Samsung Galaxy Note 4 – Venni kell egy új nadrágot

Megjelent: 2015.01.18. 18:12
Írta: praclee

Nincs mese. Úgy tűnik a telefonpiac megállíthatatlan, és tényleg az nyer, akinek nagyobb…

samsung-galaxy-note-4-hd-wallpapers-free-download-3.jpg

Márpedig a Samsungnak az egyik legnagyobb. Adagoltak egy kis vitaminbombát a készülékbe, így pár millimétert sikerült nőni (153.50 x 78.60 x 8.50) az előző Note 3-hoz képest. Tényleg nem tehetünk mást, mint elhagyjuk az elegáns üzleti stílust, a szépen élére vasalt krémszínű Burberry nadrágunk, amibe félig se férne bele a telefon (phablet), és váltunk a menő rapper/hip-hop vonalra, bő gatyára, és simán belecsúsztatjuk a készüléket. Ámde kérdés, hogy most ez a telefon kiknek is készült?

Biztos én vagyok kőkorszaki, de nekem mindig az az első gondolatom, ha meglátok egy ilyen telefont, hogy miért ilyen elviselhetetlenül nagy? Mit kezdjek vele? Igyekszem most ezt félretenni, mert nem szólhat minden cikk erről. (Ugyanitt szívesen fogadok a szerkesztőség címére kézhez illő, tesztelésre alkalmas telefont.)

Tehát mondjuk, hogy megbarátkoztam a méretekkel (nem), és máris azt mondom, hogy egy csinos telefon. Méretes, de mégis csinos. Vékony, szépen lekerekített formák, fém oldalsó váz. A hátlap kicsit más, mint a Galaxy 5 esetében, ahol szinte teljesen bőr érzetünk volt. Itt érződik, hogy műanyag, de mégis jó a tapintása, és nem csúszkál a kezünkben.

samsung_galaxy_note_4_mg_6885.jpg

Alul a szokásos töltő, jobb oldalt a bekapcsoló gomb, bal oldalt pedig a hangerő szabályozó gomb. Felül a 3.5 mm-es jack kapott helyet, valamint ott látjuk a IR LED-et, vagyis a szenzort, amivel tudjuk a TV-nket irányítani. A gombok megfelelőek, és talán nem is kéne említeni, de miután múltkor az Alpha járt nálam, aminek gombjaiban nem volt sok köszönet, így ezt most mégis kiemelném. A főgomb is határozott nyomásra reagál, nincs holtjáték. Jobb alul tudjuk előhúzni a tollat, de erről picit később.

2_4.jpg

Bekapcsolás után, ha átverekedtük magunkat a szokásos erőszakos „adjukmegmindenadatunkatelérhetőségünketjelszavunkat”, szemben találjuk magunkat a gyönyörű AMOLED kijelzővel. Méghozzá Quad HD Super Amoled, bármit is jelentsen ez. Az viszont biztos, hogy a 2560x1440-es felbontású kép kristálytiszta. Egy szavunk nem lehet. Még erősen döntve is tűélesen látjuk a szöveget, és a színek is változatlanok, úgyhogy elismerés illeti a gyártót.

Az alkalmazásokkal nem fukarkodtak, alapból rápakolták a legtöbbet használtakat, mint a Facebook vagy az Instagram, de ott van a Chrome böngésző, a Gmail levelezője, Youtube, a Facebook Page Manager és még a WhatsApp is. A Telenor volt olyan „figyelmes”, és kaptuk a saját alkalmazását, ami erőszakosan zizeg nekünk napi többször, hogy le ne késsük A Narnia Krónikája 2-őt. Igazán köszönöm a Telenor MyTV-nek, de nincs TV-ém, úgyhogy most ezt kihagynám.

A Note 4 is tudja a kedvenc funkciómat, a képernyő megosztást. A vissza gomb megnyomásával jobb oldali sávban előugornak alkalmazások, melyet behúzhatunk a képernyőre, és máris osztódik a felületünk. A kedvenc képernyőmegosztós kombónkat pedig el is menthetjük. Tehát ha sokszor egyidőben facebookozunk és youtube-olunk, akkor egy egyszerű beállítással mindig előhívhatjuk ezt a nézetet.

note_4_screens_0.jpg

Fényképezőnek előre kaptunk egy 3.7 MP-es kamerát, hátulra pedig egy 16 MP-es gyors fókuszos, Live HDR (Rich Tone) kamerát. A gyártó szerint. Na most a Rich Tone nem tudom mit jelent Koreában, de én beltérben úgy elszomorodtam pár fotó után, hogy elő se vettem többet. Történt ugyanis, hogy a gyönyörűen felújított Mátyás-templomban voltam koncerten, és bőszen fotóztam, de a képernyő felbontása és a színek apró könnycseppeket csaltak elő a szememből, amik nem öröm könnyek voltak. Értem én, hogy az iPod Touch 5-öm kijelzője kisebb, így szebbnek tűnik a kép. De akkor is! Lehet, hogy az elkészült kép felbontásra, méretre jobb a Samsunggal, de látványra és érzetre messze nem. Beltérben ugyanis mindent sárgásan fotóz, ami számomra élvezhetetlen. Kint viszont szép képeket készíthetünk, bár én nem estem hanyatt. Egy iPhone ennél jóval szebb fotókat készít.

 samsung_galaxy_note_4_mg_6899.jpg

Már alaptartozék az ujjlenyomat olvasó, viszont az S Health új meglepetésekkel állt elő. Nem csak a pulzusomat méri, de a vér oxigén-szintjét is. Ehhez oda kell tenni az ujjunk a kamera alatt található szenzorhoz, ami pirosan kezd világítani. Elég futurisztikus. És ha ez nem lenne elég, a nap felé fordítva az UV sugárzás mértékét is megmondja nekünk. Ezt fehérbőrűként szívesen tesztelném nyáron. 

Az akkumulátorral nem fukarkodtak. A 3220 mAh-es akksi képes gyorstöltésre is, ha nagy gáz lenne, így 1 óra alatt majdnem 100%-ra tudjuk tölteni. Az egy napot bőven kibírja. Azt már nem akarom írni, hogy normális felhasználással, mert az ugye kinek mi?

Adatkommunikációban is erős. A wifi gyors mint a villám, másodpercek alatt lejöttek az alkalmazások, pedig sima, mezei UPC wifim van. 4.1-es Bluetooth, USB 2.0, NFC, és egyéb jó dolgok, mint pl. az ANT+, ami nem tudom micsoda, de a termékleírásban ott van. A 2.7 GHz-es processzor szépen dolgozik. Alapból kapunk 32GB beépített memóriát, de a hátlapot levéve ezt növelhetjük microSD kártyával.  

És végül essen szó az S Pen-ről, vagyis a tollról. Vajon mire is jó? Vannak jó ötletek, de valahogy engem nem győz meg, hogy ezzel kéne használnom a készüléket. Valójában az egész Note 4-et a Samsung erre a tollra hegyezi ki a reklámban azt sulykolva, hogy ez mennyire jó, és ez kell, és e nélkül nem élet az élet. Persze minden reklám erről szól. De őszintén, én simán megvagyok a toll nélkül. Nem tudom, hogy vannak vele embertársaim, de én gyorsabban gépelek az ujjaimmal akár smst, akár levelet, mint egy tollal. Pláne, hogy egy rövid magyar mondatot írtam le, majd kivágtam, átraktam a Google fordítóba, és elég viccesen értelmezte.

1403111602001_3838917809001_samsung-galaxy-note-4-sizzle-still2.jpg

Mit csinálhatunk még? Hát, a kijelzőre írhatunk. Úgy értve, hogy az asztalra, ahol az ikonok vannak. Ez igen mókás, de hogy ez mire jó, nem jöttem rá. Akkor ugye van a szövegfelismerés, ami nekem nem igazán sikerült. Biztos csúnyán írok.

Ami tetszett, az a kivágás funkció. Abból is talán a körbevágás. Az iPhone-nál  2 gomb együttes lenyomásával tudjuk lefotózni a képernyőnk. Nem is tudom a Samsungnál van-e hasonló, mindenesetre itt egyszerűen választhatjuk az intelligens kijelölést, amivel négyzetesen kivágja a képet, amit aztán elmenthetünk, szerkeszthetünk, stb. Egy nyomással több csak az iPhone-ban a szerkesztés, viszont a Samsungnál körbe is tudunk valamit keríteni, és azt elmenteni, ami menő. Mondjuk ha van a képen egy ember, akkor az ember körvonalát kivághatjuk, és csak azt mentjük el. Na, erre már azt mondom igen. Ugyanakkor ez az egy funkció az, amit tényleg nagyon hasznosnak tartok. A többiben nem érzem, hogy valami olyat nyújtana, ami nagy dolog. Pedig ugye pont erre épít az egész imidzs kampány.

Végül pedig riportereknek egy igen hasznos funkció a hangrögzítés. Ugyanis tudunk riport módba kapcsolni, amikor is külön szedhetjük a két beszélő mondandóját, így visszahallgatásnál, pl. a saját kérdéseinket tudjuk visszahallgatni, és egy csíkon látjuk is, így jócskán megkönnyíti a dolgunkat, ha egy hosszabb interjút akarunk legépelni.

galaxy_note4_009_k.jpg

Az ára nem olcsó. Találni 180 ezer Ft-ért, de inkább közelít a 200 ezer Ft-hoz. Ha azt nézem, hogy nem simán egy telefon, hanem egy phablet, még úgy is kicsit borsos az ár, de tény, hogy nagy tudása van. A kijelzője gyönyörű, gyorsan működik, és az üzemideje is egész jó. Az új és csúcskészüléknek kinevezett Alpha igaz hogy olcsóbb, de közel sem tudja azt, amit a Note. Semmilyen szempontból. Egy Galaxy S5-el összehasonlítva már elgondolkodnék, mert az is olcsóbb egy 50-essel, viszont tudásban már nincs sok eltérés. Talán ez már ízlés dolga. Új nadrágot viszont mindkettőhöz kell venni. 

Dani

Haverkodjunk Facebookon is: WWW.FACEBOOK.COM/COLORCAMMAG

Kérdésed vagy észrevételed van? Esetleg figyelmünkbe ajánlanál valamit?

Oszd meg velünk kommentben vagy írj a HELLO@COLORCAM.HU-ra!

A bejegyzés trackback címe:

https://colorcam.blog.hu/api/trackback/id/tr427045973

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

biczotibi 2015.01.19. 21:08:43

Nem tudom mennyit használtad a Note 4-et.De azt látom hogy fogalmad sincs róla.Iphonehoz hasonlítani elég tré.Kb.mint két külön kategóriát összehasonlítani autóban.
Szóval szerintem ne tesztelj olyan dolgokat,amihez nem értesz.
:)

gummy59 2015.01.19. 22:18:54

Aki ennyi mindent nem ért talán mással kellene foglalkoznia...Arra nem lennék a helyedben büszke, hogy nem tudsz ceruzával írni...egy üzleti tárgyaláson nem illik a notebook mögé bújni vagy az asztal alatt pötyögni a felmerülő gondolatokat...ceruzával jegyzetelni elegánsabb és udvariasabb mert folyamatosabb a szemkontaktus...de te ezt nem értheted...jah...és nem kell másik nadrág sem mert az öltöny belső zsebébe befér :)
süti beállítások módosítása