Salzburg és a nagy Mozart-business

Megjelent: 2015.04.01. 07:03

Régi vágyam volt már, hogy Mozart szülővárosán ne csak átutazzak, hanem bejárhassam kis utcáit, felmenjek a várba, sétáljak a Salzach partján és nem mellesleg megismerjem a híres csokigolyó igaz történetét, ami végül nemrég mind teljesült egy március végi hosszú hétvégén. 

mozart-1.jpg

Salzburg  "kötelező" látványosságai mellett elsősorban kellemes hangulatával ragadja magával az ide látogatót. Olyan kedélyes és üde az egész város, mint egy Mozart-szonáta. És már témánál is vagyunk. Itt született ugyanis a 18. század méltán híres komponistája, aki nem csak zenéjével örvendezteti meg és ejti csodálatba az utókort, hanem  egy egész város és számos cég éves költségvetéséhez is hatalmas összegekkel járul hozzá mind a mai napig. Életében Bécsbe költözéséig ide siettek mindazok, akik találkozni akartak a géniusszal, halála után közvetlenül pedig ismét zarándokhellyé vált a település. Természetes dolog, hogy szülőzázában és a Mozart-család későbbi tágasabb lakóházában minden a zeneszerzőről szól, de tulajdonképpen az utcára kilépve ez mit sem változik. 

mozarts-geburtshaus.jpg

Azon talán senki sem csodálkozik, hogy a város nevezetességeinek közelében elhelyezkedő szuvenír boltok hemzsegnek a Mozart-portrés bögréktől, tollaktól, táskáktól és minden egyéb olyan tárgytól, mely biztosítja, hogy Wolfgangról hazatérve se feledkezzünk meg. 

Az csak természetes, hogy itt minden második éttermet vagy kávézót róla neveztek el, így talán az sem ér váratlanul minket, hogy az étlapon is olyan ételek fogadnak majd minket, mint Mozart-reggeli, Mozart-torta vagy Mozart-kávé. 

De ha egy élelmiszerboltba betévedve Mozart-szalámi mosolyog ránk a hűtőpultból, nos ha van parókás gumikacsa - miért ne lehetne ez is?

mozartwurst.jpg

 

Számos klasszikus koncertet pedig "felturbózott" Mozart portréval hirdetnek (hiszen a sok Mozart inger közül ki kell tűnni).

 

mozart_plakat.jpg

 

Igen, volt az a pont, ahol azt éreztem, köszönöm, elég volt, telítődtem a vörös felöltős zeneszerző mosolyával, de egyetlen alternatív opció kínálkozik Salzburgban, ha nem Mozarttal szeretnél találkozni úton útfélen, ez pedig a  város másik büszkesége, a Muzsika hangjai boldog Trapp családja. Legyen ez hop on-hop off városnéző busz dizájnja vagy aprócska marionett bábuk. Szóval akkor inkább Wolfgang. 

Mert tud ő édes is lenni. Igen-igen, a Mozart-golyó, vagyis Mozart-Kugel, születéskori nevén Mozart-Bonbon. 1890-ben egy Paul Fürst nevű salzburgi cukrász alkotta meg a pisztácia-marcipánt körülölelő nugátból álló golyócskát, melyet étcsokiba mártott, és a nagy zeneszerző előtt tisztelegve azt róla nevezte el. Az eredeti salzburgi Mozart-golyót a mai napig kézzel készítik a Fürst-cukrászat dolgozói (2,75 millió darabot évente), és az édesség csak cukrászdáikban vagy a honlapjukon vásárolható meg. Jellegzetessége, hogy a későbbi utánzatok arany dekorjával szemben ők ezüst-kék csomagolást kapnak. 

mozarti.jpg

Az idő múlásával a marcipán és csoki tuti kombójára alapozva sok új édes Mozart termék látott napvilágot más cukrászatoknál és gyáraknál, elég csak a Mozart-tallérra, Mozart-szívre vagy a Mozart-likőrökre gondolni. 

Befejezésül csak annyit mondhatok: ha Salzburgban jársz, keresd az eredetit. Mindenben.

 

Szöveg:

alairas_anna_1.png

 

Forrás és további infó: http://de.wikipedia.org/wiki/Mozartkugel

 

Ugye együtt utazunk?

Szingapúr: Rend a lelke mindennek!

5 tipp a legjobb éttermekhez Olaszországban

Tokió - Ellentétek városa 

Ízek, érzések, Indonézia

 

Kövessetek minket Bloglovin'-on is, hogy ne maradjatok le egyetlen blogbejegyzésről sem! 

  

Haverkodjunk Facebookon is: WWW.FACEBOOK.COM/COLORCAMMAG

Instagram: @COLORCAM_M és @COLORCAM_WS

Kérdésed vagy észrevételed van? Esetleg figyelmünkbe ajánlanál valamit?

Oszd meg velünk kommentben vagy írj a HELLO@COLORCAM.HU-ra!

A bejegyzés trackback címe:

https://colorcam.blog.hu/api/trackback/id/tr127325388

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása