Művészetek völgye - Gasztrotúra

Megjelent: 2014.08.02. 10:25
Írta: colorcam

Még van pár nap a Művészetek Völgyéből. Azt nem fogjuk kielemezni, hogy 10 évvel ezelőtt, minden szebb és jobb volt. Hány faluval volt több, mennyivel tömöttebb sorokban jártak az emberek.

photo 2 (GFD12).jpg

Viszont egy gyors helyzetjelentést tennénk gasztro ügyileg, mert az igen csak elszomorított minket.

Mivel a fesztivál nagyon összement, így a vendéglátóhelyek is visszahúzódtak. Már nincs annyi kürtőskalácsos, se langallós. Ami van, az pedig a szokásos és sokszor inkább a gagyi kategóriás.

Étteremből a Katlan Tóni uralja a frontot. A Veresegyházán található étterem számomra rejtély, hogy miért nem kapott se plecsnit, se kritikát akár a Dining Guide-tól, de más hazai éttermekről foglalkozó újságtól se. Párszor jártunk ott, de mindig olyan ízekkel és minőséggel találkoztunk, ami roppant magasra teszi a mércét.

Ezt hozták Kapolcsra is. Az árak az étteremben érhetően drágák, itt viszont elég borsos. A Balaton Sound-on, ha nem is értjük, de elfogadjuk az árakat, mást úgyse tehetünk. Nagy tömeg, sok szponzor, a népnek van pénze. A Művészetek Völgyébe teljesen más réteg jár. Nekik nincs annyi, így kicsit fájó, ha egy gulyáslevesért 1200 Ft-ot kérnek el, és egy szelet kenyér is 100 Ft. Tény, hogy a kenyér megszólal. Saját pékkel dolgoznak. Burgonyás, nagy szelet, sűrű, friss. A pogácsa szintén burgonyás 350-ért, és a borzacska (csokis túrós süti) 450-ért.

photo 1 (17)_2.JPG

Fájó pont, hogy anno itt lehetett kapni az ország legjobb palacsintáját. És az emberek képesek voltak fél órát állni, kígyózó sorokban, hogy kaphassanak. A szemünk előtt sütötték, a nagymama régi, szenes palacsintasütőjében. Most van pár bódé, ahol kaphattunk, de ez már, mind újhullámos. Finom, de elfelejtjük.

Egy két udvar van, ahol kínálnak menüt 1000 Ft-ért, de ezt most kihagytuk.

A Palya-udvarban viszont van Mojito, aminek ára majdnem 1000 Ft.

Egy hete felkértek, hogy főzzek fesztiválon kóstoltatót. Mikor kértem friss koriandert, majd a környék 4 csillagos hoteleit végigjárva, visszajöttek egy csomag petrezselyemmel, hogy a séf azt üzeni, koriander nincs, de kitűnően helyettesíthető petrezselyemmel, nagyon bután néztem. Valamint biztosan tud ez a petrezselyem, mert a kapolcsi Mojitoba menta nem, ellenben az előbb említett növény került. Ha, nem helyi jellegzetesség, márpedig a mojito nem őshonos a balatoni régióban, akkor nem tudjuk hova tenni a dolgot, csak megint bután nézünk. Lehet, hogy összecserélték, és a gulyáslevesbe ment a menta?

photo 3 (7).JPG

Szintén a Palya-udvar előtti bódéban ehettük ugyanazt a fűrészporos, félkész alapból megsütött kenyérlángost, és a gyorsfagyasztott rétest, amit tavaly hirtelen felindulásból vásároltunk, és csak fizetés után láttuk a sarokban megbúvó zacskót. Idén leellenőriztük. Ugyan az a helyzet…

Lekvárokból sincs már nagy választék. Azok viszont jók, de hiányzik a néni, aki kiült a kis portékájával, hiányzik a Szatmár-beregi szilvalekvár, amit minden évben vettem. Van helyette még pár méhész, egy levendula árus, ahol levendula ecet, lekvár és méz is kapható. Valamint 100%-os gyümölcsleves.

Elmúltak a régi szép idők. Lehet, hogy szellősebb és így is jobb. Nincs az a nagy zsivaj és forgatag. De, mi hiányoljuk azt a sokszínűséget, ami régen volt. És a palacsintát.

Dani

Haverkodjunk Facebookon is: www.facebook.com/colorcammag

Kérdésed vagy észrevételed van? Esetleg figyelmünkbe ajánlanál valamit?

Oszd meg velünk kommentben vagy írj a hello@colorcam.hu-ra!

A bejegyzés trackback címe:

https://colorcam.blog.hu/api/trackback/id/tr116563727

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2014.08.03. 15:10:56

Sajnos ilyenek a fesztiválok, vagy gagyi vagy pedig drágább, mint az étteremben, pedig azt hinnéd, hogy egy fesztivál jó reklám az éttermeknek.

dr Smittpálelnökúr 2014.08.04. 07:43:53

A fagyasztott rétes felismeréséhez nincs szükség a csomagolásra.
süti beállítások módosítása