Pokémon Go - Tömeghipnózis és sikersztori

Megjelent: 2016.07.19. 16:23
Írta: colorcam

A játék megjelenése óta figyelemmel követem azt a soha nem látott tömeghisztériát ami körülveszi. Sokat olvashattunk róla, hogy az alkalmazás arcul csapta a pornót, a Tindert és amúgy mindent. A játék úgy szedte ki a Nintendót a mocsárból és emelte újra a csúcsra a céget, ahogy arra senki sem számított. Ráadásul kikerülhetetlenül ömlenek a nyakunkba a hírek, egyszerűen nem lehet megkerülni, hogy ne halljunk valamit róla. A kezdő "bumm" nagy volt, a kérdés csak az, hogy meddig tart az őrület és mikor pukkad ki az a bizonyos lufi?

pokemon_cimlap.jpg

Kis pujáró voltam még, mikor hazánkban is vetíteni kezdték a sorozatot, no de ne ugorjunk ennyire előre. 1996-ot írunk, amikor egy fura szerepjáték jelent meg a piacon GameBoy kézikonzolra. A Pokémon mint olyan, a japán Nintendó médiabirodalom gyermeke, ami tulajdonképpen minden platformot meghódított, legyen az tv, mozi, kártya, anime vagy manga. A maga nemében egyedülálló produktum a világ legsikeresebb videójátékává vált.

Az egész koncepció a gyűjtögetésre épül, amit az ember már azóta imád, hogy lejött a fáról (sőt talán előtte még jobban szerette:). Satoshi Tajiri úr, a Pokémon megalkotója megrögzött rovargyüjtőként nem is ültethette volna át szenvedélyét jobban a virtuális térbe, mint hogy létrehoz egy olyan fantáziavilágot, ahol ugyanez a feladat kicsit komplexebb formában. Aztán 2016-ban már hopp, ott vagyunk, hogy tényleg a valóságban kutathatjuk fel az általa megálmodott szörnyecskéket és foghatjuk be őket az erre hivatott pokélabdákkal. A Pokémon elnevezés egyébként egy szóösszerántás, ami a címben is szereplő Poketto Monszutából adja ki a rövidítést.

000_hkg10202005.jpg

Személy szerint se az első kézikonzol változattal nem találkoztam, se az utána következőkkel, mivel GameBoy helyett piaci Tetrist kaptam akkoriban. :) A tv sorozatot viszont egy ideig nyomon követtem, bár őszintén bevallom,  a Dragon Ball jobban lekötött. Lényeg a lényeg, a Pokémon alatt felnőtt egy generáció, így a mostani "trénerek" nem kisgyerekek, hanem felnőtt játékosok. Ezért is lesz olyan vicces csoportokban kószáló embereket látni napokon belül mindenfelé. John Travolta pedig hiába keresi, úgysem találja.

pokemon_7a1119_5967884.gif

A Pokémon Go tábor élesen kétfelé válik, vannak, akik támogatják és mindenféle érvvel bizonygatják, hogy mennyire hasznos az alkalmazás, a másik oldal pedig a veszélyeire mutat rá. Az előbbiek pozitív hatásként említik, hogy a játék kiragadja az embert megszokott környezetéből és segít felfedezni a környéket, ahol lakik vagy amerre mászkál. Az ellenzők joggal vetik fel, hogy miféle játék az, ami miatt emberek halnak meg. Valójában mind a két tábornak igaza van, az viszont tény, hogy elképesztő esetek történtek az elmúlt napokban.

A Pokémon Go valóban olyan, mintha hipnotizálná az embert, abszolút rá lehet kattanni, olyannyira, hogy egy amerikai híradós bele is sétált az időjárás-közvetítésbe és még észre sem vette azt. Egyre többen panaszkodnak a munkahelyi kimaradásokra és a hosszú szünetekre is, amikor a munkatárs szörnyecskékre vadászik. Az őrület megfertőzte a rendőrséget is, többeket lepleztek le, miközben járőrözés helyett a telefonjukat bújták. Az utóbbi napokban hangos volt a sajtó attól is, hogy bűnözők lepték el a programot és csali Pokémonokat helyeztek el félreeső helyeken. A hír csak félig igaz, általában a készülékükbe merülő játékosokra csapnak le. 
371-1302-614387768.jpg

Több helyen az applikáció tiltólistán van. Kína aggályosnak tartja, hogy esetleg adatszerzésre használják a programot, így nem szeretné, hogy az terjedjen a lakosok körében. Ausztráliában pedig óriási port kavart, hogy százasával járnak esténként a fiatalok olyan helyekre, ahol Gym vagy PokéStop található, zavarva így a ottlakókat. Az USA-ban már feliratokkal figyelmeztetik az autósokat, hogy menet közben ne nyomkodják a telefonjaikat. Pár napja a Pesten hallottam Facebook csoportban akadt meg a szemem egy magyar áldozaton, akinek az autója sínylette meg a vezetés közbeni játékot. 

Azt, hogy merre tart a Pokémon Go, nagyjából látni. Hirtelen jött és egyik napról a másikra fog eltűnni a süllyesztőben. Biztos azonban, hogy rengetegen álltak rá most az applikáció fejlesztésre, úgyhogy a koncepció tovább fog élni, csak a köntös változik - Harry Potter, Superman, Dragon Ball - és még ki tudja milyen sikersztoriba bújtatva, tovább termelve a csilliárdokat.

 

SZEREZD MEG HÁT MIND

Júliusban ez is lesz még! - Programajánló

Színes, friss és természetes - Natúrkozmetikumok a Pilisből

Legyünk egyszerre mindenhol - Túlélőkészlet a fesztiválszezonra

Bikinialak helyett - Önbizalomtuning a nyárra

Újra Bali - Mert van úgy, hogy visszavárnak 

Egy szál melltartóban - három titok a ruha alatt

 

 

 

Haverkodjunk Facebookon is: WWW.FACEBOOK.COM/COLORCAMMAG

Instagram: @COLORCAM_MAGAZINE

Kérdésed vagy észrevételed van? Esetleg figyelmünkbe ajánlanál valamit?

Oszd meg velünk kommentben vagy írj a HELLO@COLORCAM.HU-ra! 

A bejegyzés trackback címe:

https://colorcam.blog.hu/api/trackback/id/tr518901044

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Raziel Anarki 2016.07.20. 15:01:13

pokémon = Pocket Monsters, a "Poketto Monsutta" ennek fonetikus japán átirata.

Raziel Anarki 2016.07.20. 15:02:47

és gyanítom pont olyan gyorsan tűnik ela süllyesztőben mint az erdeti gameboy játék... látjuk mi lett belőle 18 év alatt :) anime, képregény, bögrék pólók, 10-15 kiadott játék :)
süti beállítások módosítása