Fejbe vakuztak a Soundon - 5 tipp az esti képekhez

Megjelent: 2015.07.12. 10:43
Írta: colorcam

A vaku használatról és annak előnytelen hatásairól már ejtetünk néhány szót az előző posztban. Fesztiválon különösen tartózkodjunk tőle, mert gyilkolja a hangulatot és senki sem szereti visszanézni a vörös szemeit és a kiégett arcát. Ha a színpadot fotózod vagy kedvenc együttesedet, akkor értelmetlen használni. Első lépésként tehát kapcsold ki. 

dsc_1394.JPG

#1

Állvány és időzítés

Tudom, butaság feltételezni, hogy bárki állványt vigyen a fesztiválra és azzal szórakozzon. Az egyszeri fesztiválarc inkább cipeli a szelfibotot, mint a monopodot vagy a statívot. Mondjuk ha a szelfi stickre rászigszalagozod a fényképezőt, a botot meg a földbe dugod, akár meg is oldható a probléma. Komolyra fordítva a szót, keress egy szilárd helyet, ahova leteheted a gépet, majd válaszd az időzítőt. Minél nagyobb időt választasz, annál kevesebb esély van a bemozdulásra. Helyzete válogatja, hogy milyen értékeket kell megadnod. ISO-ban ne menj magasra ilyenkor (100-200), a rekeszed legyen szűk (pl. f10), a záridőt pedig állítsd például 8 s-ra.

#2

Fehéregyensúly

A helytelenül megválasztott fehéregyensúly minden jónak elrontója lehet, a "túlsárgásított" képekkel. Vegyük ki automatából első körben, majd álljunk át izzó vagy halogén módra, így a fények visszanyerik természetes hatásukat, az ég pedig királykék színben pompázik majd. 

 

#3

Érzékenység

Vigyázz az ISO-val. Valószínűleg kevesek vállalják be, hogy full frames DSLR-t visznek egy fesztiválra, így az érzékenység emelésére oda kell figyelni. Az újabb alacsony és középkategóriás gépek is egész jól bírják már, de 3200 fölé nem szabad menni. Hátránya, hogy ahogy lépcsőzünk felfelé, úgy lesz egyre zajosabb a képünk. Persze van, aki szereti ezt, és szándékosan idézi elő, kicsit filmessé, vintage-essé téve ezzel a fotó stílusát.

#4

Vaku

Bár azt javasoltam, hogy kerüld, azért muszáj róla pár szót ejteni. Ha nincs más lehetőség, használni kell. Tök sötétben elkerülhetetlen. Ha viszonylag értékelhető képet szeretnénk a spanciról, akkor kombináljuk a hosszú záridőt vaku villanással, így a személy és a háttér is látszódni fog.

#5

Türelem!

Talán ezt a legnehezebb betartani mind közül. Buli előtt ha van időd, kicsit játssz a géppel, próbálgasd, így nem kell gondolkoznod, hogy pontosan hova nyúlj, ha meg akarod csinálni életed képét. Már nem film van a kamerában, így próbálkozni tudsz, ami nem tetszik, majd úgyis kitörlöd. Érdemes előkapnod a készüléket már naplemente előtt, és magadnál tartani a kék óra utánig. Hétfőn pedig mehetsz nyomtatni a Soundos fotókból a haveroknak.

dsc_1905.JPG

 

Fotó: Oláh Attila

A képek NIKON 1 J5-el készültek.

Ha megjött a kedved a fotózáshoz, vegyél részt a #NikonFest játékban és töltsd fel legmenőbb képeidet az Instára.

A játékosok 18 egyedi fotós téma közül válogathatnak a @NIKONHUNGARY Instagram oldalán, amely a fotópályázat ideje alatt (2015. július 9-augusztus 22. között) egy gigantikus fesztiváltérképpé változik. Azok, akik legalább 1 fotót feltöltenek, indulnak a Nikonos ajándékokért, akik pedig legalább 5 témához töltenek fel fotót, esélyesek a fődíjra, egy 2016-os fesztiválbérletre az általuk választott fesztiválra.

 

Okosítás Part 1.:

Így kapd le a csajod Soundon

 

VOLTON voltál?

VOLT - FESZTIVÁLARCOK KÖRKÉP

VOLT FESZTIVÁL ELSŐ NAP - KÉPES KIEGÉSZÍTŐ-MUSTRA

 

Haverkodjunk Facebookon is: WWW.FACEBOOK.COM/COLORCAMMAG

Kérdésed vagy észrevételed van? Esetleg figyelmünkbe ajánlanál valamit?

Oszd meg velünk kommentben vagy írj a HELLO@COLORCAM.HU-ra!

A bejegyzés trackback címe:

https://colorcam.blog.hu/api/trackback/id/tr207614312
süti beállítások módosítása