A szépség fájdalmas ára

Megjelent: 2015.02.20. 11:32
Írta: colorcam

Szépségideál: amilyen könnyed maga a szó, annyira véres és szenvedéssel teli út vezet(het) hozzá. Általában az ember nem ideálként létezik, hanem ideállá válik, mivel a választás lehetősége már adott a 21. században. És mielőtt ítélkeznénk, itt nem hobbiról és fellángolásról beszélek, hanem kőkemény küzdelemről. Egy olyan háborúról, amely a távol-keleti országokban, főleg Koreában, nők teljes hadseregét taszítja a földre – a műtőasztalra –, olyan álmot ígérve nekik, amellyel újradefiniálhatják önmagukat. És ez az álom náluk mindennél többet ér.

yin3.jpg

Ji Yeo koreai fotográfus is újjá akart születni a műtőasztalon. Nyugati szemeket akart, kis orrot, V-alakú állkapcsot (ez az egyik legnépszerűbb beavatkozás Koreában): azt az álmot, amely rengeteg koreai nő életét határozza meg – és minden ötödik kés alá is fekszik érte. Vágyát azonban sikerült egy olyan csatornába terelnie, amelyen keresztül most mi is bepillanthatunk a műtét utáni eltorzult nőiség leggyámoltalanabb és legtörékenyebb pillanataiba, amikor már nem és még nem vagy önmagad: valahol a halál és az újjászületés között egyensúlyozol, tele sebhellyel, fájdalommal és reménnyel. yin2.jpg

 

Ji Yeo létrehozta a Beauty Recovery Room nevű projektet, amely szűrők nélkül tárja szemünk elé a műtét utáni pillanatok és napok gyötrő tehetetlenségét. A szemekben várakozás ül, a test ki van facsarva, a nyak nem mozdul, a mozdulatok fájnak és sajognak. A portrésorozat a fotográfus páciensekkel kialakított intim és bizalmas viszonyának eredménye. Ji Teo barátként áll a nők mellett, fuvarozza őket, főz rájuk, kiváltja a gyógyszereket: egyszóval segítő kezet és figyelmet ad azoknak, akik megváltak addigi önmaguktól.

yin1.jpg

Korea a világ legfejlettebb technológiai központja, az okostelefonok használatának aránya az országban 67%. És a száraz tényeken túl ez bizony a női identitáskép és öntudat szétforgácsolódásának alapvető indoka is: a világban ideálisnak hitt szépség akadálytalanul telepszik rá a távol-keleti női társadalomra a celebeken és a hőn szeretett gyönyörű korai K-pop együtteseken keresztül. Az ideál könnyedén szűrődik be a virtuális világból az igaziba, akadálytalanul áthatolva azon a szakadékon, amely a való életben költséges és verejtékes „mulatság”. A puha vonalak, a tökéletes mosoly, a selymes haj, a piedesztálra emelt K-pop fenomén szürreális tökéletessége átitatja az életet, olyan vágyat ébreszt, amely alapfeltételként szilárdul meg a nők tudatában, mintegy belépőjegyként a sikeres életbe.

kpop.jpg

És ezért mindenre képesek. Legtöbbször ráadásul a szülők, nagyszülők is támogatják lányaikat, sőt buzdítják őket arra, hogy átalakuljanak. Nyugodt szívvel vonhatunk párhuzamot a hernyóból pillangóvá válás és a keleti vonások nyugativá formálása között. És mindez már rég elvesztette extrémitását, szinte hétköznapi vált, csakúgy, mint az élethez szükséges víz és táplálék.

Nem ítélkezek, és nem vonok párhuzamot a feltöltött száj, ráncfelvarrás és zsírleszívás itthoni népszerűsége és a koreai nők azon megingathatatlan vágya között, hogy szerethessék önmagukat. Nem vitathatjuk el tőlük annak jogát, hogy ennek érdekében bármit megtegyenek. Ugyanakkor az út, amit emiatt annyian bejárnak, ettől még nem kevésbé sokkoló és nem kevésbé szívbemarkoló. 

 

Eszti

 

Haverkodjunk Facebookon is: WWW.FACEBOOK.COM/COLORCAMMAG

Instagram: COLORCAM_MAGAZINE

Kérdésed vagy észrevételed van? Esetleg figyelmünkbe ajánlanál valamit?

Oszd meg velünk kommentben vagy írj a HELLO@COLORCAM.HU-ra!

A bejegyzés trackback címe:

https://colorcam.blog.hu/api/trackback/id/tr707138843

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

totalnick 2015.02.21. 03:07:11

ezek a koreai tinik... hmmm...

Rocky 2015.02.21. 09:25:53

plasztikáztatni = NEM MENŐ

Reszet Elek 2015.02.21. 09:31:29

Tetszik hogy nem hoztál ki belőle valami patriarchális elnyomást meg a másság szépsége tiszteletét. Pedig manapság ez a divat...

BZ1975 2015.02.21. 09:39:07

itt meg a korosodo, termeketlen no kultuszat nyomatjak

Advanced Flight 2015.02.21. 10:13:26

First world problem. Nem tudnak már jódolgukban mit kitalálni.....
Mondjuk az 1. és 3. képen lévő lottyadt kelttészták inkább fogynának le és mennének sportolni. Nagyobbat javítana a külsejükön, mint lefaragni fél centit az orrukból. Persze ez utóbbihoz nem kell önfegyelem és kitartás, csak egy pénz....

kisQtya 2015.02.21. 10:38:00

Inkább a belső emberi értékekért kellene ilyen keményen harcolni. Az jobb befektetés is, mert maradandó.

Ma már minden a külsőségekről, a látványról szól, belül meg mindenki kong az ürességtől.

Az a szomorú.... nem pedig a plasztikai műtét sebei....

Haloperidol 2015.02.21. 13:26:58

Igazán sajnálom azokat, akik annyira el vannak keseredve, hogy plasztikáztatnak.

Nagyon komoly önértékelési probléma áll szinte mindig a háttérben.

Hegyimеdve 2015.02.21. 13:48:31

@kisQtya: Ha a belső értékek érdekelnek egy nőben, fordíttasd ki!

kuki123 2015.02.21. 14:29:43

Maradjunk annyiban, hogy ázsiában a lányok, nők másodrangú állampolgárok, a férfiak játékszerei.
szépnek lenni, szülni és gyereket nevelni születtek.
Kitartottak, eltartottak. A férfi keresi a pénzt és ha dugni akar vagy csak szép feleséget akkor válogat.
Ázsiában 2 okból nem volt elhízott ember: nem volt cukor, nagyon sok zöldséget és gyümölcsöt esznek, kevés húst, inkább halat és tengeri.
Akiket fotóztak...hát az erősen el vannak hízva az ottani emberekhez képest.
Másrészt így ők a lustaság mintaképei, senkinek nem kellene csak a csóró férfiaknak. Így nem divat az elhízottság. Semennyire!
10kg+ már elhízottnak számít.

Vicces de meg van ennek a rendszernek is a maga bája, még ha a feministák ellenzik is.
A nő ott tényleg nő: legyen szép, szüljön és neveljen gyereket,...és igen legyen kitartott.

Aki mindenféle belső értékekről hablatyol annak pont semennyi sincs.
A külsőség az ami a belsőnket tükrözi.
Azért akarnak külsőleg is szép lenni, mert belsőleg szépek, de a külvilág számára ezt nem tudja
Ugyan is minden a genetikáról szól és a sexről, a párosodásról az utódlásról szól.

steery 2015.02.21. 14:36:40

Szerintem semmi baj nincs azzal, hogy az emberek szebbek és tökéletesebbek akarnak lenni. A baj a primitív módszerekkel van: a gyenge hatásfokú, lassú, nehézkes, drága, fájdalmas és kényelmetlen kozmetikum bőrre kenéssel és vagdosós plasztikai műtétekkel. Jó lenne végre kitalálni valami sokkal jobb módszert a lakosság tömeges megszépítésére, pl. nanobotokat, amik fájdalommentesen átalakítják a testet belülről.
Sokan ma úgy képzelik el az emberiség jövőjét, mint ami tele lesz ronda szörnyekkel, elfajzott mutánsokkal és más szerencsétlenekkel. Én viszont úgy gondolom, hogy senki sem akar ronda lenni. Mindenki szép, okos és vonzó akar lenni. Így a jövő emberisége csupa szépségből és zseniből fog állni. A kérdés csak az, hogy mikor jön el végre ez az aranykor?

phaszfej 2015.02.21. 15:30:59

Tudják, hogy alacsonyabbrendűek a kaukázusi típushoz képest.

Zsíros Bödön 2015.02.21. 15:50:40

@kisQtya: ne legyetek azért ennyire álszent gecik.

sanyikám 2015.02.21. 16:55:49

Az utolsó ötösből jöhet bármelyik, akár külön-külön, akár együtt is. Majd beléjük sulykolom, hogy jó csajok. :)
süti beállítások módosítása