A frissen sült mézeskalács mással össze nem téveszthető fűszeres illata jelzi a konyhákban: itt a karácsony.
Sokan vannak, akik a mézeskalácsot hungarikumnak tartják, de a történeti feljegyzések és a régészeti leletek azt bizonyítják, hogy a mézeskalács készítése egyidős a méz használatával, és már az ókorban is ott illatozott az ínyenc rómaiak asztalán.
A világ sok országában különböző időszakokban és helyi tradíciók szerint készítik a mézes finomságot. Például az angoloknál is nagy hagyománya van a karácsonyi mézes sütésének, ilyenkor készül a Gingerbread, az emberke formájú, gyömbéres kalács.
A skandinávok és germánok vaddisznó alakú mézeseket sütöttek a téli napforduló eljövetelekor. A németek körében nemcsak, hogy nagy hagyománya volt a mézeskalácsnak, de Európában is rajtuk keresztül terjedt el. Jancsi és Juliska meséje is német eredetű: két helyi mézesbábos konkurenciaharcának szájhagyomány útján elterjedt története. Katherina Shrader nagyon neves mézeskalács készítő asszony volt, akinek a spessarti erdőben állt a háza. Őt vádolta meg boszorkánysággal kikosarazott udvarlója, Hans Metzler, aki szintén mézeskalács készítő volt, azt állítva, hogy embereket csábít magához, felhizlalja és megeszi őket. Az asszonyt végül a vád alól felmentették, de a feljelentő nem nyugodott bele az ítéletbe, és belökte áldozatát a forró mézeskalácssütő kemencébe.
Amióta gyerekeim vannak, a mézeskalács sütés jolly jokerré vált. Szeretik gyúrni, nyújtani, szaggatni, de főleg díszíteni. Kanállal pacsmagolják rá a cukormázat, aztán bőven megszórják cukorral, és én csak cserélem a tepsiket a sütőben és élvezem azt a maszatos, veszekedésmentes órát ott a konyhában.
Hozzávalók
50 dkg finomliszt
15 dkg cukor
15 dkg margarin
1 dl langyos méz
1 db tojás
1 dl zsíros tej/tejszín
1 csapott evőkanál szódabikarbóna
½ csomag mézessüti fűszer, vagy
őrölt fahéj, gyömbér, szegfűszeg (5-5 dkg)
A mézet meglangyosítom mikróban, hozzávagdosom a margarin, és rászórom a cukrot. Habverővel habosra keverem, aztán hozzáöntöm a tejet vagy tejszínt és hozzáütöm a tojást és továbbkeverem.
Kimérek fél kiló lisztet, hozzászórom a szódabikarbónát és a fűszereket. Az illatos porkeveréket összekeverem. a mézes vajas keverékkel. Puha tésztát kapunk, amit zacskóba töltünk és egy éjszakára a hűtőbe tesszük. (több napig is tárolható)
A tésztát lisztezett deszkán átgyúrom, kinyújtom 2-3 mm vékonyra, majd formával kiszaggatom, és 180 C-os sütőben 7-8 percig sütöm hogy éppen csak színt kapjon az alja.
A cukormázhoz egy tojásfehérjét összekeverünk kb 15-20 dkg porcukorral, és egy pár csepp citrom, vagy narancslével. Tölcsérbe töltjük, és tetszés szerint díszítjük a figurákat.
Jó szórakozást!
Gyöngyvér