Felfaljuk Ázsiát 1. - Ramenka

Megjelent: 2015.03.10. 08:00
Írta: praclee

Még nincs egy éves a Ramenka, de már nyitás után egyből beverekedte magát a divatos, menő helyek közé. Miközben próbáltam legyűrni az étterem névadó levesét, olyan kínzó kérdések gyötörtek, hogy például sok lány ismerősöm, akik 50 kiló körül mozognak, hogy tudnak megenni egy óriási tál levest, ami több mint 7 deci, telepakolva hústól kezdve tésztával és mindennel. Rajtam ugyanis kifogott, pedig én 70 kilós vagyok.

photo_2_3_1.JPG

A Ramenka egyébként a Szimplával szemben helyezkedik el, és 11.30-tól 22.00-ig várja az éhes szájakat vagy inkább üres hasakat. Nehezen találni a Kazinczy utcánál felkapottabb és frekventáltabb városrészt, de pont ezért nehéz is olyat helyet létrehozni errefelé, amire az emberek ráugranak, és hűséges vendégei maradnak. Itt működni látszik a dolog, mert tervben van, hogy bővítenek még egy-két testvér-étteremmel, és a házhozszállításon is erősen gondolkodnak.

A belső tér nem nagy, viszont jó a kialakítása, és mivel ez egy levesező, ami inkább a street food felé hajlik, minthogy étterem lenne, gyorsabban cserélődnek az emberek, így közvetlenebbül le lehet ülni egymás mellé, vagy hely hiányában egymás ölébe.

photo_1_1_1.JPG

Már kezdem megszokni a szürke mázolatlan falakat, amik úgy tűnik, egyre divatosabbak mostanság, mert rengeteg  felé fogad ez a „látvány”. Elsőre mindig azt hiszem, hogy nem volt idejük kifesteni. Itt viszont jól ellensúlyozzák a szürke egyhangúságát a fa bútorokkal. Középen egy hosszú fa asztal, körülötte pedig súlyos faragott fatömbök, amikre leülhetünk. A hely kutyabarát, sokan érkeznek kedvenc négylábú társukkal. Számukra külön tálka bújik meg a sarokban.

photo_2_2.JPG

A japán felmenőkkel rendelkező, de kínai tulajdonos, Lu Boyin, 10 éves kora óta él Magyarországon. Elvégezte a marketing szakot, ám nem akarta megnyitni a századik kínai büfét, hanem megnézte, mit nem lehet még itthon kapni. Mivel „rámenkázó” még nem volt, és az étterem konyhája elég kicsi, ami korlátozta a lehetőségeket, így esett a választás a ramenre.

A ramen egy japán tészta leves, de sokan kínai eredetűnek tartják. Bár kinézetre hasonlít, mégis eltér a vietnámi pho levestől, amiben rizstészta van és korianderrel, valamint citrommal (lime) ízesítik. A ramen búzalisztből készül, és a levesből hiányoznak a savanykás ízek, illetve kevésbé fűszeres.

photo_2_1_1.JPG

Az eredeti ramen leves alapja szárított tonhal reszelékkel készül, és több mint 14 órát kell főzni, hogy ízletes legyen. Itt húsleves alaplével dolgoznak. Lu Boyin elmondta, hogy az eredeti receptet Magyarországon képtelenség előállítani, mert ugyan sok hozzávalót és fűszert lehet itt is kapni, de pl. tonhal reszeléket lehetetlenség beszerezni, vagy mire hozzánk eljutna, olyan csillagászati ára lenne, amit az emberek már nem fizetnének ki egy levesért. Ezt sajnálom, mert szívesen összehasonlítanám az ittenit az eredeti ramennel.

Az alaplé így marad egy húsleves. Amitől viszont más lesz, az a húsok elkészítése.

Ezen is változtatni kellett, mert az eredeti receptben marhalábszár szerepel, ami sokkal zsírosabb. Ezt az ázsiaiak előszeretettel szopogatják, és egészségesebbnek is tartják. Az európai ember viszont a színhúsokat részesíti előnyben, így ezt is le kellett cserélniük lapockára.

A hely névadója, a ramenka, a sertéshúsos változat, ami sertés császárból készül. Ezen már több a zsiradék, de mivel sokáig főzik és pácolják, a zsíros rész szétomlik a szánkban.

A pácolásnak és a különleges fűszereknek köszönhetően mind a sertés, mind a marha íze új dimenziókat nyitott  meg számomra. A csillagánizs, babérlevél, szerecsendió, gyömbér kombinációja nagyon különlegessé teszi a húst. A szokásos vasárnapi húsleves után elgondolkodunk rajta, hogy legközelebb otthon is beledobáljuk ezeket a fűszereket, míg anyu nem figyel oda.

photo_5_2.JPG

A leves további összetevője a búzalisztből készült tészta, amit helyben készítenek, de kérhetünk bele soba tésztát is, ami a hajdinás változat. Van vega változat, aminek miso leves az alapja, de ha szeretjük a tengeri herkentyűket, próbáljuk ki a kagylós, rákos változatot is.

Ezenkívül megéri kísérőket is rendelni, amik között szerepelnek igazán izgalmas darabok és a nagyi titkos receptjei is. Bevallom, utóbbiak engem sokkal jobban lenyűgöztek. Nem hiába, a nagymamák a legjobbak főzés terén.

photo_4_1_1.JPG

Az egyik ilyen kísérő falatka a gyoza, ami sertéshúsgolyó bundában kisütve. Ezt itt házilag készítik, nem pedig a mirelit változat, ami sok helyen megy. Ennek köszönhetően egy iszonyat finom és zamatos húsgolyót kapunk, amely bundája tökéletesen roppanós. Ezt aztán mártogathatjuk egy szójaecetes, szezámolajos nagyon kellemes dip-be.

photo_10.JPG

A másik nagymama recept a kínai chilis krumplisaláta. Valójában ez hajszálvékonyra vágott krumpli és sárgarépa együttese, melyet leforráznak, majd fél napot állni hagyják egy különleges szecsuáni borsos, chilis szószban. Isteni finom, zsenge, üde, vibráló ízek. Mennyei.

Kérhetünk még koreai kimchit, ami egy 2-3 hétig érlelt kínai kelkáposztát takar, melyet szintén chilivel turbóznak fel. A japán retek pedig egy édeskés-savanykás frissítően roppanós zöldség. Igaz ez sárga.

photo_1_2.JPG

Ha valaki megkóstolná a japán söröket, itt megteheti. Mégis én azt mondom, ne hagyjuk ki mugicha-t sem, ami egy kínai árpa tea. Nagyon finom, karakteres, mély íze van, ami kitűnő szomjoltó a csípősebb falatok között. Megkóstoltuk a Shochu árpa pálinkát is. Tudni kell, hogy az ázsiaiak nem bírják az alkoholt, így a maga 25%-ával talán nevetségesen hangzik a magyar ember számára, aki a 47%-os pálinkához szokott. Ízre inkább hasonlított a vodkához. A szilvabor viszont igazán kellemes meglepetés. Kint olyan népszerű, mint itthon a Tokaji. Én ritkán fogyasztok alkoholt,  mégis ízletesnek találtam, és máskor is szívesen innék belőle.

Összegzésként elmondható, hogy a Ramenka egy nagyon jó hely, ha a belvárosban farkaséhesen keressük a megfelelő éttermet. Olyan óriási egy adag, melyben minden fontos dolog megtalálható, hogy garantáltan eltelít egy napig. Tojás, zöldség, hús, tészta és majdnem egy liter leves. Ha viszont tényleg valami igazán különlegesre vágytok, a gyoza-t és a krumplisalátát semmiképp se hagyjátok ki! Már csak a nagyi kedvéért se!

Info: ramenka.hu vagy Facebook

Cím: 1075 Budapest, Kazinczy utca 9.

 

Dani

 

Haverkodjunk Facebookon is: WWW.FACEBOOK.COM/COLORCAMMAG

Instagram: COLORCAM_MAGAZINE

Kérdésed vagy észrevételed van? Esetleg figyelmünkbe ajánlanál valamit?

Oszd meg velünk kommentben vagy írj a HELLO@COLORCAM.HU-ra!

A bejegyzés trackback címe:

https://colorcam.blog.hu/api/trackback/id/tr247194935

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

motoroskonyhaja 2015.03.15. 15:16:07

Akkor tegyünk tisztába pár dolgot, ami a ramennel kapcsolatos, mert úgy látom (olvasom) hogy nem egészen vagy otthon az általad publikált témában (a lelkesedésed viszont tetszik ;) Jó lenne legalább egyszer ellátogatnod Japánba (de inkább sokkal többször, mert nagyszerű élményeket ad, ahányszor csak mész!)...
"sokan kínai eredetűnek tartják"
Naná, hiszen kínai...
A ramen (ラーメン)a múlt (XX.) század 50-es éveitől kezdett terjedni japánban, előtte kizárólag Kínában készítették (oly sok más) -japánnak tartott- étellel egyetemben... A normális -és változatos- tészta bölcsője Kína....
"Az eredeti ramen leves alapja szárított tonhal reszelékkel készül"
Egy frászt! Ha az van otthon (amit bonito pehelynek hívnak 鰹節 )akkor abból készül az ALAPLÉ!!!!, ha más, akkor abból...
Csirkés, halas, marhás: mindegyik lehet. Ahogy nálunk a húsleves: a legtöbb ember sima bolti csirkéből készíti (sicc!), de az igazi vagy a gyöngytyúkból vagy normális marhából készült leves.
A normális somen vagy ramen tészta hajdinából készül (érdekes, hogy hagyományos magyar alapanyag, mégis kevesen ismerik)
A ramenbe való húst NEM pácolják, maga a (hosszú) főzés adja meg az igazi ízét a levesnek (illetve a csontok, szálkák - pont mint a mi húslevesünknél -ergo az alaplé készítés az egésznek az alapja.)
"gyoza" ? Gjoza! (餃子: gőzölt, vagy olajban sütött, tésztába göngyölt töltelék, de NEM kizárólag sertés!!! Padlizsán vagy egyéb zöldség népszerűbb japánban, mint egy sertés...)
Kimchi? Hogy kerül ide a koreai konyha alapja? (ami amúgy nagyon finom, én is rendszeresen készítem) Nem 2-3 hétig érlelik és nem kelkáposzta az alapja...

A ramen itthon is fillérekből elkészíthető és az alapanyagai kapatók:
motoroskonyhaja.blog.hu/2012/09/09/ramen_amen

Ha pedig kimchit szeretnél készíteni itthon itt egy recept hozzá:
motoroskonyhaja.blog.hu/2013/02/02/lelekmelegito_levesek

Kérdés esetén szívesen segítek! ;)

praclee · http://gasztronota.blog.hu/ 2015.03.16. 13:51:06

@motoroskonyhaja: köszönjük az észrevételt. Ha az megnyugtat, nem a google-ről szedtem össze az információim, hanem mint írtam a hely tulajdonosával beszélgettem. Elég hitelesnek tűnt, lévén hogy kínai, de vannak japán felmenői. Apropó Japánban már jártam, és nagyon szeretem, de többet nem megyek, pedig jövőre megint lenne rá lehetőségem.
Ami a gyoza írását illeti, nem vitatkozhatok egy étterem étlapjával, márpedig itthon így írja a legtöbb étterem.

motoroskonyhaja 2015.03.18. 15:00:23

@praclee: Nem óbégatni akartam, csak szerettem volna, ha kicsit objektívebben állsz (álltok) a témához (szívem csücske a Japán konyha).
Tudom (hiszen olvastam a posztot) hogy nem a google volt az alap, hanem a manapság itthon felkapott Ramenka. Azt is olvastam, hogy igaz, hogy kínai a tulaj, de japán felmenői vannak.
De tegyük a szívünkre a kezünket: ha én kimegyek Thaiföldre, és magyaros pörköltet készítek (ahogy tanultam), az biztos, hogy autentikus magyar pörkölt? ;) Ugye, hogy nem. (Amúgy van egy haverom, aki Bangkokban abból él, hogy bográcsban pörköltet vagy gulyást készít naponta és azt adja el különböző piacokon)
Ez kb. olyan, mint a hagyományosan magyar vasárnapi rántott hús (hiszen azt mindenki ismeri), de gyakorlatilag senki sem készíti úgy, ahogy kellene. Ráadásul itthon is mókolnak az emberek, azaz a rántott hús kifejezés alatt nyugodtan megfér a rántott csirke, sertéskaraj, stb. is.
Gyors kérdés: mi az oka annak, hogy nem mész többet Japánba? (gasztronómiai vonalon érdekel a kérdés)...

praclee · http://gasztronota.blog.hu/ 2015.03.18. 15:50:12

@motoroskonyhaja: az ok nem gasztronómiai. Fukusima az oka. :/
süti beállítások módosítása