Kolbászolós hétvége a Vasúttörténeti Parkban

Megjelent: 2014.11.19. 09:00
Írta: colorcam

November 14-e és 16-a között igazi népi hangulatnak lehettünk tanúi, ha ellátogattunk a Vasúttörténeti Parkba, ugyanis itt rendezték meg a Disznótoros Kolbászfesztivált. Volt itt minden, ami szem szájnak ingere. Igazi gasztronómiai eseményen vehettünk részt, hiszen a standok rengeteg tepertő, sült vagy füstölt kolbász, szalonna, és egyéb más háztáji portékát kínáltak. Sok helyen kóstolhattak is a látogatók, hogy még az is vásároljon, aki nem tervezte, hiszen az igazi jóízű, magyaros ételeknek senki sem tud ellenállni. A parkba belépve ínycsiklandó illatok keringtek a párás, novemberi levegőben. A forralt bor, a kürtőskalács, és az ezernyi füstölt húsillat ráhangolódást adott a télre és a közelgő ünnepekre.

image.jpeg

A disznóvágás Magyarországon általában a karácsony előtti időszakban, illetve a januári hideg téli időben a népi háztartások egyik legelterjedtebb és legkedveltebb tradíciója: a háztáji sertés levágása, a hús feldolgozása, és az ezt követő hagyományos vacsora, ahol a disznóvágáson segédkezőket megvendégelik. A falusi népszokások közül ez az egyik legtöbb embert megmozgató közösségi esemény, rendszerint még a gyermekek is aktívan részt vesznek benne.

disznovagas_a_tanyan_1930.jpg

Az Oldtimer Show Kft, mint szervező igyekezett a fővárosba hozni az eredeti, hagyományőrző, disznóvágási hangulatot. Nappali programként a gyermekeket állatsimogató várta, ahol leginkább hazánk őshonos állatai voltak megtekinthetők, mint például a fekete bivaly, mangalica, vagy akár a méltán híres szürke marha. Gyermekfoglalkoztatók keretein belül a kicsik kipróbálhatták a kézi hajtású cséplőgépet és különböző régi mesterségek munkaeszközeit, de volt íjász bemutató, és népi játszótér is, mely a Víztorony parkban kapott helyet. Szerintem a felnőtteknek sem voltak unalmas percei, hiszen egy páratlan járműtörténeti tárlattal találkozhattak közel 100 mozdonnyal fűszerezve. Egy igazi gőzmozdonnyal 400 méteres távot tehettek meg, akár a masiniszta mellett, az Orient Expressz elegáns étkezőkocsijában pedig szuper képeket lehetett készíteni. De emellett működőképes veterán autók és motorok is színesítették a hétvégét.

image_2.jpeg

A fázós 18 év felettiek különböző borokból, pálinkákból is válogathattak a „Pálinka utcában” és a hűvös idő máris elviselhetőbbé vált. Naponta kétszer disznóperzselés és húsfeldolgozás bemutatók dokumentálták, miként dolgoztak a böllérek egykoron. A sürgő-forgó asszonyok pedig a feldolgozott húskészítményeket a Disznótoros sátorban frissen sütve és gusztusosan tálalva szervírozták. A folyamatokba még maga Oszvald Marika operett énekesnő is bekapcsolódott, és segítette a kolbász sütés folyamatát. Az éjjeli baglyok megtekinthették az éjszakai fényekben pompázó oldtimer mozdonyokat is, a park sétányai pedig ezernyi mécses fényben tündököltek.

image_3.jpeg

A vigadozás és a tánc kedvelőire is gondoltak a szervezők, hiszen a „Jó ebédhez szól a nóta!” keretén belül folklór népzenei és néptánc előadások garantálták a jó hangulatot. Különböző híres zenekarok is tiszteletüket tették a Disznótoros Kolbászfesztiválon. Zenélt a közönségnek az Apostol zenekar, Takács Tamás, a Hevesi Happy Band és még sokan mások.

image_1.jpeg

Rohanó világunkban kell, hogy néha átadjuk magunkat a gasztronómia élvezeteinek, együnk-igyunk egy jót és lazítsunk egy kicsit. Emellett az ilyen rendezvények továbbörökítik a népi hagyományt a fiatalabb korosztály számára. Remélem a szervezők jövőre legalább ilyen jó programokkal várják az érdeklődőket.


Daró

 

Az archiv fénykép forrása: Gyulai Hentesek Hagyományőrző Egyesülete, Gyula-1930

 

Heti ajánló:

Francia borhetek és egy különleges pincetúra 

Kommenthuszárok 

Cipők a divatfővárosokba vagy bárhová

 

Haverkodjunk Facebookon is: WWW.FACEBOOK.COM/COLORCAMMAG

Kérdésed vagy észrevételed van? Esetleg figyelmünkbe ajánlanál valamit?

Oszd meg velünk kommentben vagy írj a HELLO@COLORCAM.HU-ra!

A bejegyzés trackback címe:

https://colorcam.blog.hu/api/trackback/id/tr576914631

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csapláros Zsolt 2014.11.20. 16:05:22

Nagyon jó cikk! :) Ja és nem unatkoztam mikor végig olvastam :)
süti beállítások módosítása