Francia borhetek és egy különleges pincetúra

Megjelent: 2014.11.14. 15:02
Írta: praclee

A szüret utolsó napján Mádon jártunk, ahol gumicsizmát és metszőollót ragadva szüreteltünk.

A Holdvölgy Pincészet borai enélkül is különlegesek, de így még inkább.

14_2.jpg

A Sofitel Hotel jóvoltából volt lehetőségünk, hogy megismerjük ezt a kiváló és szerethető borászatot. Különleges, hogy bárhova megyek, végül mindig olyan emberekbe botlok, akik szívvel csinálják a munkájukat, és ez jó érzéssel tölt el.

Korán reggel a Sofitelben kezdtük a napot. Ezt két dolog miatt említem. Egyrészt, mert csodálatos dolog volt a Budai Várra nézni az őszi felkelő napban, ahogy bíborban úszik az ég, másrészt nagy teásként elmondhatom, hogy életem egyik legjobb herba teáját itt kóstoltam.

16_1.jpg

A Sofitel szállodalánc világszerte francia borheteket tartott, így itthon a Paris Budapest Étterem és Bárban kóstolhatták meg az érdeklődők a francia föld híres birtokainak, mint pl. Bordeaux, Bourgogne, vagy Loire völgyének borait. Az étterem egyébként egész évben kitűnő hazai és francia borkínálattal várja kedves vendégeit.

Reggeli után elindultunk Mádnak, ami 2,5 óra kocsival. Tokaj-hegyalja ősi szőlőtermelő községe, mely dimbes-dombos, több patakkal tarkított területen helyezkedik el.

13_2.jpg

A Holdvölgy Pincészet 2011 végén nyitott, és lépett a nagyközönség elé, bár még ekkor is tartottak a felújítások a pince területén, így nem nagyon tudtak még vendégeket fogadni. Így igen fiatalnak mondhatók, de annál régebbi szőlőterületekkel rendelkeznek. A rangidős vincellér, Hornyák László mesélt és tanított nekünk sok mindent. Laikusként is érdekfeszítő volt hallgatni a történeteket. Hiszem, hogy az ember így tanul a legtöbbet. Ha egy iskolában tanult borász szakember adta volna elő a dolgokat, nem hiszem, hogy annyira élveztem volna, mint Laci bácsi élettapasztalattal teli mondandóját. Ő szintén végzett szőlész-borász, de kiskorától kezdve ebben a közegben nőtt fel. Ezáltal teljesen más látásmódot kap az ember.

Hogy régen milyen beszédes nevek voltak, és mindennek megvolt az oka, talán nem is bizonyítja jobban, ha a dűlők neveit soroljuk: Dörgő-tető, Király, Kakasok, Nyulászó dűlő. A monda szerint Jézus a 7. napon itt pihent meg, ezért hívják az egyik dűlőt Úr ágyának. De ott van a Máj-patak, ami kettészeli Mádot.

A Holdvölgy Pincészet tőkéinek átlagéletkora 37 év. Ekkor még nem volt EU szabályozás, így jóval szélesebb sorközök voltak. Nagy becsben is tartják ezt a részt, ugyanis óriási érték a mélybe nyúló gyökérzet. Tőkénként 1.5 kg-os a szőlőterhelés, ami az egész birtokra érvényes.  

15_1.jpg

Tokaj vidéken 6 szőlőfajta termeszthető. A közismert furmint, hárslevelű és sárgamuskotályos mellett a zéta, a kövérszőlő és a kabar mind megtalálható a Holdvölgy ültetvényein.

Mielőtt kimentünk volna szüretelni, egy kis pálinkakóstoló és hihetetlen finom házi fasírt és sajtos rúd fogadott minket. Utóbbit sose szerettem, mert mindig fojtón száraz, és általában sós, de ezúton is üzenem a házigazdáknak, hogy  az övéből bármikor tudnék kosárszámra enni!

Mikor a társaság feloldódott, kimentünk a tőke sorra és Laci bácsi útmutatásait követve furmint és hárslevelű fürtöket szüreteltünk, melyből a szamorodni készül. Bevallom, szinte mindannyian meglepődtünk, mikor megtudtuk, hogy a minél egybefüggőbb penészes, azaz botritiszes szőlő kell ahhoz, hogy pl. az aszút megkapjuk. A botritisz egy gomba, mely legtöbb esetben káros, de ezen a vidéken, ezekkel a szőlőfajtákkal bizonyos érettségi fok után szükség van arra, hogy a bogyók beaszúsodjanak.

A gyönyörű napos időben lelkesen szüreteltünk a helyi munkaerővel közösen, és viszonylag hamar végeztünk is az utolsó betakarítással.

06_5.jpg

Ezután a mádi Kúriában ebédeltünk és kóstoltuk a pincészet borait, valamint a Sofitel Hotel francia vendégborászának nedűit, majd visszatértünk a borászatba, és megkóstolhattuk a saját szüretelésünk, amit kipréseltek nekünk. Annyira érett, édes volt a szőlő, hogy egy fél pohár után mindannyian cukorsokkot kaptunk.

Végül a nagy teszt. Körbejártuk az üzemet, majd egy vaktérképpel lementünk a 2 km hosszú 3 szintes pincerendszerbe, ahol előre kijelölt pontokat kellett megtalálni, és megkóstolni a Holdvölgy borokat, majd tovább menni. Aki rossz hangulattal jön fel egy ilyen túráról, az valamit nagyon rosszul csinál.

Kellemes napot tölthettünk el a Sofitel Hotel és a Holdvölgy pincészet jóvoltából, amiért ezúton is köszönet jár. Annak pedig nagyon örültem, hogy végig velünk voltak a tulajdonosok, borászok, akik lelkes, jólelkű és egyszerű emberek, a szó nemes értelmében. Itt nem az a cél, hogy minél nagyobb legyen a haszon. 30 hektár felé nem is akarnak menni területben, mert azt mondják, az már inkább egy üzleti szint, és így a borászat elvesztené a családias hangulatát, amit nagyon fontosnak tartanak. Érződik a szeretet és a gondoskodás. A figyelem, hogy különleges borokat akarnak alkotni.

Ez a boraik nevében is visszaköszön. Angolul nevezték el őket, nem titkoltan külföldön is hódítani akarnak, és hódítanak is.

A furmint száraz fehérboruk pl. a Meditation nevet kapta. Számomra a legkülönlegesebb és legzamatosabb az Exaltation névre keresztelt sárgamuskotályos volt. Vibráló, citrusos ízével, mintha kandírozott narancsot szopogatnék. A Signature névre keresztelt aszú és szamorodni házasítás hihetetlen gazdag ízvilággal fogott meg. Annyira zamatos és testes, hogy minden kortyával új dolgokat lehet felfedezni.

17.png

Az utóbbi években kezd feléledni, vagy magához térni a hazai borászat, úgy, mint a gasztronómia is, és egyre-másra ismerhetünk meg olyan kitűnő pincészeteket, mint a Holdvölgy. Az emberekben is kezd átalakulni és megjönni az igény, hogy minőségibb borokat fogyasszanak, aminek mindkét fél örülhet, hiszen a kereslet és a kínálat is pozitív változáson mehet így keresztül.

 

Dani

 

Haverkodjunk Facebookon is: WWW.FACEBOOK.COM/COLORCAMMAG

Kérdésed vagy észrevételed van? Esetleg figyelmünkbe ajánlanál valamit?

Oszd meg velünk kommentben vagy írj a HELLO@COLORCAM.HU-ra!

A bejegyzés trackback címe:

https://colorcam.blog.hu/api/trackback/id/tr46883533

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása