Így kapd le a csajod Soundon

Megjelent: 2015.07.09. 13:09
Írta: colorcam

Alig kezdődött el az idei Balaton Sound, egy legendás jelenetet már sikerült megörökíteni Pumped Gabo alias #soundbaro-nak köszönhetően. Az biztos, hogy sok a téma: van, aki a közelgő vihartól sem fél és van olyan is, akit az sem zavar, ha háborog a Balaton vize. Szerencsére úgy tűnik, az idő javul, ezzel együtt a feledhetetlen pillanatok is sokasodnak, melyeket muszáj megörökíteni az utókornak. A csücsörítésen és a szelfiboton túl is van élet! Mutatunk öt alap tippet, amire érdemes odafigyelned, ha néha a kamera is előkerül fesztiválozás közben.

dsc_1164.JPG

#1 

Mindig figyelj a kompozícióra!

Egy jó megörökített esemény/szituáció odaragasztja a szemet a képhez és nem engedi tovasiklani. Hiába áll előtted maga a Dalai Láma fürdősortban és vietnámi papucsban, ha levágod a karjait, esetleg a feje búbját. Persze, ez így elég szürreálisan hangzik, de gondolkodj, mielőtt kattintasz. A szem és a fényképező másképpen lát. Tök alap, de egy kis odafigyeléssel akár szuper fotókat is készíthetsz a dokumentáláson túl.

dsc_1177.JPG

#2

Színek

Ügyelj a színek használatára. A legtöbb fényképezőgépen lehetőséged van különböző képstílusok közül kiválasztani az adott helyzetnek megfelelőt. Ne félj használni őket! Fesztiválos fotókhoz érdemes a "tájkép/landscape" beállítást választanod, mivel ennek lényege, hogy kissé túlhúzza, túlszaturálja a gép a színeket. Ezáltal életteli, hangulatos fotók készíthetőek, a naplementéről nem is beszélve. Bármikor átválthatsz fekete-fehérre is, azonban ezzel később is játszhatsz a képszerkesztőben. Művészi beállításoknál érdemes használni, mivel az ff fotók sokkal határozottabban mutatják a tónust, az alakzatot és a textúrát.

dsc_1183.JPG

dsc_1191.JPG

#3

Mélységélesség

Röviden és tömören. Ha a rekesz teljesen nyitva van, akkor sok fény halad át az optikán, viszont a térnek csak egy nagyon keskeny, az érzékelővel párhuzamos síkja az, ami teljesen éles. Gyakorlatban ez annyit tesz, hogy ha mondjuk pl. 1,8-ra állítod a rekeszt, akkor a csajod mögött álló pár már nagy valószínűséggel el lesz mosva. Ahogy kisebbre zárjuk a rekeszt, úgy növekszik az élesnek látszó terület, így már a pár is kezd láthatóvá válni. Állítsd A-ra (Nikonnál) a módválasztó tárcsát, így nem kell bajlódnod a zársebesség megválasztásával, azt a gép magától hozzáigazítja majd a beállított blende értékhez.

dsc_1206.JPG

#4

Kapcsold ki a vakut!

Rengeteg embert látok tájat, épületeket stb. fotózni vakuval. Nincs értelme, felesleges. Valószínűleg full automata módban lövöldöznek, ezért a gép magától felcsapja. Azt javaslom, habár a negyedik lépésnél tartunk, ez legyen az első. Kerüld a vaku használatát! A természetes fényeknél nincs jobb, a hangulatot csak így tudod igazán visszaadni. Persze vannak kényszerhelyzetek, amit nem lehet megoldani máshogy, de ha nem szeretnél kiégett arcokat, vörös szemet és fekete hátteret, akkor inkább emelj az iso-n ameddig tudsz.

dsc_1243.JPG

#5

Nem kell mindent lefotózni

Idős japán turistákkal nem találkoztam a Soundon, de érdemes egyet megtanulni tőlük, pontosabban annak ellentettjét. Nem kötelező mindent és mindenkit lefotózni. A sok fotó között később elveszel, elmegy a kedved a leválogatástól és az egész ott marad, ahol volt. Jobb esetben a meghajtódon vagy a memóriakártyádon, rosszabb esetben a lomtárban. Célzottan fotózz, csak azt kapd lencsevégre, amit tényleg érdekes témának találsz. Ne csak a haverokkal közös fotókra szűküljön a kör, ha időd, energiád, hangulatod engedi, alkoss. Később imádni fognak érte. Ráadásul Instán és Facebookon is jól mutat egy szupermenő fotó.

dsc_1220.JPG

 

A képeket Oláh Attila (#olahattilaphotography) készítette a Nikon 1 J5 kamerával. Pacsi neki! 

 

VOLTON voltál?

VOLT - FESZTIVÁLARCOK KÖRKÉP

VOLT FESZTIVÁL ELSŐ NAP - KÉPES KIEGÉSZÍTŐ-MUSTRA

 

Haverkodjunk Facebookon is: WWW.FACEBOOK.COM/COLORCAMMAG

Kérdésed vagy észrevételed van? Esetleg figyelmünkbe ajánlanál valamit?

Oszd meg velünk kommentben vagy írj a HELLO@COLORCAM.HU-ra!

A bejegyzés trackback címe:

https://colorcam.blog.hu/api/trackback/id/tr367613922
süti beállítások módosítása