Márga Bisztró - a csopaki csoda

Megjelent: 2016.06.01. 23:32

Egy tavaszi hétköznap reggelén indultunk el Csopakra, hogy megismerkedjünk a Szent Donát Birtok megújult éttermével, a Márga Bisztróval. A helyről korábban már annyi csodás képet láttunk ismerőseink üzenőfalán, hogy alig vártuk, hogy végre mi is használhassuk a #margabisztro hashtaget. Szauer Judit gasztro-PR szakértő volt a "túravezetőnk" (vele készült interjúnk ITT olvasható), Deli Jánossal közös munkájának nagyon sokat köszönhet az északi part egyik legnépszerűbb vendéglátó egysége. 

dscf6681.JPG

Épp egy intéznivalókkal teli, pörgős időszak közepén voltunk, lefelé az úton is telefonálgattunk és fejben Budapesten maradtunk, aztán ahogy a pályáról leérve először kirajzolódott előttünk a nagy kékség, ránk telepedett valami furcsa érzés - hogy akkor mi most nyaralunk? Amikor pedig leültünk az étterem teraszán és elénk tárult a Balaton, először olyan volt, mintha egy valószinűtlenül szép, már-már giccses festményt néznénk, két percig meg sem tudtunk szólalni - mi, pestiek.

A Szent Donát Birtok étterme, mely már régóta ismert volt a Csopakra látogatók körében, egy évvel ezelőtt teljesen megújult és Márga Bisztró néven kezdte meg működését. A koncepcióváltásnak egy kinézetében modern és letisztult, napfényes teraszt és belső teret, valamint egy abszolút minőségi alapanyagokkal dolgozó, remek ízeket felvonultató konyhát köszönhetünk, melyet Endrédi Zoltán séf vezet. Bár nyitáskor volt egy-két vendég, aki hiányolta a rántott hús - gyerekmenü megszokott jelenlétét az étlapon, mára már a varázslatos panoráma mellett éppen az újragondolt fogások, a gyönyörű tálalás, na meg persze a kitűnő kiszolgálás miatt járnak ide az emberek.

img_3288.JPG

Szerettük nagyon, hogy nem egy hatalmas létesítmény egyik sarkában szürcsöltük a levest, hanem egy emberi léptékű, baráti hangulatú helyen fogyaszthattuk el az ebédet. A "barátságos" jelző egyébként az egész étteremre jellemző, a belső tér kialakítása a fa- és kőburkolattal, a hatlamas, teraszra néző, mozgatható ablakokkal, kint pedig a körasztalokkal és csíkos huzatú kecses székekkel könnyed és semmiképp sem tolakodó: természetes módon olvad egybe a birtok előkertjével és a balatoni tájjal.

Ugyancsak nagyon szerettük a kóstolt ételeket: fogyasztottunk az étlapról és az aktuális ajánlatból is. Már az előételnél vigyáznunk kellett, hogy hagyjunk helyet a többi fogásnak is: a kacsamájmousse mangópürével és füstölt tokhallal megbolondítva valamint a marha tatár csak úgy etette magát a friss kenyérrel. Kipróbáltuk a spárgakrémlevest is, melyet lazactatárral szolgáltak fel - krémes, könnyed állaga miatt a nyár egyik slágere lehet.

Ezután kis csapatunk egy tálból cseresznyézett, azaz a pártatlanság elve alapján kölcsönösen kipróbáltuk egymás  főételeit, mégpedig a roston sült, mandulás lazacot brokkoli pürével, bélszínt medvehagymás burgonyapürével és mandulahabbal valamint az omlós kacsamellet paprikás dödöllével és lecsópürével. A tálalás, a színek és az ízek mind-mind elvarázsoltak bennünket, a fényképeken újra nézve az ételeket kedvünk lenne rögtön felkerekedni és kipróbálni azokat a fogásokat is, melyek lemaradtak a listánkról.

Mielőtt a desszertekkel lezártuk volna az ebédet, egszerűen muszáj volt egy kis szünetet tartanunk, de nem a lábunk lógattuk, hanem Fejes Olivér vezetésével megismerkedtünk a Szent Donát Birtok borászati tevékenységével. A szakértő beszámoló a sárgás márga kőzettől a dűlők történetén át egészen a pincéig vezetett, melynek gótikus hatású boltívei után az elméleti anyagot áthelyeztük a gyakorlatba :) Nem akármilyen borokról van szó, nemrégiben például Bécs két Michelin-csillaggal rendelkező étterme, a Steirereck is rendelt belőlük.

dscf6636.JPG

Igencsak vidám hangulatban láttunk hát neki a kókuszos pannacottának, mely mangópürével érkezett (lásd borítókép), a naspolyafagyis csokitortának, mely számomra egy isteni brownie-t jelentett és créme brulée-nek, melyet kékfrankos fagylalttal párosítottak és amelynél a fanyarabb és édes ízek jól kiegészítették egymást.

Közben a Nap egyre lejjebb ereszkedett az égbolton, és ha már eddig sem lett volna elég romantikus helyszín a terasz, higgyétek el, ennyi szépség láttán még a kőkemény macsók szeme is könnybelábad. - Úgyhogy kedves férfiak, ha biztosra szeretnétek menni első "komoly" randi, lánykérés, házassági évforduló kapcsán vagy ha egyszerűen csak jó fejek vagytok, akkor a Márga Bisztró tökéletes választás. (Ráadásul további jó hír, hogy egész évben az, mert nem csak a nyári főszezon alatt tartanak nyitva.) 

img_3293.JPG

Mi remekül éreztük magunkat, egy napra kellemesen lelassult az idő és lelassultunk mi is. Volt idő élvezni az ízeket, a napsütést és a panorámát, az étterem kis csapatának maximális odaadása és barátságossága pedig mintaértékű.

Emellett a madarak már egész hangosan csiripelik, hogy Budapesten, a Székely Mihály utcában júliustól mindenkit vár a Márga Budapest, egy darabka Balaton a város szívében arra az esetre (is), ha a hétvégébe nem férne bele egy csopaki kiruccanás.

 

MÁRGA Bisztró

cím: 8229 Csopak, Szitahegyi út 28.

web: marga.hu

Facebook oldal

 

Szöveg: Farkas Anna

Képek: Farkas Márton

 

 

 

KONYHA AZ EGÉSZ VILÁG:

TÉLEN-NYÁRON A BALATON SZERELMESE - INTERJÚ SZAUER JUDIT GASZTRO-PR SZAKÉRTŐVEL

MIÉRT FOGY MÁJUS 5-ÉN MINDENNÉL TÖBB TEQUILA?

CASCA - A CSOKI- MENNYORSZÁG

MATRJOSKA - HAMISÍTATLAN OROSZ ÍZEK A LŐRINC PAP TÉREN

BARAKA - MOLEKULÁRIS FINE DINING

FELFALJUK ÁZSIÁT 8. - WASABI 

 

 

 

Kövessetek minket Bloglovin'-on is, hogy ne maradjatok le egyetlen blogbejegyzésről sem! 

 

 

 

Haverkodjunk Facebookon is: WWW.FACEBOOK.COM/COLORCAMMAG

Instagram: @COLORCAM_MAGAZINE

Kérdésed vagy észrevételed van? Esetleg figyelmünkbe ajánlanál valamit?

Oszd meg velünk kommentben vagy írj a HELLO@COLORCAM.HU-ra!

A bejegyzés trackback címe:

https://colorcam.blog.hu/api/trackback/id/tr448744572

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása