Paleo horror

Megjelent: 2015.03.12. 14:17
Írta: praclee

Nem fogunk átmenni tényfeltáró tudósításokkal foglalkozó blog oldalba, mégis úgy érzem elkerülhetetlen, hogy röviden foglalkozzunk a tegnapi nap folyamán az index.hu főoldalán megjelent cikkel, melyben a NÉBIH ellenőrzést tartott egy Tolna megyei üzemben. Miért? Mivel az egészséges életmód és táplálkozás egyre nagyobb hangsúlyt kap, amiért súlyos pénzeket kérnek el. A média mégis inkább hangos a politikai üzelmektől és jóval kevesebb szó esik a minket veszélyeztető ételekről és alapanyagokról, amikkel nap mint nap találkozunk a boltok polcain. 

4_6.jpg

Én ebből kivonom magam, inkább foglalkozom azzal, hogy mit eszem, mivel táplálkozom, milyen alapanyagokat szerzek be. És mielőtt azt hinnénk, hogy ebben az ágazatban mindenki tiszta szűz és ártatlan, megemlíteném, hogy  itt is ugyanúgy működik a marketing. Csak máshogy. Nincs óriásplakát, nincs TV reklám. Mégis nagy pénzekről beszélünk. Hiszen szájról-szájra, fórumról-fórumra terjednek a legújabb módszerek. Az egészség mindannyiunk számára fontos. Lassan mindenki allergiás valamire, és próbálunk kiutat találni, kapaszkodni. Ilyenkor elmegyünk egy bio boltba, és hallgatjuk az eladót. Ő pedig meggyőz minket, hogy milyen jó termék ez meg az. Egy ismerősöm télen mondta, hogy rá akar állni a bio dolgokra. Hirtelen felindulásból tisztulni akart. Elkísértem bevásárló útjára, de nem akartam beleszólni nagyon, mit csinál. Egy igényes, szép bolt az V. kerületben, gyönyörű, minőségű áruk sorakoznak a polcokon. Az egész marketing azt sugallja, hogy mi most egy különösen jól kezelt, gondos minőségi tanúsítvánnyal rendelkező gyümölcsöt veszünk meg. Kedves ismerősöm boldog arccal pakolta kosarába a dolgokat. Én halkan az eladónál arról érdeklődtem, honnan jön az árú és bio-e. Kiderült, hogy a méregdrága ár ugyanazt a nagybani terméket takarja, melyet a piacon harmad annyiért is megkaphatnánk.

De vissza a NÉBIH videóhoz. Hiszünk és bízunk a méregdrága termékben és címkében. A védjegyben, a tanúsítványban, amit lehetőleg egy nagy pecsnivel tűntetnek fel a terméken egy jól látható helyen. És jön a pofára esés. Nem hogy megvédtük az egészségünk, de talán sokkal károsabbat (t)ettünk, mintha azt fogyasztottuk volna, amit korábban.

A cikkben nem említenek nevet, de a videóban feltűnik a terméknév, és pár kattintás után minden infot elérhetünk a cégről. Megdöbbenés. Ha valaki azt gondolná, hogy egy utolsó falu raktárában lévő pár zsák lisztről beszélünk, melyet vidéki boltokban terítenek, az most nagyot téved. Jómagam is többször találkoztam üzletekben a címkével. Egy paleo-olyan márkáról beszélünk, mely országos szinten talán a legnagyobb tételben szerepel a boltok polcain.

nevtelen2.png

A videot megnézve, mintha egy 20 éve bezárt gyárat látogatnánk. Pedig a felvétel hó elején készült. Itt, patkány tetemek között készítik az egészségesebb életmódra vágyók vagy kényszerből arra váltók számára a különböző paleo termékeket. Szőlőlisztet, őrölt lenmagot, és egyéb dolgokat.

De kik ők?

paleo.jpg

A címkén a Solio Kft. szerepel mint forgalmazó és gyártó.

http://www.solioetolaj.hu/

1981-ben alakultak. A különleges olajokra szakosodott Kft. külön kiemeli a legnagyobb vásárlóját, az Interspar áruházláncot, de szerepel itt a TEVA Gyógyszertár Zrt. is, ahol minősített beszállítók. Ki adta vajon a minősítést?

Nemcsak Magyarországra, de Európa számos országába is szállítanak, úgymint Olaszország, Svédország, Csehország. Tehát nem mondhatjuk, hogy nagyon balkáni a hangulat.

Gondolnák, hogy a „Minőségi helyi élelmiszer” védjegynek szinte semmi köze az élelmiszer minőségéhez?

Íme: http://szekszarditermek.hu/vedjegy

Aki nem akarná végigolvasni, annak kiemeljük a lényeget. Ahhoz, hogy valaki megkapja ezt a védjegyet, elegendő, ha a megyében termel, csomagolása nem szennyezi a környezetet, és befizeti a jelképes vizsgálati díjat. Ami csupán annyiból áll, hogy a beküldött mintát szakemberek kiértékelik, SZÜKSÉG ESETÉN helyszíni szemlét tartanak. Tehát  igen kicsi a valószínűsége, hogy bármikor is ellátogassanak az üzembe.

Ehhez képest a vásárlók felé a következőt kommunikálják: aki a védjeggyel ellátott terméket vásárolja, biztos lehet abban, „hogy kiváló minőségű, biztonságos eredetű, egészséges helyi élelmiszer”-t vásárol. Ez így mind vastag betűvel. Pedig ezek közül egyiket se vizsgálták, csak vizsgálhatják.

A Paleo-termékek honlapján a GYIK-nél szintén egy érdekes önigazoló védjegyet találtunk.

http://www.paleotermek.com/Pressartikel.html

„A Bellandor és a Solio cégek az olajosmag présmaradék lisztek széles skáláját állítják elő, és forgalmazzák. A gyártás során a leglényesebb egészségügyi és technológiai előírásokat is betartják.

Sajnos, mint minden úttörő tevékenység esetén, a Paleo-lisztek piacán is sok ellenőrizetlen és félrevezető információkat továbbadó termék jelent meg.

Ennek kivédésére bejegyzésre került a Paleo-Termék Ž védjegy, amely garanciát jelent a termékek minőségére, és a Paleolit-Étrendben történő felhasználásukra.

A védjegyet csak olyan termékeken tüntethetik fel, amelyek alkalmasságát, egy a Paleolit-Étrendben jártas szakmai bizottság jóváhagyta. A védjegy jelenleg a csak a Solio által gyártott és a Bellandor Kft. és a Solio Kft. által forgalmazott Paleo-lisztekre és olajokra vonatkozik!”

Magyarul kreáltak maguknak egy védjegyet, ami legitimizálja őket. Sajnos sok esetben mi fogyasztók csak végigfutjuk ezeket a szövegeket, és bedőlünk ezeknek a szavaknak. Bele sem gondolunk, hogy valójában mit olvastunk.

Itt pedig egy rövid riport Palcsó Gáborral, a Solio Kft. ügyvezetőjével:

http://szekszarditermek.hu/component/comprofiler/userprofile/Solio%20Kft_

A video régebbinek tűnik, és bár kevés részlet látszik, ez az üzem sem mutat makulátlan képet.

A Bellandor Kft. szintén forgalmazója a terméknek. Ők Páty külterületén egy lovasközpontot vezetnek, ahol úgy tűnik, nagy gondot fektetnek a természetre, egészségre. Valószínűleg nem csak a nevüket adják a termékhez, hiszen hangsúlyozottan reklámozzák a szőlőmag és egyéb liszteket, ám lovak számára. Ebből gondolná az ember, hogy egy újabb szűrőn is átmegy a termék, ha már más felhasználási területre is kerül. Vagy mégsem?

Rengeteg a kérdés, de leginkább az, hogy mennyire hihetünk a szemünknek? Mennyire hihetünk annak, amit elénk raknak? Tisztább, szebb, jobb világ. Erre vágyunk. Ám tudjuk mit eszünk meg valójában? Vagy csak hinni akarjuk, hogy amit fogyasztunk, az egészségesebb.  

Dani

 

Haverkodjunk Facebookon is: WWW.FACEBOOK.COM/COLORCAMMAG

Instagram: COLORCAM_MAGAZINE

Kérdésed vagy észrevételed van? Esetleg figyelmünkbe ajánlanál valamit?

Oszd meg velünk kommentben vagy írj a HELLO@COLORCAM.HU-ra!

A bejegyzés trackback címe:

https://colorcam.blog.hu/api/trackback/id/tr487261709

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TothLali 2015.03.12. 17:43:34

Nem értem. A paleo-nak kötelező része a döglött patkány. Ha már mamut nincsen :)

Before · http://azbeszt.blog.hu 2015.03.12. 18:50:18

Ugye nem gondolja senki, hogy a paleolit-kori ember HAACP előírásnak megfelelő táplálékot fogyasztott?

Sol Durka 2015.03.12. 19:24:02

Mi a Solio magolajait vásároltuk, de ezek után kérdéses, hogy azokat milyen körülmények között állították elő...

BelAmi 2015.03.12. 19:48:25

Sajnos ez a szomorú magyar valóság! Nem kivételes esetről van szó. De azért fogyasszunk "egészséges", kiváló magyar élelmiszereket! (Pl. állateledelként külföldről importált húshulladékból, mocsokban készült tanyasi, házi stb jelzőkkel árult MAGYAR termékeket a rohadt multik által forgalmazott külföldi sz...rok helyett)

vitalis06 2015.03.12. 21:11:39

@Sol Durka: hááát nem kérdéses, a videoban jól látható hogyan csinálják. bottal se piszkálnám

2015.03.12. 21:43:34

Van azért néhány megbízható termelő, biopiacokon érdemes személyes kapcsolatokat kiépíteni, sok gazdaság egyébként látogatható és a helyszínen is lehet vásárolni.

Én magam is tudok olyan bioméhészről, aki lapáttal adagolja a vegyszereket a kaptárba, és más termelőktől vásárol össze mindenfélét, akiknek nincs is minősítésük. Valamit ne felejtsünk el: a biokontroll kht abból a tagdíjból létezik, amit a tagok befizetnek. Ha mindenkit kidobnak, megszűnnek ők is. Más kontroll meg nincs a biogazdák felett. Igen, rohadt az egész rendszer, de ez nem jelenti azt, hogy mindenki rohadt benne. Vannak lelkiismeretes, becsületes termelők, akik nagyon jó minőségű, tiszta termékeket állítanak elő. Csak meg kell találni őket, ami sokszor nem egyszerű. A németeknél pl jobb a helyzet valamivel, a demeter minősítésük szigorúbb, mint a bio, és nem csak egy független szervezet ellenőriz.

ebella 2015.03.13. 08:20:46

AZ sem normális, aki bedől a táplálkozási divatoknak. Elinni meg senkinek nem lehet semmit, aki haszonra dolgozik.

recommented 2015.03.13. 10:21:25

"És mielőtt azt hinnénk, hogy ebben az ágazatban mindenki tiszta szűz és ártatlan, megemlíteném, hogy itt is ugyanúgy működik a marketing. Csak máshogy."

Máshooogy? A paleóban működik igazán a marketing, a csapból is az folyik.

Egészségesen kell táplálkozni, odafigyelni, mit eszünk, nem mindig az aktuális marketingtrendeket bekajálni.

jet set 2015.03.13. 10:25:30

Hányan betegedtek meg a cég termékétől? Senki? Akkor miről beszélünk?

zsoci 2015.03.13. 11:48:20

Maga a Paleo ami veszélyes az egészségre. A zöbbi csak bónusz.

Azért nagy szerencse, hogy az emberek többsége nincs tisztában azzal, hogy mit vásárol meg, de valójában nincs is jelentősége.
süti beállítások módosítása