Egy szeletnyi Balaton Pest közepén

Autentikus ízvarázs a Paletta Bisztróban

Megjelent: 2018.03.06. 12:33

Bezerics Dani végtelenül kedves és jókedélyű ember, van, amivel viszont sosem viccel: a boraival, legyen az a Szexi Rosé vagy a Piperkőc cserszegi fűszeres, valamint a boglári és most már a budapesti Paletta ételremekeivel sem. (Megsúgjuk, hamarosan egy újabb tóparti testvér is érkezik...) 

dscf1011.jpg

A hűvös február egyik délutánján látogattuk meg a Tompa utca - Páva utca sarkán a balatonboglári Paletta párját, a még novemberben nyitott bisztrót, ahová Dani ínycsiklandozó fogásai mellett további két okból is feltétlenül el szerettünk volna már látogatni. Egyrészt azért, mert a belsőépítészeti megoldások és a dekoráció kedves barátném, a méltán oly népszerű Varga Judit, azaz Juditu lakberendező és DIY-blogger ötletei alapján valósultak meg (akárcsak egyik kedvenc budai cukrászdánk, a Café Flore Matin et Soir esetében is.) Másrészt pedig azért, mert még nyáron, a rekkenő hőségben volt szerencsém néhány újságíró társammal végigjárni azokat a helyeket és megismerni azokat a termelőket, akiktől Dani a kifogástalan minőségű, száz százalékig természetes összetevőket beszerzi (Köszönet a szervezésért Budavári Dórinak!).

Miután elhelyezkedtünk a Balaton hangulatához hűen fehér és türkiz színekkel megkomonált, letisztult, fa-tégla belső tér egyik hívogató zugában, első dolgunk volt, hogy felfedezzük az étterem apró kiegészítőit is: a fából készült halat a konyha bejáratánál, a balatoni baráti borozásokat megörökítő fotókat a falon, a kedves kis réz lámpácskákat, a térelválasztó polcon sorakozó könyveket. Egyébként a bisztró két oldala végig ablakokkal szegélyezett, így napközben árad be a fény, de ha még több D-vitaminra vágynánk, akkor amint itt a kicsit melegebb idő, ki is ülhetünk a kedves kis műfüves teraszra. Mivel számos irodaház található a közelben lévő Corvin-negyedben, hétköznap ebédidőben sokan kedvet kapnak, hogy a Palettában fogyasszák el ebédjüket, mely a hét napjainak megfelelően mindig más összetevő köré épül (hús, hal, zöldség, tészta). Nos, ha a különböző balatoni fogásokat majd nemsokára a napon élvezheti a munka hőse, lehet nem akar majd többé hős lenni, hanem egyből Siófok felé veszi az irányt :)

img_1303-2.jpg

Miután Dani remek szőlőlével kínált meg minket, megkóstolhattuk a ház egy-egy remekét. Mindegyik étel magában hordozza az autentikus balatoni ízeket egy kis csavarral megspékelve, de nem kell félni, ebben az esetben az "újragondolt" teljes mértékben pozitív jelző lehetne. A fő összetevők Balaton-közeli települések gazdálkodóitól származnak, közülük többekkel is szerencsém volt megismerkedni.

A tejtermékek, főleg a sajt, a Korosajt Műhelyben készülnek. Nemesbük kicsiny falujának határában élnek azok a boldog Jersey tehenek, akik egész biztos, hogy nem vágóhídon végzik majd életüket, hanem ha eljön az idő, békében távoznak majd az örök legelőkre. Korosa András, a manufaktúra megálmodója sziklaszilárdan ragaszkodik ehhez az elképzeléshez, amit az is bizonyít, hogy minden állatnak nevet ad és nagy szeretettel tart: legyen az a ház körül tekergő cica vagy egy pár hónapos borjú. A műhelyben készített sajtok pedig egyszerűen nagyszerűek, hozzájuk képest az ábécében kapható márkás termékek egészen lehangolóak tudnak lenni.

A zöldségek a Rezi község önkormányzata által működtetett közösségi kertjéből érkeznek a Paletták konyhájába. Reziben a kertben vegyszermentes növénytermesztés folyik, az öntözőberendezés pedig napelemmel működik. Minden fővárosinak, aki testközelből szeretné megtapasztalni a hagyományos gazdálkodás mikéntjét és mellette nagy sétákat tenni a dimbes-dombos tájon, ajánljuk, hogy töltsön el néhány napot a kerthez tartozó turistaházban.

És végül a hal. A Balatonból tilos a halászat, így nyaranta a strandbüfében sajnos egyáltalán nem valószínű, hogy friss, magyar halat tesznek elénk. A Palettába viszont Máté Zoltán tenyésztő boglári halfeldolgozójából érkezik a kiváló minőségű áru, így nem véletlen, hogy Dani pulled ponty szendvicse nyáron kötelező fogás Bogláron (is).

Tudva tehát, hogy az alapanyagokra biztosan nem lesz panasz, izgatottan vártuk a "budapesti" étkeket. Szerencsére a testvéremmel (éhes fiú) együtt érkeztem, így egy tálból cseresznyéztünk és sok mindent kipróbálhattunk. Elsőként az előételek közül az Őz 'forralt bort' kóstoltuk, mely fűszeres-vörösboros erőleves gombával és őzraguval töltött káposztával. Hát kell ennél jobb a mínuszokban? Egészen remek volt a Pulled Ponty lángos tojással, tejföllel és snidlinggel tálalva - egy kis nyár a februárban. Nyilván a házi rikottás, sós mandulakrémes, fokhagymás dödöllére sem mondhattunk nemet, és milyen jól tettük! A Vörös cézár a Korosajt forgáccsal és 'kaviár' szirommal könnyed befejezése. Az előételek sorának...

Ezután az erősebbik nem képviselője póréhagymás Fenyvesi angus pofát majszolt el némi tormás burgonya és cékla társaságában, a gyengébbik nemé pedig egy ízletes kacsacombot ropogtatott a töreki 'fehér sólet' mellé.

Mondanom sem kell, hogy a desszertet már csak a jómodor miatt sem küldhettük vissza, mondjuk én még nem láttam olyan embert, aki ezt tenné egy belga csokis brownie-val. Komolyra fordítva a szót a csokoládé fagylalt melletti zöld diós túró mousse valami egészen magával ragadó dolog!

Minden objektív és szubjektív tapasztalatunk alapján Bezerics Dani Palettájával (Palettáival) kapcsolatosan egyértelműen arra buzdítanénk e sorok olvasóját, hogy menjen, és merüljön alá a nagyszerű ízek magyar tengerében!

 

Elérhetőség:

Paletta Budapest

cím: 1094 Budapest, Tompa utca 28.

web: www.palettabisztro.hu

Facebook oldal

Instagram: @palettabisztro

 

Szöveg:

alairas_anna_1.png

Képek: Farkas Márton

Korosajt-képek: Farkas Anna

 

 

Hab a tortán:

ÁLMAIMBAN AMERIKA VISSZA INTEGET  - BUDAPEST BARBECUE COMPANY

CUPCAKE - KRÉMES VARÁZS A VÁR ALATT

APE REGINA - OLASZORSZÁG PESTRE KÖLTÖZÖTT

SZATMÁRI FERI, AKI DIVATBA HOZTA A FŐZELÉKET

 

Kövessetek minket Bloglovin'-on is, hogy ne maradjatok le egyetlen blogbejegyzésről sem! 

 

Haverkodjunk Facebookon is: WWW.FACEBOOK.COM/COLORCAMMAG

Instagram: @COLORCAM_M és @COLORCAM_WS

Kérdésed vagy észrevételed van? Esetleg figyelmünkbe ajánlanál valamit?

Oszd meg velünk kommentben vagy írj a HELLO@COLORCAM.HU-ra!

A bejegyzés trackback címe:

https://colorcam.blog.hu/api/trackback/id/tr5313718136

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása