Fujitsu LIFEBOOK U904 - Business is business

Megjelent: 2015.02.24. 11:33
Írta: colorcam

Soron következő tesztünkben egy vérbeli üzleti felsőkategóriás notebookot veszünk jobban szemügyre, a Fujitsu LIFEBOOK U904-et. Érdemes eloszlatni a korábban felgyülemlett negatív sztereotípiákat a céggel kapcsolatban, és tiszta lapot adni a megújult készülékcsaládnak. 

u904cove2r.jpg

Sokakban még nem tudatosult, de 2009-ben a Siemens - Fujitsu együttműködés végérvényesen véget ért, és a mobil üzletágat ma már teljes egészében a Japán cég vezeti. Sok víz lefolyt a különválás eltelt évei óta a Dunán, a brand előnyére. Az átalakulást követően egy teljesen új irány következett be a Fujitsu életében, hiszen a consumer termékekről egyre inkább az üzleti megoldások, szolgáltatások felé vette az irányt, így a mobil termékpalettája sem a 100 ezres kategóriájú tömeg gépekkel van jelenleg tele.

Mi a különbség egy üzleti és egy consumer notebook között?

Sokan, mikor meglátnak egy üzleti gépet, rácsodálkoznak, hogy miért is kerül ugyanaz a konfiguráció 3-4x többe. Ennek számos oka van:

  •          jobb minőségű felépítés
  •          akár többezer órás tesztelés forgalomba helyezés előtt
  •          jobb minőségű billentyűzet és touchpad
  •          hosszabb élettartamú akkumulátor
  •          különféle biztonsági megoldások
  •          többféle csatlakozási lehetőség – Pl.: dokkoló
  •          strapabíróbb anyagok használta (nagy szilárdságú műanyag, magnézium, alumínium, stb.)
  •          a meghibásodási arány
  •          szélesebb körű szervizszolgáltatások
  •          kisebb fogyasztás

 

A rövid kis bevezetés után nézzük, hogyan is teljesített a Fujitsu zászlóshajója.

Az Ultrabook-ok térhódításának köszönhetően az üzleti gépek piacán is egyre fontosabb lett a modern, divatos megjelenés, ahol most a Fujitsu is észbe kapott, így a LIFEBOOK U904 2015-ben is megállja a helyét nemcsak otthon, de a tárgyalóasztalon is.  A 14 hüvelykes kijelzővel szerelt modell ráadásul nagyon könnyű, mindössze 1,39 kg és emellé 15,5 mm vastagság párosul, ami még vonzóbbá teszi. Gondoltak a nem Angela Merkel típusú női vezetőkre is (neki tuti a fekete modell állna jobban), és a szürke mellett piros színben is kapható a készülék.

Az összeszerelés minőségével sincs gond: nem recseg, nincsenek illesztési hibák és a kijelző is kellően fixen tartja magát, nem olyan lötyögős, mint amit a pár évvel korábbi modelleknél még tapasztaltunk.

A csatlakozási lehetőségek is adottak. Van itt HDMI, kártyaolvasó, USB 3.0, Kensington zár csatlakozó, SIM kártya nyílás, üzleti gép révén természetesen dokkoló csatlakozó és nem utolsó sorban fejhallgató bemenet is, amire igen nagy szükség van, mert a hangszórók minősége gyenge, így inkább használjunk fülhallgatót, ha mozizni szeretnénk.

A szuper éles 3200 x 1800 felbontású keret nélküli WQHD + IGZO kijelző támogatja az érintéses bevitelt is, ami különösen szórakoztató volt számomra. Először nem értettem mi szükség van erre egy üzleti gépnél, de a majd két hetes tesztidőszak alatt sokkal kényelmesebb használatot biztosított, különösen, amikor nem munkára, hanem szórakozásra használtam. Az internetezés például sokkal élvezhetőbb volt így, mint egérrel.

Mi is ez az IGZO kijelző?

Az IGZO technológia neve a megalkotás során felhasznált anyagokból adódik: indium-gallium-cink-oxid. Ez a fajta kijelző a megszokottnál jóval nagyobb felbontást tesz lehetővé alacsonyabb energiafogyasztás mellett. Állóképeknél például 80-90 százalékkal kevesebbet fogyaszt, mint a hagyományos LCD.

A fényes kijelző viszont egyáltalán nem volt  bölcs választás. Nem is értem, hogy a touch funkció miért nem kérhető matt kijelzővel.  Pár óra után elég idegesítő a sok ujjlenyomat, és napsütésben is annyira tükröződik, hogy a saját a fejemen kívül szinte semmit nem láttam a képernyőn, így szerintem célszerűbb a érintőfunkció nélküli, az előbbiekben említett matt LCD-t választani.

A másik problémát pedig pont a túl nagy felbontás okozza. Igaz, hogy sokkal nagyobb asztalfelületen lehet dolgozni, de volt pár program, ahol a menük betűmérete szinte olvashatatlan volt. Nem tudtam utánajárni, hogy ez mitől lehet, mert pl.: az általam használt 5-6 programból egyik jó volt, a másik nem, sőt volt olyan is, hogy az Adobe Master Collection-ból az Indesign jó volt, de a Dreamweaver pedig megint csak nem. Lehet a torrent volt az oka, bár nem hiszem, hogy ezt egy törés okozhatná. Mondjuk azon sem lepődnék meg, ha csak egy buta Windows hiba lenne...

A gép lelkében egy 4. generációs Intel® Core™ i5-4200U 3 MB, 1.6 GHz processzor muzsikál, amihez 6GB RAM párosul (2 GB alaplapra integrált, 1 DIMM hely legfeljebb 8 GB-tal, így maximálisan 10GB-ig bővíthető), így a rendszer gyors, mint a villám. A Windows kb. 18 sec alatt betöltődik, hacsak nem kell várni egy laza 20 percet az automatikus frissítésre. Az üzleti felhasználás amúgy dög unalmas, leginkább csak irodai programokat használnak legtöbb esetben, de az Intel HD Graphics 4000 videó vezérlője simán megbirkózott az általam használt szerkesztő programokkal is. Persze nem videó vágásra és óriás plakátok szerkesztésére gondolok, de notebookhoz képest szerintem nem rossz a teljesítménye, bár csúcs üzemmódban kicsit melegszik a ház.

Merevlemez tekintetében az LIFEBOOK U904 kérhető SSD-vel vagy akár SSHD-val, ami SSD és a HDD pozitív tulajdonságait próbálja ötvözni. Az SSHD önmagában egy merevlemez SSD –vel, ami az írás / olvasási buffert növeli meg. Pl.: amikor terhelt a vinyónk, akkor ideiglenesen tudja odaírni az adatokat, illetve a sokszor használt olvasási műveleteket gyorsítótárazására használhatja még.

 

Biztonsági megoldások

Ti hallottatok már a véna szkenneres azonosításról?


Mikor jobban belemerültem a témába, kiderült, hogy az új FRADI stadion is Fujitsu alapú beléptető rendszert használ a szurkolók azonosítására/beléptetésére.

Az IT cég szerint amúgy ez az eddigi legbiztonságosabb azonosítási megoldás, mivel a vénák az emberi test belsejében futnak, plusz sokféle megkülönböztető jeggyel rendelkeznek, így rendkívül nehéz hamisítani a személyazonosságot.

33873scr_eb9175074408b3e.jpg

 

Hogyan is működik?

Használat előtt mindenképp szükséges a Fujitsu info centeren keresztül letölteni a Workplace Proctect nevű szoftvert. Telepítés után a gép újraindul, és máris beállítható a PalmSecure biztonsági beléptetés.

A felhasználónak néhány centiméterrel a kisméretű szkenner fölé kell tartania tenyerét, amely infravörös közeli fény segítségével rögzíti az egyedi vénamintázat képét. A rendszer egyedi fejlesztésű algoritmusa ezután digitalizált biometrikus sablonná alakítja a képet, és összehasonlítja a regisztrált sablonok adatbázisával. Ha tökéletes egyezést talál, sikeres volt a személy azonosítása. Ez gyakorlatban is teljesen jó működik, bár nem mindig sikerült elsőre beazonosítania a vénáimat. 

Ezenkívül még számos biztonsági megoldás található a Fujitsu repertoárjában. Van pl.: lemeztitkosítás, lopás elleni védelem, ujjlenyomat-érzékelő, platformmegbízhatósági modul (TPM).

Akkumulátor üzemidő

Itt egy kicsit talán vastagon fogott a japán vállalat tolla, hiszen a hivatalos adatok szerint akár 10 órát képes menni egy töltéssel ez a modell, ám gyakorlatban, erős processzor kihasználtsággal nálam ez kb. 5-6 óra volt.

 

Mindent összevetve pozitív hetet zárt nálam a Fujitsu vénaszkenneres etalonja, bár volt egy olyan érzésem, hogy a tervezők túl nagyot akartak alkotni, pedig a kevesebb néha több. A kijelző indokolatlanul nagy felbontású, ami pont a különféle programok használatánál okozhat gondot, emellett a touch funkcióhoz mindenképp jobb lett volna a matt kijelző. 

A design nagyon letisztult,  elegáns – talán ez tetszett a legjobban ebben a gépben. Emellett tényleg minden olyan biztonsági megoldást tartalmaz, ami az üzleti életben fontos lehet egy felhasználónak - külön kiemelendő ezek közül a vénaszkenneres azonosítás.

A nálunk járt teszt konfiguráció ára közel 500.000 Ft, ami elsőre nagyon húzósnak tűnik, de ha jobban megnézzük a konkurens gyártók termékeit, (pl.: a LENOVO ThinkPad X1-et), akkor mindenképpen esélyes befutóként kell kezelnünk a Fujitsu legújabb csillagát.

CsT

 

Haverkodjunk Facebookon is: WWW.FACEBOOK.COM/COLORCAMMAG

Instagram: COLORCAM_MAGAZINE

Kérdésed vagy észrevételed van? Esetleg figyelmünkbe ajánlanál valamit?

Oszd meg velünk kommentben vagy írj a HELLO@COLORCAM.HU-ra!

A bejegyzés trackback címe:

https://colorcam.blog.hu/api/trackback/id/tr487131903

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása