Zserbó Love (gluténmentes, csökkentett szénhidráttartalom)

Mert a kényeztetés nem feltétlenül hagy nyomot - a testen. Valahol sokkal mélyebben fejti ki hatását az élmény. Ahol a lélek, a melegség, a barátok, a család és a gasztrokaland utáni vágy találkozik.

Hozzávalók:

Tészta: 120 g Szafi Fitt nyújtható édes kelt tészta helyettesítő lisztkeverék, 30 g kókuszolaj, 3 db tojás, 1 tk. házi vaníliás eritrit, 1/2 tk. citromhéj 

Töltelék: 60 g darált dió (ha megpirítod előtte, intenzívebb lesz az íze, ezért elég ennyi), 10 g Szafi Fitt útifűmaghéj, 150 g hozzáadott cukormentes sárgabaracklekvár, 2 ek. víz, 30 g eritrit

Elkészítés:

Az alapanyagokat gyúrjuk össze, majd 10 percig pihentessük. Ezután osszuk 3 db egyforma részre a tésztát. Ezeket egyenként 18*12 cm-es téglalapra nyújtsuk ki (2 szilikonos zsírpapír közt, ha ragadna a tészta, szórjunk alá bambuszrostlisztet). Nem kell ekkora formába rakni majd, mert sűrű lesz a töltelék és nem fog kifolyni, tehát ez a kicsi adag is süthető simán a nagyobb tepsin. Mindent összekeverünk, hogy az útifűmaghéj felszívja a nedvességet, így nem folyik ki a töltelék. Míg a tészta pihen, el lehet készíteni a tölteléket is, ami addig sűrűsödik, míg az első lapot kinyújtjuk. A tölteléket két részre osztjuk, majd megkenjük az egyenként kinyújtott lapokat és egymásra helyezzük. Előmelegített sütőben 180 fokon légkeveréssel 10 percig, majd sima sütéssel további 20 percig sütjük. Szépen meg fog barnulni a felső lap. 

FYI: A felső lapot nagyobbra kell nyújtani, mert sütés közben a hagyományos hasonlóan összeugrik. Még langyosan vonjuk be a paleo csokival, így szépen elterül rajta és könnyebb elkenni. Szeletelés előtt tegyük hűtőbe!

Recept és kép: Éhezésmentes karcsúság Szafival

 

Zsergolyó Zsenialitás

360 fokos tömény élvezet. Rendhagyó forma, plusz a szeretett & az általában jóleső rosszullétig fogyasztott ételélmény.

10488853_8fdc754437499198c277b6394796cdff_x.jpg

Hozzávalók (kb. 25 db golyóhoz):

Töltelék: 10 dkg darált háztartási keksz, 10 dkg darált dió, 2 csapott evőkanál porcukor, 5 dkg aszalt sárgabarack, kb. 4 evőkanál sárgabaracklekvár

Máz: 10 dkg étcsokoládé, 2 teáskanál olaj

Elkészítés:

Összekeverjük a darált kekszet a darált dióval és a porcukorral, valamint az apró darabokra vágott aszalt sárgabarackkal, majd hozzáadjuk a 4 evőkanál lekvárt és összekeverjük/összenyomkodjuk, amíg össze nem áll. Ha szükséges, akkor még adjunk hozzá annyi lekvárt, hogy jól összeálljon/összetapadjon, de ne ragadjon! Majd 13 grammos kis golyókat formázunk, melyeket beteszünk a hűtőbe kb. 20 percre. A mázhoz a csokit vízgőz felett megolvasztjuk, simára keverjük az olajjal, majd megmártogatjuk benne a golyókat, melyeket sütőpapíros tálcára helyezünk. Tegyük be a hűtőbe legalább 1 órára,  hogy megdermedjen a máz, majd kis papírkapszlikban tálaljuk.

Recept: Gabriella kalandjai a konyhában    Kép: divany.hu

 

Laktózmentes – álomteli aprósüti

Egy falat formabontó gasztromenny. Kecsesen újragondolt zserbófinomság, azoknak, akik… Vagyis, na. Mindenkinek.

Hozzávalók (25-30 galett)


Tészta: 300 g fehér tönkölyliszt, csipet só, 100 g porított nádcukor, 1 csapott kávéskanál bourbon vaníliapor, 200 g laktózmentes vaj, 1 db S-es tojás
Töltelék:  150 g darált dió, 75 g porított nádcukor, 110 g baracklekvár, 

Máz: 100 g étcsokoládé, 50 ml laktózmentes habtejszín 


Elkészítés:

A lisztet összekeverjük a porcukorral, vaníliával, sóval. Majd a darabokra vágott hideg vajat gyors mozdulatokkal belemorzsoljuk. A vajas tésztát gyúrjuk össze a tojással. Egy órát pihentessük a hűtőben. A töltelékhez a diót keverjük össze a porcukorral és a lekvárral. A pihentetett tésztát 3 mm vastagra nyújtjuk, 5-cm-es korongokat szúrunk belőle, közepükre teáskanálnyi tölteléket halmozunk. A tésztaszéleket hullámosan feltoljuk, hogy a töltelék ne tudjon szétfolyni. 170 fokos, előmelegített légkeveréses sütőben 11-12 percig sütjük őket, majd kihűtjük. A csokoládét a tejszínnel vízgőz felett felolvasszuk, nyomózsákba tesszük, és becsíkozzuk vele a süteményeket.

Recept: Rita Konyhája

 

A Klasszik

Mert a klasszikus megoldás bizony magával ragadó. Mint az ikonikus kis fekete ruha. Nem kell túlgondolni. Jól kipróbált és imádott konyhai költemény az inspirálódásra vágyó üres pocaknak. Pontról pontra.

zserbo_recept.jpg

Hozzávalók:

Tészta: 200 g búzaliszt (BL55), 100 g vaj, 20 g porcukor, 1 db tojássárgája, 40 ml 2,8%-os tej, só, 8 g élesztő, 1 g sütőpor

Töltelék: 140 g kristálycukor, 240 g dió (darált), őrölt fahéj, 1 db citrom reszelt héja, vaníliás cukor – bourbon, 600 g sárgabaracklekvár

Máz: 100 g étcsokoládé (53%-os)

Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 180 fokra és előkészítünk egy 20*26 cm-es sütőformát. Először a tésztát készítjük el: az összes összetevőt kimérjük egy üstbe és jó alaposan összegyútjuk. Ha elkészült, lisztes asztalon hengert formázunk a tésztából, folpackba csomagoljuk, majd 30 percre hűtőbe tesszük. Ha kihűlt, 5 egyenlő részre osztjuk. Nyújtsuk az elsőt négyzetesre és akkorára, hogy pont kitöltse a sütőformát. A szélét belölről tapasszuk a forma oldalára. A tészta olyan vékony lesz, hogy átlátszik majd rajta az asztal. Ez így jó! :) Vigyük fel az első adag, 150 g baracklekvárt (a legjobb a nagyi lekvárja, botmixerrel simára turmixolva). Simítsuk el a tésztán, mindenhol egyenletesen. Most egy külön edényben keverjük össze a darált diót, a kristálycukrot, a fehéjat és a vaníliáscukrot valamint a citromhéjat. Ezután a diós keverékból pontosan 90 g-ot oszlassunk szét egyenletesen a barackíz tetején. Vegyük ki a hűtőből a második tésztalapot. Ezt pont akkorára nyújtsuk, mint a forma belső mérete!! Helyezzük a dió tetejére. Majd 150 g barackíz, erre 90 g dió, majd harmadik réteg tészta és így tovább. Ha az ötödikkel is megvagyunk, vágjuk le a tésztaperemet a forma oldalán és szurkáljuk meg óvatosan a betöltött zserbót. Tegyük az előmelegített 185 fokos sütőbe és kb. 50 perc alatt süssük készre légkeverés nélkül. Hagyjuk hűlni egy éjszakán keresztól, majd fordítsuk meg, hogy az alja felülre kerüljön. A keserűcsokoládét mikrohullámú sütőben vagy vízgőz fölött olvasszuk meg, és vékonyan vonjuk be vele a zserbó tetejét. Várjuk meg, amíg megköt a máz, és voilá!! Kész is vagyunk.

Recept és kép: apróséf

  

Jó étvágyat!

Persze, ha úgy gondolod, mindezeknél a Te recepted még sokkal, de sokkal jobb… nehogy visszafogd magad! Várjuk kommentben a további zserbókölteményeket!

 

Szöveg: Vida Eszter

Borítókép: That Best Bite

 

 

TOVÁBB IS VAN, MONDJAM MÉG? 

ÍGY KÉSZÜL A KARÁCSONYI CAKE POP

A SACHER-LEGENDA NYOMÁBAN

CASCA - A CSOKI-MENNYORSZÁG

BUDAPEST BARISTAS - PIROS PONT AZ ÚJHULLÁMOS FEKETÉNEK

  

 

Kövessetek minket Bloglovin'-on is, hogy ne maradjatok le egyetlen blogbejegyzésről sem! 

 

 

Haverkodjunk Facebookon is: WWW.FACEBOOK.COM/COLORCAMMAG

Instagram: @COLORCAM_M és @COLORCAM_WS

Kérdésed vagy észrevételed van? Esetleg figyelmünkbe ajánlanál valamit?

Oszd meg velünk kommentben vagy írj a HELLO@COLORCAM.HU-ra!

A bejegyzés trackback címe:

https://colorcam.blog.hu/api/trackback/id/tr9212026405

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása