Mostanában már egyre kevésbé van kedvem a Római-part felé venni az irányt, hiszen a régi varázs már-már a múltba vész, jövőre pedig a gátépítés miatt a jellegzetes balkáni hangulatot is elfelejthetjük. Ezért kezdtem el új hely után kutatni, ami (még) nem annyira felkapott, viszont adottságai tekintetében hasonló a Rómaihoz.
A Duna-közeli vendéglátóhelyekből, bárokból azonban egyáltalán nem állunk jó, pedig ez lehetne az egyik nagy fegyverünk Budapest elhelyezkedése miatt. A Lánchídtól a Szabadság-híd irányába indulva pedig nagyon szerettem volna olyan spotot találni, ahol kellemesen eltölthetünk pár órát. Végighaladva a budai rakparton található bringaúton, először a Double-Deckerhez érünk, a jellegzetes emeletes angol buszhoz, ami egy pohár sörre kiváló, viszont árnyékos helyek híján nehéz megmaradni nyáron, ráadásul a közeli betonfal visszatolja ránk a meleget. A már említett útvonalon tovább haladva nem sokkal érkeztem meg a Vasmacska teraszhoz, ami meglehetősen váratlanul bukkant fel a Fékező utca 1. szám alatt, viszont annál kellemesebb meglepetésként ért.
Már a környezet is magáért beszél, hűsítő szellő, tágas parkoló, egy mini játszótér a gyerekeknek és megannyi színes szék és növény, ami nagyot dob a betérő és a hely hangulatán. Előttünk a dunai panoráma, és ahogy néztem így ebédidőben elég sok vendég, bár az utána készült képen ezt pont nem látszik. A személyzet tök kedves volt, egyből pattantak, kaptam is egy menü lapot, de mindenek előtt Facebookon akartam lecsekkolni őket. Mivel soha ezelőtt nem hallottam a helyről, kíváncsi voltam a véleményekre és értékelésekre. A helyzet úgy áll, hogy visszapörgetve találtam néhány rossz értékelést, viszont ahogy az idővonalban közelítettem a most-hoz, egyre inkább csak 5 csillaggal találkoztam. Kíváncsi voltam a miértekre, ezért kicsit faggatóztam. A kérdésekre gyorsan jött válasz, a hely megújult, így új étlap és új személyzet várja az ide érkezőket. Végigpörgetve a menüt, meggyőzően sok fogással találkozhatunk. Számomra egyelőre még kontrasztos a választék, hiszen a gazpacho és a grillezett rákfarok mellett a klasszikus magyar konyha remekeiből is szemezgethetünk, mint pl. a cigánypecsenye vagy a halászlé. Nincs ezzel baj, hiszen a stratégia értelmezhető és logikus. A hely mindenkinek szeretne alternatívát nyújtani, ráadásul akkor sem zavarnak el, ha csak egy fröccsöt szürcsölnénk el az árnyékban. Személy szerint a házi mártogatós tálat kóstoltam meg, ami teljesen a helyén volt, tekintve, hogy a zöldségek frissek voltak, a padlizsánkrém pedig nem túlzóan füstös és fűszeres.
Nagy hambis lévén muszáj volt ránéznem a hely nevét viselő vasmacska hamburgerre is. Chedarral, coleslaw salátával és steak burgonyával érkezett, meglehetősen kiadós mennyiségben. A buci roppanós volt, a hús finom, a korábban említett salátán csiszolnék még egy picit, nekem túl majonézes volt, de nem egy fine dining étteremről van szó, így nem szeretnék túl szigorú lenni.
Azt hiszem, kezdtem durván tele lenni, de mivel az édesség csatornám még teljesen üres volt, úgy éreztem, lezárásként simán kapuba tudok juttatni még egy somlóit. Receptre írnám fel a házi tejszínhabot, annyit ad hozzá az ízélményhez. Azon túl, hogy ez itt most nem valósult meg, érezhetően friss volt a desszert, nem volt nehéz és konyhanyelven fogalmazva folytós.
Összességében a Vasmacska egy remek hely, könnyen jelenthet alternatívát a Rómairól és a közelből átcsábuló családoknak és fiataloknak is, mindössze 20 percre a Lánchídtól. Szimpatikus, hogy a közeli yacht kikötő ellenére sem hivalkodó a helyszín, így bringával és a parkoló miatt autóval is bátran megközelíthetjük.
Hamarosan pedig esti programokkal és eseményekkel is készülnek majd, így az éjszakába nyúló sörözésekért, a kivetítős meccsnézésért és a diéta utáni hajnali édességpótlásért is érdemes erre járni. Ráadásul a római part bezárásával nem kell lemondani a hekkről, a Vasmacskában egész évben elérhető.
M.
A parton túl:
ÁLMAIMBAN AMERIKA VISSZA INTEGET - BUDAPEST BARBECUE COMPANY
CUPCAKE - KRÉMES VARÁZS A VÁR ALATT
RÉTES ÉTTEREM - BALATONI ÍZEK SALLANGOK NÉLKÜL
SZATMÁRI FERI, AKI DIVATBA HOZTA A FŐZELÉKET
Haverkodjunk Facebookon is: WWW.FACEBOOK.COM/COLORCAMMAG
Instagram: @COLORCAM_M és @COLORCAM_WS
Kérdésed vagy észrevételed van? Esetleg figyelmünkbe ajánlanál valamit?
Oszd meg velünk kommentben vagy írj a HELLO@COLORCAM.HU-ra!