5 magyar tervező új kollekciója a Marie Claire Fashion Days-en

Megjelent: 2015.11.27. 13:11

Idén ősszel másodszor vonult végig a hazai divatvilág színe-java a nagy kifutón az elegáns Várkert Bazárban. A Marie Claire Fashion Days-en idén is ott voltak kedvenc tervezőink, akik többek között a következő év tavasz-nyári kollekcióival káptáztattak el bennünket.

img_0321.jpg

CELENI / CSELÉNYI ESZTER

A fiatal tervező ruháiba bármikor belebújnánk egy borbirtokra, erdei vadászházba szervezett weekend-en vagy akár egy elegáns hajókiránduláson. A nőies és pici arisztokratikus vonással rendelkező ruhákban a MCFD-en sem kellett csalódnunk. Egy vidám és stílusos tavaszi /nyári napra tökéletesek. 

img_0803.jpg

A kollekcióidat mindig egy-egy meghatározó téma köré rendezed. Mit szeretnél kifejezni a Gypsy névre keresztelt 2016-os ruhákkal? Miért a Marie Claire Fashion Days-en mutattad be először őket?

Cselényi Eszter: A kollekcióim megtervezésénél mindig valamilyen magyar vonatkozású dolgot keresek inspirációnak, így jött a "gypsy" ötlete is. A roma viselet és a roma életérzés szabadságát szerettem volna megragadni, melyet a nagyvárosi, kozmopolita nő életstílusával kombináltam. A szabadság emellett a különböző anyagok és színek összeállításakor is megjelent és a jellemző motívumok elegáns lenyomata lett. A nemzetközi tervezők is nagy showk-on mutatják be először a kollekcióikat, így én is örültem, hogy ezt a Marie Claire Fashion Days-en tettem meg.

 

TOMCSÁNYI DÓRI

A modern és érdekes vonulat egyik képviselője a méltán ismert Tomcsányi Dóri volt. A laza, mindennapokat feldobó darabokat tervező lánynak sikerült a 70-es éveket olyan stílusosan becsempésznie a nyári kollekcióba, hogy szinte feltúrtuk anyukánk ruhatárát hogy élőkapjunk, néhány kultikus darabot.

img_0347.jpg

A kifutón végigvonult darabok között több emlékeztetett az osztálykirándulásokra. Mi volt az inspiráció? 

A Resort ’16 egyik legfontosabb inspirációja a cserkészet, ami az egyenruha-szabásokkal kelt azonnal feltűnést. Az uniformizmus a nevelés egyik legszembetűnőbb eszköze, ám a fegyelem nem csak tájékozódás, tűzrakás vagy csomókötés közben szükséges, hanem sportolás közben is. Ezért a szabások világa kiegészül a 70-es évek férfi teniszpólóinak és jersey ingjeinek határozott vonalaival, így egyszerre kölcsönöz retrospektív, erdei tábori hangulatot és csábít a „jó tanuló, jó sportoló” érdemérem elnyerésére.

 

PRIESTON BY NOÉMI NAGY

Noémi pályafutását szinte már báli ruhának beillő, elegáns darabok tervezésével kezdte, aztán inkább a hétköznap is hordható darabok felé vette az irányt. Az utóbbi időben mindig sikerült valami különöset, valami meglepőt csempésznie a ruháiba. Nem volt ez másképp a a Marie Calire Fashion Days-en sem, és biztosak vagyunk benne, hogy a nyári ruhák a következő szezon nagy kedvencei lesznek.

12249648_728888593909046_6932897246506057374_n-2.jpg

Mik a jellemző tulajdonságai a kollekcióidnak és hogyan jelenik meg ez a 2016-os nyári ruhákban? Hogy jött az ötlet, hogy szembe fényképezz a közönséggel? 

Nagy Noémi: Az utóbbi évek kollekcióit leginkább a "neveletlen hercegnő" stílusaként lehetne jellemezni. Elsősorban nőies darabokat tervezek, de mindig belecsempészek egy olyan plusz dolgot, ami nem feltétlenül szabálykövető. A 2016-os nyári ruhákban keverednek az elegáns és a sportos anyagok, teret kapnak a szoknya mellé párosított feliratos pólók és a sportcipő is. A közönség lefotózása egy spontán ötletnek köszönhetően született meg, azon gondolkoztunk a backstage-ben, hogy milyen vicces lenne, ha akkor, amikor mindenki a kifutót fotózza, én is csinálnék egy képet róluk. 

 

NORA SARMAN 

Egy igazi, álmodozó nő ruhatárából nem hiányozhat egy Nora Sarman darab, de legalább az esküvő előtt illik elgondolkozni egy darab beszerzésén. Nóra olyan nőknek tervez, akik amellett, hogy néha könnyedén libbennek képzeletükben egyik álomból a másikba, nagyon szexisek és minden férfi tekintetét magukra vonzzák. 

img_0499.jpg

Nagyon szép, légies alkotásokat rejtenek a kollekcióid. Mi volt a bemutatott kollekció inspirációja? Milyen, más darabokkal lehet szerinted viselni az MCFD-en bemutatott, különleges alkalmakra szóló ruháidat? 

A gyermekkor vágyott hercegnő-karakterei jelennek meg a kifutón azzal a homályos, örökkévaló, borzongató hangulattal, amit kislányként éreztünk. A középkor törékeny ideáljai éteri hernyóselyem-tüllben öltenek testet bő ujjakkal, különleges összefűzésekkel. A kollekció nagy része különleges alkalmakra szánt viselet, így ezt nem igazán tudjuk a hétköznapokban hordani különleges anyaghasználatuk miatt. A selyemblúzokat viszont fel lehet venni egy farmerral, a bőrszoknyákat pedig sokféle croptoppal, pólóval, inggel tudom elképzelni.

 

BRIDGET & OLIVIA (NAGY DÓRA ÉS STAUB TÍMEA)

Aki laza, fiatalos ruhákat keres, melyekkel minden szezonban feldobhatja a ruhatárát, annak feltétlenül fel kell figyelnie a két lány munkásságára, akik már nem csak nőknek, hanem férfiaknak is terveznek különleges darabokat. A Bridget&Olivia jövő nyári kollekciója teljesen le fogja fedni a sportosan nőies és sportosan férfias kategóriákat. 
bo.jpg

Az MCFD visszatérő vendégei vagytok. Miben különböztek az eseményen elsőként bemutatott kollekciótok darabjai a mostaniaktól? Milyen volt a férfi ruhák fogadtatása a show-n?

Tavaly ősszel a 2015-ös tavasz/nyári kollekciónkat mutattuk be, melynek az inspirációja a Thelma and Louise c. film volt. Idén a Her című fimből merítkezve teljesen más hangulatot ragadtunk meg, de a márka esszenciáját kollekcióról kollekcióra megőrizzük és tovább alakítjuk. A ruhák színei, mintái is ezt a urbánus, Shangai és Los Angeles mixtúrájából létrejövő soft fictiont adják vissza. A férfi kollekció fogadtatása nagyon pozitív volt. Több férfi vásárlónk is eljött megnézni a kollekciónkat, illetve másoktól is pozitív véleményeket hallottunk. Budapesten is elindult egy folyamat a férfiak divattudatosságát illetően vagy még inkább az igény felé, hogy designer termékeket vásároljanak.

 

Pozsgai Brigitte 

Képek: Farkas Anna - Colorcam (kivéve Prieston és Bridget&Olivia)

 

 

Ha tetszett a cikk, így lesz ez az alábbiakkal is:

ÍGY VÁLASSZ KABÁTOT AZ ALAKODRA - ÉS ITT VEDD MEG

ZENE INNEN EL - A BELAU PROJEKT

ROSSZ NEVELÉS - AZ ELFOGADÁS TÖKÉLETES ELUTASÍTÁSA

NÉMA BELEEGYEZÉS - FOTÓ ÉS DESIGN A NŐK ELLENI ERŐSZAK ELLEN

BARAKA - MOLEKULÁRIS FINE DINING A VÁROS KÖZEPÉN

 

 

Haverkodjunk Facebookon is: WWW.FACEBOOK.COM/COLORCAMMAG

Instagram: COLORCAM_MAGAZINE

Kérdésed vagy észrevételed van? Esetleg figyelmünkbe ajánlanál valamit?

Oszd meg velünk kommentben vagy írj a HELLO@COLORCAM.HU-ra!

A bejegyzés trackback címe:

https://colorcam.blog.hu/api/trackback/id/tr228091138

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása