LG G5 - Vissza a jövőbe

Megjelent: 2016.08.01. 05:30
Írta: colorcam

Nemrégiben az LG dél-koreai vállalat legújabb modelljét volt lehetőségem tesztelni. Az LG G5 az első moduláris felépítésű telefon és mivel maga az ötlet első osztályú, nagyon izgatottan vártam, hogy kézbe foghassam. Sajnos miután a futár átadta a készüléket, derült ki számunkra, hogy a két elérhető okosságból (moduláris kamera, LG HI-Plus zenelejátszó modul) egyiket sem tartalmazta a csomag, helyette az LG 360 kameráját kaptuk meg a tesztelési időszakra.

lg1_1.jpg

De haladjunk szép sorjában…

A csomagolásból kihámozva első pillantásra engem nem fogott meg a design. Az előző modell sokkal egyedibb hatást keltett, ami talán a bőr hátlapnak volt köszönhető, de véleményem szerint manapság sokkal szebb fém borítású telefonok vannak. Az egész formatervezés túl egyszerű, ráadásul a modulárisan cserélhető alsó rész sem illeszkedett tökéletesen. Az anyaghasználattal nincs baj, de dolgozhattak volna még rajta a tervezők, mert jelen állapotban nem veszi fel a versenyt a konkurencia top telefonjaival. A G4-hez képest hajszálnyival nőtt a hosszúság, viszont jelentősen csökkent a szélesség. A kávák elég vastagok a G5-ön: míg a G3 esetében a kijelző az előlap 76,4 százalékát foglalta el, addig a G5 esetében ugyanez az arányszám már csak 70,1 százalék.

lg-g5.jpgAz LG az első gyártó, aki pár éve újragondolta a gombok elhelyezkedését – a legtöbb más mobillal ellentétben a funkció gombokat a telefon hátlapjára helyezte. Ez az újítás szerintem nagyon jó ötlet volt és mikor az előző modelleket teszteltem, elég gyorsan meg is lehetett szokni. A G5 esetében  a hangerőgombok a telefon hátlapjáról visszakerültek oldalra, az ujjlenyomat olvasóval felszerelt bekapcsoló gomb viszont maradt ott, ahol a G2 óta van: a hátlapon, pont a mutatóujjnál. Külön kiemelném, hogy végre sikerült hozni azt a szintet, amit az iPhone tud ezen a téren – tökéletesen, gyorsan működik az ujjlenyomatos azonosítás, ami nagy előrelépés.

A készülék 5,3 colos QHD IPS Quantum érintőképernyője  elsőként tartalmazza az Always-on, vagyis állandóan aktív funkciót is, amit ezúttal kiterjesztettek az egész főképernyőre, így anélkül nézhetjük meg a dátumot, pontos időt és más értesítéseket, hogy fel kellene ébreszteni a telefont. Ez a megoldás nemcsak praktikus, de rendkívül energiatakarékos is, hiszen gondoljuk csak el, hogy egy nap hányszor kapcsoljuk be a mobilunk kijelzőjét a fenti információk miatt.
A 3D Arc Glass üvegborítással rendelkező képernyő szép, bár nekem az AMOLED kijelzők jobb hatást keltenek. Ezzel együtt a telefon hozza a kötelezőt és a Daylight Mode képernyő-üzemmód is kellően gyorsan reagál a környezeti hatások változására. 

Hardver

A telefon zavartalan működéséért két darab 2,15 GHz-es és két darab 1,6 GHz-es órajelű Kryo processzormag felelős, emellé pedig egy Adreno 530-as grafikusgyorsító párosul. Az AnTuTu 6 eredménye 134535. A teszt futtatása során enyhe melegedést lehetett érezni, de ez az átlagos napi használat során egyszer sem jelentkezett. A RAM 4 GB kapacitású, a 32 GB-os belső memóriából pedig alaphelyzetben mintegy 22 GB szabad, plusz nem maradt el a microSD kártyás bővítési lehetőség sem.

Kamera

Kamera téren is bőségesen kínál újdonságot a telefon, hisz egy dual-szenzort helyeztek el az LG hátoldalán. A két kamera tudásában, képességeiben is jelentősen eltér, az egyik ugyanis 16 megapixeles, 78 fokos látószögű, amivel igen jó képeket lehet lőni - köszönhetően az alapból elérhető manuális módnak, ahol kedvünkre játszhatunk a fényérzékenységgel, a zársebességgel, a fehéregyensúllyal és a fókusszal. A másik kamera már csak 8 megapixelre képes, viszont 135 fokos, nagylátószögű objektívvel rendelkezik, ami az okostelefonok esetében rekordnak számít. Ez a 135 fok mintegy 1,7-szer szélesebb látószöget jelent a korábbi okostelefonok kamerájához képest és 15 fokkal nagyobb az emberi szem látószögénél is.
Az G5 mindemellett egy sor hasznos fotóeffektet is kínál, köztük a Pop-out Picture, a Film Effect és az Auto Shot funkciókat. A Pop-out Picture a normál és a nagylátószögű kamera által készített képeket kombinálva helyezi keretbe a fotót. A Film Effect kilenc különböző, analóg hatású emulátort tartalmaz, míg az Auto Shot alkalmazással a kamera automatikusan készít szelfit, amint felismeri a látómezejébe került arcot.

 

És akkor nézzük meg, mit is jelent a moduláris felépítés!

lg-g5-infographic.jpg

Az egész röviden annyit takar, hogy a mobil alja egy oldalsó gomb megnyomásával leválasztható, majd a fenti képen látható kamerára vagy HD audio modulra cserélhető. Több tesztet is olvastam ezekről a cserélhető eszközökről és a konklúzió az, hogy a megvalósításon még van mit fejlesztenie a koreai gyártónak, hiszen nem igazán voltak elragadtatva a smartphone kamerától és ez a tény igen elrontja számomra az LG G5 összképét, hiszen maga az ötlet forradalmi a mostani mobilpiacon.

lg-g5-hi-fi-plus-with-bo-play.jpg

LG 360 CAM

Az LG 360 CAM egy kompakt, 360 fokos látószögű fényképezőgép, amelyet két, egyenként 13 megapixeles, 200 fokos nagylátószögű kamerával, 1200mAh-s akkumulátorral plusz 4GB belső memóriával szereltek fel, amit microSD kártyával is ki lehet egészíteni. Maga az eszköz nagyon könnyen csatlakoztatható és 2K (2560 x 1440) felbontású videókat lehet vele készíteni. A kamerát használhatjuk manuálisan, a beépített gomb segítségével, de akár arra is van lehetőségünk, hogy az LG G5 menüjéből vezéreljük. Ilyenkor a telefon kijelzőjén valós időben megjelenik, amit a kamera lát. Nemcsak a képek minősége kiváló, de a kis kütyü a három beépített mikrofonján keresztül 5.1 térhatású hangfelvételt készít.

compact-spherical-camera-1600x1200cam_m02a.jpg

Számos más smart kiegészítő is elérhető a telefonhoz:

  • LG 360 VR szemüveg
  • LG Rolling Bot: Az LG Rolling Bot egy olyan társeszköz, amely — miközben labdaként gurul — 8 megapixeles beépített kamerájával készít fényképeket és videofelvételeket.
  • LG Tone Platinum™ Bluetooth headset
  • H3 by B&O Play high-end fülhallgató
  • LG Smart Controller: AzLG Smart Controllerrel egyes drónokat és más okoseszközöket irányíthatunk, illetve az LG G5 okostelefonon valós időben követhetjük a drónról közvetített videóstreamet.

348234.jpgÖsszegzés

Felemás érzéseim voltak a telefon tesztelése után. Maga a készülék és a tervezése során elgondolt megoldások  úttörőnek számítanak, hiszen manapság a legnagyobb probléma pont az újdonságok hiánya. Minden csúcskészülék bivaly erős hardvert kap, jó kijelzőket, de kevés az egyedi elgondolás, amire felkapjuk a fejünket. Ilyen szempontból az LG moduláris kialakítása zseniális. A bökkenő csak a kivitelezéssel van, hiszen ebből a forradalmi ötletből nagyon keveset hoztak és így sajnos nem tudok elmenni a telefon hibái mellett. A kijelző szerintem csak jó, de nem kiemelkedő, a moduláris résznél tapasztalható illesztési hiba, a mobil nem vízálló, nem utolsó sorban pedig a dizájn sem üt akkorát. Nagy előnye a kamera nagy látószögű üzemmódja, ami elképesztően látványos felvételek elkészítését teszi lehetővé és a sebességgel is nagyon elégedett voltam. Amennyiben a jövőben az LG tovább bővíti a moduláris eszközök kínálatát és kicsit jobban odafigyel a tervezésre, akkor jó választás lesz a G sorozat, de egyelőre számomra egy kicsit kiforratlan lett az eredmény.

A készülék ára kb. 130.000 Ft

Az LG 360 Cam ára pedig: kb. 82.000 Ft

 

Szöveg: 

alairas_tom.png

 

Mi jöhet még?

Samsung Galaxy S7 - Túlárazott S6?

Sport okoseszközök és zene nélkül? Felejtsd el!

Nikon D5 és D500 - Nehéztüzérség

Mazda 3 Sport Tuning - Mindent a szemnek

BMW X1 - Crossoverbe oltott hobbiterepjáró

 

  

Kövessetek minket Bloglovin'-on is, hogy ne maradjatok le egyetlen blogbejegyzésről sem! 

 

 

Haverkodjunk Facebookon is: WWW.FACEBOOK.COM/COLORCAMMAG

Instagram: @COLORCAM_MAGAZINE

Kérdésed vagy észrevételed van? Esetleg figyelmünkbe ajánlanál valamit?

Oszd meg velünk kommentben vagy írj a HELLO@COLORCAM.HU-ra!

A bejegyzés trackback címe:

https://colorcam.blog.hu/api/trackback/id/tr7511358290

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása