Sok tequila fog még lefolyni a Missisipin míg Donald Trump megépíti a falat a határnál. Addig nyugodtan előkaphatja minden jóravaló mexikói a sombrerót és hörpinthet egyet a május 5-ei pueblai csata emlékére. De biztosan tudjuk-e, hogy mire koccintunk valójában az Erasmus-os cserediákkal?
Május 5. sok mindenben fordulópontot jelentett Mexikó számára 1862-ben. Napóleon parancsára Charles de Lorencez tábornok bevette egyik utolsó bástyájukat, Loreto és Guadalupet. De nagyon elbízta magát, mert a franciákénál jóval gyengébben felfegyverzett mexikói hadsereg diadalmoskodott a csatában. Bár később elfoglalták az erődöt, mégis ez volt az a fordulópont, ami erőt adott smobrerós barátainknak, hogy amerikai segítséggel később kitegyék a franciákat a kontinensről. Azonban manapság mégis inkább az USA-ban rohannak az emberek a burritókért. Ugyanis ha nem torpant volna meg május 5-én a francia hadsereg, akkor beszállt volna az Észak-Dél háborúba a konföderáció oldalán. Ez pedig a mai Egyesült Államok térképét teljesen átrajzolta volna. Ami viszont talán valószínűbb, hogy az amerikába vándorló mexikóiak jelképe lett Cinco de 5, mely később ismerté vált az északi kontinens lakói számára is. Mexikóban egyáltalán nem ünneplik (mivel ott nincs szükség a latino kisebbség kihangsúlyozására), azonban az USA-ban utcabálok, zene, tánc, dínom-dánom, eszem-iszom, minden van ilyenkor.
Európa is kezd ráharapni az örömünnepre, ahogy megtörtént ez pl. Halloweenel és Szent Patrik napjával is. Itthon még annyira nem ismert, azonban az amerikai kötődésű Hard Rock Café igyekszik kedvet csinálni hozzá a magyarok számára is. Kipróbáltuk, működik a dolog, négy hónapig burrito és taco hegyek lesznek az étlapon, amit egy laza mojitóval le is öblíthetünk.
Aki még nem ismeri közelebbről a mexikói kultúrát és ételeket, annak mindenképpen, aki pedig szereti, de hiányolja a minőségi alapanyagokat és széles választékot, annak is érdemes benéznie a következő hónapban a Hard Rockba.
M.
KONYHA AZ EGÉSZ VILÁG:
MATRJOSKA - HAMISÍTATLAN OROSZ ÍZEK A LŐRINC PAP TÉREN
BARAKA - MOLEKULÁRIS FINE DINING
CODE ZERO BUDAPEST - ERŐS ÚJFIÚ A BORBÁR PIACON
Haverkodjunk Facebookon is: WWW.FACEBOOK.COM/COLORCAMMAG
Instagram: @COLORCAM_MAGAZINE
Kérdésed vagy észrevételed van? Esetleg figyelmünkbe ajánlanál valamit?
Oszd meg velünk kommentben vagy írj a HELLO@COLORCAM.HU-ra!