Samsung Gear S – Böhömóra

Megjelent: 2015.02.09. 08:00
Írta: praclee

Megérkezett az új generációs okosóra, ami böhöm nagy, viszont tudásában nincs hiány. 

maxresdefault_7.jpg

Igaz, hogy nekem már-már nőiesen vékony karom és csuklóm van, de ezt leszámítva is nagy a Samung Gear S modellje. Bárki, akinek mutattam, először azt hitte, hogy amolyan bazári cucc, amit az aluljáró környékén vettem a Keletinél. Nagy, mutatós, lehet vele rajoskodni a vidéki bálban. Nem az a baj, hogy kopik a festék, vagy rossz az illesztés. Nem. Sőt, az anyaghasználattal egyáltalán nincsen gond, patent minden, de nem az a letisztult, elegáns formavilág, amit egy órától elvárnánk. Viszont el kell ismerni, hogy ami tudást beleraktak, ahhoz igenis kell ekkora kijelző.

samsung-gear-s_fonearena-04.jpg

Nyáron már teszteltem a Samsung Gear Fit-et és a Sony okosóráját is. Egyik se hagyott bennem mély benyomást. Kezdetlegesek voltak, kevés funkcióval, a Sony kijelzője meg egyenesen a 2000-es éveket idézte.

A Samsung Gear S kijelzője viszont már nagyon rendben van. A 2 colos Amoled kijelző 360x480-as felbontásban jeleníti meg a dolgokat. Még fotót is nézegethetünk, ha a telefon párosítása után átküldjük a fotót az órának. Ennek sok értelmét nem látom, mert ha a telefonon nagyban meg tudom nézni, miért guvasztanám a szemem az órán? Minden bizonnyal akadnak azonban olyanok, akik nem fognak panaszkodni a fénykép minőségére. Csippentéssel zoomolhatunk is, amit szakadásmentesen végez. Nem gondolkodik egy pillanatot sem, pedig vártam volna, hogy kínszenvedés lesz, de nem!

sm-r7500zkabtu-149229-0.jpg

Súlyra nekem kicsit nehéz a 8.4 gramm, bár lehet csak az az oka, hogy sosem hordok órát.

A kezdő képernyőt kedvünkre variálhatjuk, elég sok sablont raktak bele. Az alap kijelzőn nemcsak az órát látjuk, hanem 4 ponton mutatja többek között az elem töltöttségét, a lépésszámlálót, a dátumot, de ezeket is kedvünk szerint változtathatjuk, ha netán az időjárás jelentés jobban érdekel, mint hogy hány lépést nem tettük meg aznap, mivel az irodában ültünk.

A Gear S-t pofon egyszerű kezelni. Jobbra húzva az órát egyből az értesítéseket látjuk, balra húzva pedig a Widget-ek találhatók, amiket szintén testre szabhatunk. Alapból ide tették a zenét, a Fitness alkalmazást és a Híreket.

samsung_gear_s_02_1200.jpg

Igen, akár híreket is olvashatunk, ha pedig a mobilunkon szeretnénk megnézni, csak egy gombnyomás és máris átirányítja a készülékünkre.

A Samsung okosórája tényleg teljes értékű telefonként működik, és nem tudok belekötni, pedig igazán szeretek szőrözni.

Rakhatunk bele (nano) sim kártyát. Igen. Az órába. De anélkül is tudunk hívásokat kezdeményezni vagy fogadni, ha a telefonon beállítjuk a hívásátirányítást, így simán azt a látszatot kelthetjük, hogy éppen KITT-el beszélünk. Egyébként az óráról is meglepően könnyen kezelhető a telefonkönyv. Be tudjuk írni a nevet vagy oldalt görgetve kiválaszthatjuk azt, de a Siri-nek (párdon S Voice) is elmondhatjuk a kívánságunkat. Bár én itt megfeneklettem, vagyis az óra, mivel magyarul nem tud, így bármilyen nevet mondtam neki, ő valami hasonló angol névvel próbálta helyettesíteni. Szóval nem megyünk sokra, ha ismerőseinket Marcinak, Bélának, vagy Tamásnak hívják. Apropó S Voice. Beállíthatjuk a saját szájunk íze szerint, hogy mikor kövesse az utasításainkat. Én beállítottam az „Ébredj!” parancsot, így bármikor elordítom magam, azonnal lesi a kívánságomat.

samsung-gear-s-bangle-watch-strap.jpg

Fentebb már említettem, hogy üzenetet vagy emailt is írhatunk. Ez mondjuk kissé macerás, főleg akinek lapát ujjai vannak, de azért működik. És elméletileg hang alapján is tud írni, de nekem ez a funkció halvány szürkésen fénylett. Kerestem alkalmazást hozzá, de nem találtam, nem tudom, mi lehet az oka.

Van ezenkívül naptárunk, amibe írni nem tudunk, de megnézhetjük az aznapi teendőink, és tudunk lépdelni a napok között. Az S Health alkalmazás már nem újdonság. Méri a megtett lépéseket, ha testmozgást végzünk, pulzust számlál, figyeli, hogyan alszunk és megmérhetjük az UV sugárzást, amire annyira kíváncsi lennék, de mivel hetek óta nem süt a nap, így ez elmarad.

Navigálni is tud minket az óra. Letölthetjük a Here GPS alkalmazást, és regisztráció után akár offline is elnavigál. Nézhetjük a térképet, de leírja nekünk, hogy menjünk 40 métert, majd forduljunk balra itt és itt. Mind-mind szépen olvasható és egyértelmű.

ifa-samsung-gear-s-screen-3-1500x1000.jpg 

Összegezve, a Samsung okosórák nagy fejlődésen mentek keresztül és a Gear S már tényleg az, ami! Az akkumulátor csupán 300mAh, de erős nyúzással is kibír egy napot, ám érdekes módon álltában nem bírja úgy, mint egy mobil. Sokkal hamarabb lemerül. Mérsékelten pedig vízálló is, igaz ezt a honlapon nem írják, de neten találtam több tesztet is, ahol pohár vízbe mártják. Úszni nem kell benne, de kézmosásnál biztosan nem kell félteni.

Azt leszámítva, hogy nekem ez az óra túl nagy, és kinézetre is inkább nevetségesnek tartom, mint menőnek, a tudása szinte vetekszik a telefonéval, és nem kell kompromisszumokat kötni. Kérdés, hogy a 330 dolláros óra, amit itthon kb. 120.000 Ft-ért árulnak, megéri-e a beruházást, ha már van egy ugyan ennyibe kerülő telefonunk?

 

Dani

 

Haverkodjunk Facebookon is: WWW.FACEBOOK.COM/COLORCAMMAG

Instagram: COLORCAM_MAGAZINE

Kérdésed vagy észrevételed van? Esetleg figyelmünkbe ajánlanál valamit?

Oszd meg velünk kommentben vagy írj a HELLO@COLORCAM.HU-ra!

A bejegyzés trackback címe:

https://colorcam.blog.hu/api/trackback/id/tr757113669

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kinai cuccok blog · http://kinaicuccok.blog.hu 2015.02.10. 08:36:42

Ha max. 50 ezer lesz és max. fél centi vastag, akkor elgondolkozok rajta. Még kell pár év amíg kiforrja magát a technológia.

Dr. Sör Kálmán · http://www.itallexikon.hu 2015.02.10. 19:25:19

Az okostelefon egyik fontos tulajdonsága, hogy fölöslegessé teszi az órát. A gyártók fogyaték marketingesei persze rögtön azt gondoltál, hogy eladhatnak még egy okostelefont az üresen maradt csuklókra, de ez nem így működik. Az okostelefon valódi igényeket teremtett, ezért lett sikeres, az okosóra órának használhatatlan, és semmivel sem okosabb, mint egy telefon.

gummy59 2015.02.10. 19:29:00

Dani neked valami mással kellene foglalkoznod nem teszteléssel. A note4-et nem értetted ezért meg odavagy? Ebbe pont felesleges egy csomó dolog amit belepaszíroztak...emiatt ilyen bumszli nagy amit még a szép dizájn sem tud ellensúlyozni...szerintem nem tudod mit mire kellene használni. Ha 8.4gramm lenne az meglepne...:)

gummy59 2015.02.10. 19:29:07

Dani neked valami mással kellene foglalkoznod nem teszteléssel. A note4-et nem értetted ezért meg odavagy? Ebbe pont felesleges egy csomó dolog amit belepaszíroztak...emiatt ilyen bumszli nagy amit még a szép dizájn sem tud ellensúlyozni...szerintem nem tudod mit mire kellene használni. Ha 8.4gramm lenne az meglepne...:)
süti beállítások módosítása