Samsung XE500T1C teszt – Táblagép vagy laptop?

Megjelent: 2013.04.02. 12:45
Írta: colorcam

Mindkettő. Kedvünk szerint használhatjuk mindkét módon, hiszen a dokkolószerkezete révén egyszerűen szétválaszthatjuk a billentyűzetet és a monitor részt. Az utóbbi időben több cég próbálkozik hasonló kétfunkciós megoldással, a SAMSUNG ezt az utat választotta. Ebben a törekvésben nagy támogatóra talált a Windows 8-ban, ugyanis a programnak ez a verziója még a hagyományos gépeken is futtatható, de egyértelműen az alkotói az „érintő képernyős” gépeket célozták meg. Ez egy átmeneti megoldásnak tekinthető úgy a hardware, mint a software gyártójától.

66271.jpg

A jövő fejlesztései egyre inkább abba az irányba mutatnak, hogy megszűnik a hagyományos elrendezésű billentyűzet, legalább is a jelenlegi formában. A fantázia végtelen, tessék csak néhány fantasztikus filmet megnézni, vagy elég csak figyelmet szentelni néhány új technológiát bemutató aktuális televizós sorozatnak.

A Windows 8 kihívást jelent a korábbi verziókon nevelkedett felhasználóknak, de úgy gondolom, hogy ez is megszokható, a kezelése megtanulható és remélhetőleg sok újdonságot tartogat mindenki számára. Na de foglalkozzunk inkább a géppel, amin ez a program fut. Alapvetően sokoldalú masina, ötvözi a laptopok és a tabletek tulajdonságait, lehetőségeit. Használható asztali gépként és egyszerűen hordozható informatikai eszközként a gazdaság és a magánélet különböző területein. 

2073866_130203152102_Sam_55.jpg

A két beépített kamera megfelelő fényerő esetén meglehetősen jó képet rögzít, de ne várjunk tőlük csodát, mert ez csak egy kiegészítő funkciója a gépnek. A beépített mikrofon elég érzékeny és a hangszórók (a kijelző két szélén) teljesítik az elvárásokat, sőt! A külső csatlakozási pontok jellemzően a monitor oldalsó és felső élein találhatók, kivéve kettő USB 2.0 portot és a hálózati töltő csatlakozó aljzatát, amik a billentyűzet két oldalán lelhetők fel. A monitor élein találhatók a gombok, amikkel a készüléket be lehet kapcsolni, illetve egyéb funkciókat lehet állítani.

A billentyűzet kényelmes, jól olvashatók a jelölések és a képernyő dőlésszögének megfelelő beállítása esetén kifejezetten szimpatikus munkagépként használható. A billentyűk mérete és egymástól való távolságuk révén ritkán üt mellé az ember, így ezt is ideálisnak lehet mondani.

XE500T1C-H01HU_2.jpgA gép gyors, a programok betöltésénél ugyanúgy, mint az internetes kapcsolatok kezelésében. A képváltásoknál nem „homokórázik”, igaz a Windows 8-ban már mást használnak a türelmi idő elteltének jelzésére. Nagyon gyorsan tölti be a gép a következő képet, ami egy gyors viedókártyáról tanuskodik. A kijelző minősége nagyon jó, a képfelbontása HD szabvány  szerinti, a színalkotása kifejezetten szép, bár erős környezeti fény esetén halvány és rosszul látható tud lenni, ami a fényes felületről visszatükröződő képnek is köszönhető. Itt meg kell említeni, hogy a táblagépekhez hasonlóan ezen az éritőképernyőn hagyott ujlenyomatok is rettentő zavaróan tudják befolyásolni a kijelző képének élvezhetőségét. A kijelző burkolatában található egy „Stylus Pen”, azaz egy passzív ceruza, amivel szükség esetén az érintő képernyőn nagyobb biztonsággal tudunk tevékenykedni, kisebb a „mellényúlás” esélye. A gép burkolata elég strapabírónak tűnik, bár a billentyűzet alsó burkolata elég érzékeny és mivel nem anyagában, csak felületén színezett, így jól látható nyoma maradhat akár egy karcolásnak is.

A tapasztalok szerint terheléstől és enegriafogyasztást befolyásoló beállításoktól függően az akkumulátor egy töltéssel 4 h 30 perc és 14 h 40 perc idő tartományban biztosít elegendő energiát a gép működéhez. A töltési idő üzem közben kb. 3 óra.

media.jpg

Amennyiben irodai alkalmazásra is szánjuk a gépet, feltételenül szükség van egy Micro SD bővítő kártyára, vagy egy külső merevlemezre, hiszen a 64 GB beépített memória terjedelmes programok telepítése, vagy nagyobb méretű fájlok kezelése esetén nagyon kevésnek bizonyulhat. Hiányosság lehet még egy optikai meghajtó, ami a gép méretei miatt kerülhetett elhagyásra.

Ennek a gépnek az ára a vevők számára az utóbbi hónapokban eléggé kedvezően alakult, a piaci bevezetés óta kb. 80.000 forintot eset és jelenleg valamivel 200.000 forint fölött már megvásárolható. Az újdonságra vágyók figyelmébe ajánlom ezt a gépet, szerintem nem fognak csalódni benne.

A teszt készüléket köszönjük a Samsungnak!

Orbán Imre

sam.png



                                                                                                              

A bejegyzés trackback címe:

https://colorcam.blog.hu/api/trackback/id/tr115188079

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

angin san 2013.04.03. 15:36:53

Hát ,a hardweres részt olvasván ez, egy nagy kaki... Valamivel több mint 200 ropiért qrva drága! Inkább veszek egy Note 10.1-est egy billentyűzettel, olcsóbban kijövök és ennyit tud az is. Billgécc meg mehet amerre akar.
süti beállítások módosítása