Ki dalol a végén? - esélylatolgatás az Eurovízió hazai döntője előtt

Megjelent: 2015.02.27. 01:30
Írta: colorcam

Elérkeztünk a műsor záróakkordjaihoz: ezen a héten kiderül, ki képviselheti hazánkat a csodás Bécsben; ki lesz az, aki legalább akkora sikerrel fog kint szerepelni, mint tette ezt tavaly Kállay-Saunders András. A két középdöntő hozott néhány meglepetést, de az igazi erkölcsi győzelmet az akusztik szavazás nyertese érte el.

a-dal.jpg

Azt hiszem, így a vége felé ismét kijelenthetem, hogy a tavalyi után nem ez a mezőny volt az, amire igazán számítottam. Beszélgetve, latolgatva az esélyeket másokkal – hát egyáltalán nincsen egységes vélemény, míg azért tavaly szignifikánsan le tudtuk tenni a voksunkat 3-4 előadó mellett, akik közül bárki ment volna ki, biztosan jó helyezést ér el. Most igazán bajban vagyok, ha mondanom kéne bármit is – de azt hiszem, leginkább Szabó Ádám és Gájer Bálint dala mellé állnék oda, mert mindkettő valamilyen szinten kilóg a némileg egységes képet mutató végső mezőnyből. Mielőtt azonban rátérnék a két középdöntő elemzésére, el kell kanyarodjak egy pillanatra az akusztik szavazás irányába, melyet a Leander Rising nyert toronymagasan, ezáltal erkölcsi győzelmet aratva, hiszen nagyon korán kiestek a mezőnyből. De a közönségük biztosította őket a támogatásukról, s így szombat este ismét a színpadon bizonyíthatnak – de a zsűri már nem értékeli őket.

euro1.jpg

 

Az akusztikus versenyről térjünk is vissza a középdöntőkre, amik végül is valamilyen szinten hozták az elvárt papírformát. Az elsőben Antal Timiék látványosan változtattak a dal hangszerelésén, hiszen az akusztikus verziójukból becsempésztek egy kis részt ebbe a változatba is, ami kimondottan jót tett a produkciónak, mert frissebb és pörgősebb hatású lett. Sajnáltam végül, hogy nem jutott tovább, pedig így, ilyen formában ebben a dalban már láttam potenciált. Hasonlóképpen Dallos-Nyers Bogihoz, aki végül az összes tanácsot megfogadta, amit a zsűri adott, s szinte egészen a gyökerekig visszanyúltak és egy sokkal másabb produkciót állítottak színpadra a második középdöntőben múlthét szombaton. Én azt gondolom, jót tett ez a fiatalosabb hangzás, kinézet az egésznek – a zsűri azonban úgy vélekedett, hogy ezáltal sokkal messzebb került a dal eredeti mondanivalójától, s egyfajta ambivalencia alakult ki aközött, amit látványban mutatott, s aközött, amit a szöveg szeretett volna nyújtani. Elképzelhető, hogy a közönség is ezt érezhette, s talán emiatt nem aratott akkora sikert a produkció. Mindenesetre én azt javaslom Bogiéknak, hogy inkább ezt a verziót tartsák meg, s ezzel kezdjenek el dolgozni, mert jó irányba indultak el.

bogi_3.jpg

 

Leanderék mellett a másik „mostohagyerek” műfajszempontból a swing, illetve Gájer Bálint produkciója volt, akit mindenki legnagyobb meglepetésére a közönség juttatott tovább. Bálint is sok mindenben változtatott, ami az előadásmódot illeti, amitől még inkább show jellege lett a színpadi képnek. Monumentálisabb, sodróbb, kellemesebb lett, s könnyebben rögzült az ember agyában, hiszen vitte, húzta magával a miniműsor. A zsűritagok valahogy még sem így látták – Csiszár Jenő szerint inkább Las Vegasba kellene Bálintnak mennie, mint Bécsbe, s ott fellépni, Rúzsa Magdi pedig az önálló showestek létrehozását pedzegette (amiből eddig nem keveset láthatott már a közönség – mert van neki). A közönség ereje azonban döntött, s a swing hercegét betáncoltatták az utolsó fordulóba.

g_jer_b_lint_4.jpg

 

Szabó Ádám előadását emelném még ki, aki egyre magabiztosabban, egyre határozottabban áll ki a színpadra, bár még mindig nem hiszi el, hogy neki helye van ebben a mezőnyben. Annak ellenére, hogy az első középdöntő alatt betegséggel küzdött, s az adás vége után szinte már hangja sem volt, mégis hibátlanul szerepelt. Harmónikával ismerhettük meg – de mostanra már anélkül is jól teljesít, megmutatta mindenkinek, hogy énekelni is tud.

szab_d_m_1.jpg

 

A különleges hangú Ívnek a döntőre sajnos változtatnia kell majd a színpadi látványképen, hiszen többen állnak a színpadon, mint azt a nemzetközi döntő szabályai megengedik, pedig Simkó Beatrix és Grecsó Zoltán táncművészek kortárs tánca sokat hozzátesz a produkcióhoz.

A zsűri kifogásolta, hogy ugyan a dalcímben benne van a tűz, de valahogy nekik még nem igazán jött át ez az életérzés, és szeretnék, ha egy picit tüzesebb lenne az egész produkció.

A tűz szerintem az ember lelkéből jön. Azok a dolgok, amik erőssé tesznek a hétköznapokban, tesznek erőssé a színpadon is – véli az énekesnő.  Most úgy érzem, a döntőben fogom tudni elénekelni a legtüzesebben a dalom, és kitaláljuk azt is, hogy ez vizuálisan miképp jelenjen meg, de az azért biztos, hogy nem máglyán fogok elégni a színpadon, ahogy néhány rajongó azt a kommentekben javasolta - mondta mosolyogva Ív.

iv_5.jpg

  

Február 28-án nagy küzdelmekre lehet számítani, hiszen ha a zsűri pontszámait tekintjük, akkor nagyjából egyforma értékeléseket kapott ez a nyolc produkció, akik a következők: Csemer Boglárka „Boggie”, Gájer Bálint, Ív, Mujahid Zoltán, a Passed, Szabó Ádám, Wolf Kati és a Spoon.

Izgatottan, s kíváncsian várjuk, vajon ki lesz az, aki közülük májusban bizonyíthat az Eurovíziós Dalfesztivál bécsi nagyszínpadán.

 

Rosta N. Napsugár

 

Ha tetszett, olvasd el ezt is: 

Leander Rising - a "nép fiai" szombaton ismét A DAL színpadán

 

Haverkodjunk Facebookon is: WWW.FACEBOOK.COM/COLORCAMMAG

Instagram: COLORCAM_MAGAZINE

Kérdésed vagy észrevételed van? Esetleg figyelmünkbe ajánlanál valamit?

Oszd meg velünk kommentben vagy írj a HELLO@COLORCAM.HU-ra!

A bejegyzés trackback címe:

https://colorcam.blog.hu/api/trackback/id/tr807219053

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Klara Mudrityne Baji 2015.02.27. 14:36:47

Kedves Napsugár! Eddig 7 az a nyolc :) A Spoon kimaradt :)

evita99 2015.02.27. 18:29:22

Ha már elemzést ígérsz, akkor nem kellene kihagynod három-négy előadót!Persze értem, hogy neked ők jönnek be, s természetesen jogod van róluk írni. Azért túlzásnak érzem, hogy ebből a mezőnyből Szabó Ádám kilóg. Szerintem hiába énekel jól, az ő dala teljesen beleolvadna a kinti mezőnybe. Gájer Bálint a másik "kilógó", ezzel egyetértek, mert a szving nem a leggyakoribb műfaj az Eurovízión. Aki szerintem kilóg, formabontó dalt hozott, az Boggie meg a Passed, csakhogy utóbbi énekese nem tudja tisztán elénekelni a dalt, így semmiképpen nem küldeném. Boggie és a vokálja magas szinten teljesít, és sokakra nagy hatással van (lehet rád nem :P de van ilyen), én őket küldeném. Ívre kíváncsi vagyok, hogyan tudnak úgy változtatni, hogy hatásosabb legyen az előadásuk. Mujahid és Wolf szintén elveszne szerintem a bécsi mezőnyben. A Spoon nem rossz, de nem is jó, azért a felsorolásból a végén nem hagytam volna ki őket!
süti beállítások módosítása