Mazel Tov - a kultúra új origója

Megjelent: 2014.08.08. 12:22

Amikor hazatértem Izraelből, már a repülőúton arra gondoltam, mindez mennyire fog hiányozni. A kedvesség, a nyitottság, a tényleges érdeklődés a másik ember iránt és az, hogy szuper jókat esznek együtt. Eltelt egy kis idő, és egyszercsak felröppent a hír, hogy hivatalos vagyok egy új „szórakozókert” nyitás előtti bulijára, amelynek neve Mazel Tov. Elviekben ez azt jelenti, hogy  ”Jó szerencsét”, de itt sokkal többet sűrítettek bele ebbe a kedves kifejezésbe. És hogy mit is?

mazel2.png

mazel3.jpg

A helyben nekem először a részletei voltak a legelkápráztatóbbak, percekig a burkolatokat fotóztam, miután megérkeztem. A dizájnért a terv81 híres-neves építészei, Szendrő Péter és Bajor Ádám valamint a letisztultságáról híres Studio Arkitekterből ismert Csap Viktor (Tokio Budapest) felelnek. Ha elsétálunk a kert végéig, a gettófal maradványát is megcsodálhatjuk, ahová nemsokára emléktábla is kerül.

mazel6.jpg

Az italok és az ételek lélegzetelállítóak. Már az első térbe érve egy nagy látványkonyha fogad minket, hogy szemrevételezhessük, hogyan készítik a legfrissebb alapanyagokból a tahinis grillezett padlizsánt, a báránybordát, a kuszkuszt, tradicionális tahinit, gombás hummust, falafeles hummust, Jerusalem mixet, falafel szendvicset, vegetáriánus kuszkuszt, mallawacht, de ha nagyobb társasággal megyünk több fős tálak is rendelkezésre állnak. Van még itt klasszikus kebab is, ami marhahúsból készül, bárányzsíron, egészen ütős kombináció. Érdemes megemlíteni az egyik desszertet, amit eddig azt hittem édesanyám készít a legjobban, a grillezett banánt, csokival. De a választék egyre bővül, például a semolival, ami egy grízes-mézes sütemény. Ez az igazi fúziós konyha, a koriander szinte mindent visz, amit egyenesen Izraelből hozatnak a tulajdonosok. Itt minden étel a minőségi közel-keleti gasztrokultúrát képviseli.

mazel4.jpg

A hely egyébként a zsidó nyári fesztivál egyik helyszíne is. Jelenleg egy kiállítást nézhetünk meg Köves Tomi grafikus-képzőművész rajzaival. De hétről-hétre más-más izgalmas performanszoknak lehetünk szem- és fültanúi. Minden nap 16 órakor nyitnak és egész hajnalig be sem zárják a kaput. Hiszem, hogy ez a hely olvasztótégelye lesz a fiataloknak és idősebbeknek, a keresztényeknek és zsidóknak illetve bárkinek aki szeretne része lenni ennek az egyre sokszínűbb budapesti miliőnek. Üdvözlet „a nyitott hely”-ről.

                                                                       MAZEL TOV!

 

Cím: 1072 Budapest, Akácfa utca 47.

www.facebook.com/mazeltovbp

 

Haverkodjunk Facebookon is: www.facebook.com/colorcammag

Kérdésed vagy észrevételed van? Esetleg figyelmünkbe ajánlanál valamit?

Oszd meg velünk kommentben, vagy írj a hello@colorcam.hu-ra!

A bejegyzés trackback címe:

https://colorcam.blog.hu/api/trackback/id/tr86574829

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása