Az árpaszem egy csiszolatlan vodka

...és egyéb érdekességek

Megjelent: 2018.07.21. 09:23

Határozottan máshogy nézek minden szembe jövő árpamezőre, mióta megtudtam, hogy az egyik legtisztább, kereskedelmi forgalom lévő vodka alapanyaga. Vodkát készítenek ugyan sokféle gabonából, de az igazán finom és igazán tiszta északi ital legfontosabb eleme bizony az egyszerű árpaszem és a kiváló minőségű víz. Még abban a koktélban is, amibe végül esetleg csípős paprika és túró rudi kerül. 

94c6284c-a221-486c-a531-fd0dc5d1cfa6.JPG

Vodka-töri 

A ma is ismert vodka hódító útját a finomítóoszlopok megjelenésével kezdte meg valamikor a 19. század derekán, neve pedig az eredetileg tiszta vizet jelentő zsivaja voda kifejezésből származik (amin most biztosan sokan elmosolyodtak a monitorok és a telefonok kijelzője előtt). Hasonló alkoholos nedűt szinte minden északi országban készítettek, de az oroszoknak jutott eszébe először bejegyeztetni a ma ismert vodka nevű szeszes italt. Az alkoholkereskedelem legnagyobb problémája ezidőtájt nem a mértékkel volt, hanem a hamisítással, ami szükségszerűvé tette azt a lépést, hogy egyes italokat egyes császárok nemes egyszerűséggel állami monopóliummá nyilvánítsanak. 1913-ig senki sem aggathatta az általa készített italra a vodka nevet - ha nem volt orosz, vagy nem volt éppen elfekvőben egy orosz szeszfőzdéje. A 20. század változásai és a cári Oroszország megszűnése azonban zöld utat adott a svédeknek és a finneknek is, hogy elő tudjanak rukkolni a saját italaikkal, melyek közül a Finlandia és az Absolut Vodka durrant a legnagyobbat. 

 

A Findlandia és a különleges élmények 

Ha valakinek nem lenne egyértelmű, akkor elmondjuk, hogy a vodka tisztaságát nem a másnapi fejfájásban, hanem az alapanyagokban kell keresni. A finnek pedig nem viccelnek, amikor minőségi gabonáról és 10.000 éve gyűlő gleccservíz felhasználásáról beszélnek. Ahogy nem viccel a Finlandia "hivatásos kóstolója" illetve kóstoltatója, Markku Raittinen, és a márka mixer-nagykövete, Pekka Raittinen sem, amikor utóbbi előveszi a mini szeszfőző készletét és desztillál, éget, kavar - teszi mindezt a helyi jellegzetes ételek/ízek felhasználásával. Jelen esetben a csípős paprikakrémmel és a túró rudival. A Smoked Spicy Paprika Gazpacho és a Csokis-túrós Popcorn Sour annyira megihletett minket, hogy menten készítettünk is egy rövid interjút az úriemberrel, aki a világ minden táján kevert már vodkás koktélokat. 

snapseed-21.jpg

Colorcam: Szinte minden ország minden gasztronómiai jellegzetességét kipróbáltad már, mint koktél alapanyag, de mi volt a legbizarrabb dolog, amit vodkához adtál?

Pekka Raittinen: Nyers bacon. A hő felhasználásával számtalan érdekes dolog elkészíthető - jelen esetben egy baconos vodka, ami akár otthon is kivitelezhető, ha az ember biztonságosan mozog a konyhában és kicsit a kémia, fizika világában. A két összetevőből tulajdonképpen egy párlatot készítettem, amit később az üveg széléről csöpögtettem le egyenesen a pohárba. Ez egy pici füstös, baconos ízt adott az amúgy tiszta vodkának látszó italnak. 

Colorcam: Hány országban jártál eddig és mennyi különleges alapanyaggal dolgoztál már? 

Pekka Raittinen: Hatvankilenc különböző országban jártam és mindig mindenhol azokat az éttermeket kerestem, ahova a helyiek is járnak, hogy megtudjam, mik azok az alapanyagok, fűszerek, amiket ők szeretnek és leginkább használnak. Amikor például Magyarországon voltam, egy számomra nagyon különleges paprikakrémet adtak a kezembe, ami nekem túlzottan is csípős volt, de úgy gondoltam, hogy a paradicsom ízvilága tökéletesen kiegészítené, ami gyakorlatilag egy mennyei gazpacho alapanyaga. 

a162cca4-b4c5-4f9c-aa73-17798523c527.JPG

Colorcam: Mik azok az egyedi jegyek, melyek az általad készített koktélokat jellemzik?

Pekka Raittinen: Leginkább a sós, rövid shot-okat szeretem. Az egyik kedvencem ezek közül a sós martini, amit  főként Finlandia vodkából, száraz vermutból és vino cherry-ből készítek. 

 

Szöveg: 

web_ala_i_ra_s_brigi.png

Képek: Anna 

 

A hab a tortán

Impostor Bar - Fúziós varázslat

Fényűzés a Deákon - Egy éjszaka a Ritz-Carltonban

Ki ne hagyd! - A legjobb hazai előadóink a legjobb fesztiválokon

A hónap négykerekűi - Audi A8 és VW Touareg

 

Kövessetek minket Bloglovin'-on is, hogy ne maradjatok le egyetlen blogbejegyzésről sem! 

  

Haverkodjunk Facebookon is: WWW.FACEBOOK.COM/COLORCAMMAG

Instagram: @COLORCAM_M és @COLORCAM_WS

Kérdésed vagy észrevételed van? Esetleg figyelmünkbe ajánlanál valamit?

Oszd meg velünk kommentben vagy írj a HELLO@COLORCAM.HU-ra! 

A bejegyzés trackback címe:

https://colorcam.blog.hu/api/trackback/id/tr9514092905

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása