Miért fogy május 5-én mindennél több tequila?

Megjelent: 2016.05.05. 17:10
Írta: colorcam

Sok tequila fog még lefolyni a Missisipin míg Donald Trump megépíti a falat a határnál. Addig nyugodtan előkaphatja minden jóravaló mexikói a sombrerót és hörpinthet egyet a május 5-ei pueblai csata emlékére. De biztosan tudjuk-e, hogy mire koccintunk valójában az Erasmus-os cserediákkal?

img_5246-e1336312349701.jpg

Május 5. sok mindenben fordulópontot jelentett Mexikó számára 1862-ben. Napóleon parancsára Charles de Lorencez tábornok bevette egyik utolsó bástyájukat, Loreto és Guadalupet. De nagyon elbízta magát, mert a franciákénál jóval gyengébben felfegyverzett mexikói hadsereg diadalmoskodott  a csatában. Bár később elfoglalták az erődöt, mégis ez volt az a fordulópont, ami erőt adott smobrerós barátainknak, hogy amerikai segítséggel később kitegyék a franciákat a kontinensről. Azonban manapság mégis inkább az USA-ban rohannak az emberek a burritókért. Ugyanis ha nem torpant volna meg május 5-én a francia hadsereg, akkor beszállt volna az Észak-Dél háborúba a konföderáció oldalán. Ez pedig a mai Egyesült Államok térképét teljesen átrajzolta volna. Ami viszont talán valószínűbb, hogy az amerikába vándorló mexikóiak jelképe lett Cinco de 5, mely később ismerté vált az északi kontinens lakói számára is. Mexikóban egyáltalán nem ünneplik (mivel ott nincs szükség a latino kisebbség kihangsúlyozására), azonban az USA-ban utcabálok, zene, tánc, dínom-dánom, eszem-iszom, minden van ilyenkor.

mariachi.jpeg

Európa is kezd ráharapni az örömünnepre, ahogy megtörtént ez pl. Halloweenel és Szent Patrik napjával is. Itthon még annyira nem ismert, azonban az amerikai kötődésű Hard Rock Café igyekszik kedvet csinálni hozzá a magyarok számára is. Kipróbáltuk, működik a dolog, négy hónapig burrito és taco hegyek lesznek az étlapon, amit egy laza mojitóval le is öblíthetünk.

Aki még nem ismeri közelebbről a mexikói kultúrát és ételeket, annak mindenképpen, aki pedig szereti, de hiányolja a minőségi alapanyagokat és széles választékot, annak is érdemes benéznie a következő hónapban a Hard Rockba.

M.

 

KONYHA AZ EGÉSZ VILÁG:

CASCA - A CSOKI- MENNYORSZÁG

MATRJOSKA - HAMISÍTATLAN OROSZ ÍZEK A LŐRINC PAP TÉREN

BARAKA - MOLEKULÁRIS FINE DINING

CODE ZERO BUDAPEST - ERŐS ÚJFIÚ A BORBÁR PIACON

FELFALJUK ÁZSIÁT 8. - WASABI 

 

Haverkodjunk Facebookon is: WWW.FACEBOOK.COM/COLORCAMMAG

Instagram: @COLORCAM_MAGAZINE

Kérdésed vagy észrevételed van? Esetleg figyelmünkbe ajánlanál valamit?

Oszd meg velünk kommentben vagy írj a HELLO@COLORCAM.HU-ra!

A bejegyzés trackback címe:

https://colorcam.blog.hu/api/trackback/id/tr848688066

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása