A legendásan finom mézeskalács

Megjelent: 2013.12.18. 08:30
Írta: colorcam

A frissen sült mézeskalács mással össze nem téveszthető fűszeres illata jelzi a konyhákban: itt a karácsony.

Sokan vannak, akik a mézeskalácsot hungarikumnak tartják, de a történeti feljegyzések és a régészeti leletek azt bizonyítják, hogy a mézeskalács készítése egyidős a méz használatával, és már az ókorban is ott illatozott az ínyenc rómaiak asztalán.

a.jpg

A világ sok országában különböző időszakokban és helyi tradíciók szerint készítik a mézes finomságot. Például az angoloknál is nagy hagyománya van a karácsonyi mézes sütésének, ilyenkor készül a Gingerbread, az emberke formájú, gyömbéres kalács.

DSC_0127_1.jpg

A skandinávok és germánok vaddisznó alakú mézeseket sütöttek a téli napforduló eljövetelekor. A németek körében nemcsak, hogy nagy hagyománya volt a mézeskalácsnak, de Európában is rajtuk keresztül terjedt el. Jancsi és Juliska meséje is német eredetű: két helyi mézesbábos konkurenciaharcának szájhagyomány útján elterjedt története. Katherina Shrader nagyon neves mézeskalács készítő asszony volt, akinek a spessarti erdőben állt a háza. Őt vádolta meg boszorkánysággal kikosarazott udvarlója, Hans Metzler, aki szintén mézeskalács készítő volt, azt állítva, hogy embereket csábít magához, felhizlalja és megeszi őket. Az asszonyt végül a vád alól felmentették, de a feljelentő nem nyugodott bele az ítéletbe, és belökte áldozatát a forró mézeskalácssütő kemencébe.

wicked-witch.jpg

Amióta gyerekeim vannak, a mézeskalács sütés jolly jokerré vált. Szeretik gyúrni, nyújtani, szaggatni, de főleg díszíteni. Kanállal pacsmagolják rá a cukormázat, aztán bőven megszórják cukorral, és én csak cserélem a tepsiket a sütőben és élvezem azt a maszatos, veszekedésmentes órát ott a konyhában. 

Hozzávalók

50 dkg finomliszt

15 dkg cukor

15 dkg margarin

1 dl langyos méz

1 db tojás

1 dl zsíros tej/tejszín

1 csapott evőkanál szódabikarbóna

½ csomag mézessüti fűszer, vagy

őrölt fahéj, gyömbér, szegfűszeg (5-5 dkg)

A mézet meglangyosítom mikróban, hozzávagdosom a margarin, és rászórom a cukrot. Habverővel habosra keverem, aztán hozzáöntöm a tejet vagy tejszínt és hozzáütöm a tojást és továbbkeverem.

Kimérek fél kiló lisztet, hozzászórom a szódabikarbónát és a fűszereket. Az illatos porkeveréket összekeverem. a mézes vajas keverékkel. Puha tésztát kapunk, amit zacskóba töltünk és egy éjszakára a hűtőbe tesszük. (több napig is tárolható)

5283447726_6f8859999a.jpg

A tésztát lisztezett deszkán átgyúrom, kinyújtom 2-3 mm vékonyra, majd formával kiszaggatom, és 180 C-os sütőben 7-8 percig sütöm hogy éppen csak színt kapjon az alja.

A cukormázhoz egy tojásfehérjét összekeverünk kb 15-20 dkg porcukorral, és egy pár csepp citrom, vagy narancslével. Tölcsérbe töltjük, és tetszés szerint díszítjük a figurákat.

Jó szórakozást! 

Gyöngyvér

A bejegyzés trackback címe:

https://colorcam.blog.hu/api/trackback/id/tr765696500

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

PBV 2013.12.20. 06:16:37

A legtutibb recept! ;)
süti beállítások módosítása