Egy igazi szőke igaz története a hajmegújításról

Megjelent: 2019.04.02. 18:26

Először üvöltesz, amikor elrontják, aztán megpróbálod megoldani. Pár órára sikerül is. Ismét egy jó nagy üvöltés, csendes belenyugvás és újabb kiabálás. A fodrászod pedig bőszen csuklik az átkozott ollója felett: ilyen az, amikor annyira túlzásba viszik a szőkítést, hogy gyakorlatilag leesik a fél hajad, aminek még egy évig viseled a következményeit. Legalább. Aztán megfogadod, hogy szakembert váltasz, nem adod alább a legjobb hajápolóknál és az új évvel új élet kezdődik a loboncodnak is. 

img_6434.JPG

Szó szerint katasztrófa-közeli élményem volt, amikor hazamentem és napról-napra egyre több hajszálam mondott búcsút az együtt töltött szép időnek és letörött vagy nemes egyszerűséggel kihullott. Ha a nyolcvanas évek végén élnénk, még örültem is volna a "természet adta" bundesliga frizurámnak, ami nagyjából 3 centis megmaradt hajszálakból és újonnan kinőtt egyedekből állt. Ám ez a huszonegyedik század, és a terveim közt a derékig érő haj szerepelt. 

Később konzultáltam egy szakemberrel és úgy döntöttem, leírom pár sorban, mi lehet a probléma, és mi a teendő ilyen esetekben, a kedves olvasók kicsit kevésbé essenek kétségbe, ha hasonló dolog történik velük.

35e84d25-aa7c-4f69-9e3f-d192238aa4a0.jpeg

Lássuk először a lehetséges okokat: 

  • Az egyik legvalószínűbb hiba az arányokban keresendő: nem mindegy ugyanis, hogy milyen típusú a hajad. Ha például szőkés és vékony szálú, akkor sokkal kevesebb világosításért felelős anyagra van szükséged, mintha a mediterrán típus képviselője vagy. Ebben az esetben a túlzásba vitt szőkítő beláthatatlan károkat okozhat, amitől a hajszálaid akár visszafordíthatatlan mértékben sérülhetnek. 

  • A másik ok az egyenetlen felvitel: azaz a hajad bizonyos részére jóval több festéket kentek. Ennek könnyen lehet az az eredménye, hogy a hajszálaid szépen feladják a küzdelmet annál a vonalnál, ahova a felesleges vegyi anyag került és elvékonyodnak, majd letörnek. Ez azért is kifejezetten kellemetlen, mert szinte lehetetlen azonnal észrevenni a hibát, ugyanis a folyamat fokozatosan megy végbe, ahogy fésülöd, szárítod vagy mosod a hajad. Van, amikor hetek kellenek ahhoz, hogy realizáld: egyre több tincs lesz rövidebb a hajkoronád többi részéhez képest, anélkül, hogy bármit is csináltál volna vele. 

  • A harmadik ok az érzékenység/allergia. Sok fodrász hisztinek veszi, ha közlöd, hogy vannak dolgok, amiket nem bír a fejbőröd, és annak ellenére is felkeni az adott festéket. Ez egy elég veszélyes játék, aminek sok esetben bőrgyógyász vagy hajgyógyász a vége, némi plusz kiadással a kenőcsökre, gyógyszerekre. Festéktől és érzékenységtől függ, de előfordulhat az is, hogy égési sérülésekhez hasonló sebek keletkeznek a fejbőrödön, ahol természetesen a haj is kihullik. Gondolom, nem kell mondani, hogy ha érzékeny a bőröd, festés előtt csináltass egy tesztet egy kis bőrfelületen, de mindenekelőtt állj ki magad mellett!

1f56c843-1237-475c-9dbd-f254c66f4997_1.jpeg

Nincs veszve semmi akkor sem, ha akár az összes előbb említett kategóriába be tudod sorolni magad. Mindenre van megoldás, csak időt kell rá szánni, hogy az ember megtalálja a megfelelő szakembereket és hajápoló termékeket. Esetemben az új fodrász az első sokk után felkészített, hogy egy rövid időre meg kell békélnem egy sokkal rövidebb frizurával ahhoz, hogy nyárra egészséges, hosszú fürtökkel ugorjak fejest a fesztiválszezonba. (Ha fodrász lennék, ezekre az esetekre tartanék valami erőset a vitrinben.)

Ahhoz, hogy új szín kerülhessen a hajamra, több hetes ápolókúrára küldött, melynek lényege a minél sűrűbb kényeztetés volt. A Kevin Murphy Re.Store termékcsaládját ajánlotta, ami rendesen be is váltott minden hozzá fűzött reményt: mire újra a székében voltam, meglepve tapasztalta, hogy a hajszálaim a vártnál sokkal erősebbek lettek. A maszk nem "csupán" az állagukon javított, de meg is mentett pár centit attól, hogy az olló áldozatai legyenek. 

A pontos recept az volt, hogy minden hajmosásnál használjam a termékcsaládhoz tartozó sampont és balzsamot, mellette pedig hetente kétszer hagyjam hatni a pakolást legalább 20 percen keresztül. Biztos vagyok benne, hogy már ez is hatalmas segítség lett volna, de úgy álltam a dologhoz: ha lúd, legyen kövér és hetente kétszer hajmaszkban és hajhálóban aludtam. Ezzel a fejszerkezettel biztosan nem utasítottak volna vissza egyik nyugdíjas otthonból sem, dehát a szépségért ennél nagyobb dolgokat is elvisel az ember lánya...

A végeredmény egy sokkal erősebb és szebb hajkorona lett - és ezt nem súgógépről olvastam. Most már csak kéthetente egyszer alszom hajmaszkban és az általános ápolást kiegészítem némi leave-in olajjal, valamint azzal, hogy amikor csak lehet, kerülöm a sütővasat. Remélem, nyáron láthatjátok is majd az eredményt az Instagramon!

 

Szöveg és képek: 

web_ala_i_ra_s_brigi.png

 

 

 

Borítókép: Pexels.com

 

Tükröm, tükröm mondd meg nékem!


Szép, ami széppé tesz - Szemet gyönyörködtető csomagolások a szépségiparban

Beauty á la francaise - Nem vörös rúzs, mégis francia

Szépülj a növények tudásával! - A Vagheggi márkáról 

 

Kövessetek minket Bloglovin'-on is, hogy ne maradjatok le egyetlen blogbejegyzésről sem! 

  

Haverkodjunk Facebookon is: WWW.FACEBOOK.COM/COLORCAMMAG

Instagram: @COLORCAM_WS

Kérdésed vagy észrevételed van? Esetleg figyelmünkbe ajánlanál valamit?

Oszd meg velünk kommentben vagy írj a HELLO@COLORCAM.HU-ra! 

A bejegyzés trackback címe:

https://colorcam.blog.hu/api/trackback/id/tr5614715901

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása