Az olaszok egyáltalán nem viccelnek, ha kajáról van szó, mint az köztudott. Ennek ellenére sokszor nehéz vállalkozásnak tűnik az, hogy olyan helyet találjunk az Appennini-félszigeten, ahol igazi, mennyei kulináris élmény részesei lehetünk. Mindenki nyugodjon le... - segítünk!
1) Ami nekünk különleges, az az igazi olasznak természetes
Nagyon fontos még az elején leszögezni, hogy milyen fő fogásokat tartalmaz az itáliai konyha. Számunkra a legismertebb ételeik a pizza és a spagetti, de egy olasz számára ezek mind alap fogások. A déli népek a tészta mellett ugyanis rengeteg halat, zöldséget és húst is esznek. Minden tájnak megvan a maga jellegzetes étele, amit a helyi éttermekben szinte kötelező címpalra tűzni. Velence közelében ez a hagymás borjúmáj, Róma környékén a főtt articsóka, míg a tengerparti városokban a halas különlegességek. Az, hogy egy étterem nem a spagettivel és a pizzával akar magához csábítani, már önmagában is bizalmat keltő, ugyanis így gyanítható, hogy ez esetben nem csak a turistáknak, hanem a konyhaművészetet belülről ismerő embereknek is megfelelő helyről van szó.
2) A fatális tévedések helyett lássunk tisztán
Azt azért szinte mindenki tudja, hogy a Hawaii pizza nem éppen olasz találmány és a milánói spagetti sem pont az Olaszországban, ahogy mi azt itthon ismerjük, de arról hallottatok, hogy az igazi bolognai répával készül? Mielőtt komolyan meglepődnénk, nem árt tisztázni pár dolgot. Első példa a magyar társadalomban teljesen félrefordított carbonara spagetti, ami hírből sem ismeri a tejszínt, ugyanis a szénégetők eledele volt (akik elemózsiás kosarában érthető módon a tejszín nagyon hamar zölddé vált volna), így többnyire hagymát, tojást, tésztát és szalonnát vittek magukkal. Az étel is ebből a 4 összetevőből épül fel. A másik a nálunk is népszerű lasagne, aminek a legfinomabb része véletlen sem az amúgy is francia besamel, hanem a friss paradicsompüré és a folyós mozzarella.
3) Óvakodjunk a forgalmas helyektől
Olaszország kulturális emlékei és szép terei miatt világszerte közkedvelt utazási cél. Persze ezt jól tudják azok a befektetők is, akik nem feltétlenül az őshonos lakók, de igyekeznek minél több és minél drágább vendéglátóhelyet nyitni a turisták által leginkább látogatott pontokon. Ezek az éttermek azonban pont olyanok, mint nálunk a Váci utca magyaros helyei: rosszak, sokba kerülnek és az étel íze meg sem közelíti az eredetit. Ha nem akarunk úgy járni, mint az ő vendégeik, mindenképp keressünk ristorante-t, pizzeria-t vagy osteria-t a főterek melletti kis utcákban. Az déli országban ugyanis sokszor a négyzetméter csökkenésével egyenesen arányosan nő a felszolgált étel minősége és nem utolsó sorban a személyzet kedvessége.
4) Oda üljünk, ahol olasz szót hallunk
Itália népe este 9 körül ül neki, hogy elfogyassza a jól megérdemelt vacsoráját, amire már elvből se fanyalodnak egy Váci utcai étteremhez hasonló helyen. Ott, ahol 8 körül már gyülekeznek a helyi lakosok, biztos nagyon finom fogásokat készítenek. Az olaszok nagyon kényesek a hazai ízekre, így csak olyan étterembe hajlandóak beülni, ahol a mamma főztjéhez leginkább hasonló ízekkel találkozhatnak.
5) A mocskos anyagiak is fontosak
A turisták számára megnyitott helyeken ha elsőre nem is érzékeljük, de indokolatlanul magas árakkal találkozhatunk. Egy spagettit 18-20 euróért , egy pizzát 20-30 euróért is kínálhatnak. Ha ezt magyarra fordítjuk, egy tészta 5- 6 ezer forintnál kezdődik, egy pizza pedig 6-7 ezernél. Kicsit sok ez egy fogásra, pláne hogy a kisebb, helyi pénztárcára és ízlésre méretezett éttermekben a belvárosban maximum 6-8 euró egy spagetti és 10-15 euró egy finom, jól megpakolt pizza. A centrumtól kifelé pedig már találkozhatunk mennyei 4-5 eurós fogásokkal is.
Pozsgai Brigitte
Ugye együtt utazunk?
Szingapúr - Rend a lelke mindennek
Salzburg és a nagy Mozart-business
Haverkodjunk Facebookon is: WWW.FACEBOOK.COM/COLORCAMMAG
Instagram: COLORCAM_MAGAZINE
Kérdésed vagy észrevételed van? Esetleg figyelmünkbe ajánlanál valamit?
Oszd meg velünk kommentben vagy írj a HELLO@COLORCAM.HU-ra!