Dalí és Disney barátsága

Megjelent: 2014.12.15. 22:37

1945-öt írunk. A második világháború épp az utolsó és egyben legvéresebb csatáiban szedi áldozatait, miközben a kor két leghíresebb alkotója az emberi szabadulás művészi megfogalmazásán dolgozik. A projekt nem teljesül, de két dolog megmarad: az életre szóló barátság és a skiccek.

young_dfolks.jpg

Walt Disney ekkora már szinte minden réteg számára készített animációs filmeket, de úgy érzi, a Fantasia megalkotása után adni akar még egy újabb metaforát az emberiségnek. Egy este Jack Warner partyján megsimerkedik Salvador Dalí-val, akivel az egész éjszakát végig beszélik és megállapodnak abban, hogy találkozásuk sorsszerű volt. Az este után levelezésbe is kezdenek, egymást mindig legkedvesebb barátként szólítva.

dali_1.png

A nagy találkozás után 1946-ban annak ellenére, hogy a kor politikai és társadalmi helyzete nem teszi lehetővé a nagyobb költségvetésű filmek kivitelezését, Walt felkéri Dalít, hogy készítsenek együtt egy kifejező alkotást. A festő bele is egyezik a dologba, és az animáció alapja egy spanyol népdal, a Destino lesz, mely később a mű címét is adja. A pénz azonban közbeszól, és a három hónapos közös munka után sajnos nem sikerül befejezniük azt, így a skiccek a fiókba kerülnek.  

 

A Destino, Dalí szürreális világán és Disney ismert vonalain keresztül mutatta volna be a nőt, aki minden eszközt megragadva kiteljesedést és szerelmet szeretne találni. A főhős, kapaszkodókon keresztül, reménytelenül keresi a szeretet, mígnem a feladás pillanatában egy teljesen új helyzetet teremt. A szebbik nem felszabadulása után a férfi is életre kel, és bár az épített világban falak választják el őket, az élet legtermészetesebb megnyilvánulásainak segítségével "egymás sorsai" lesznek. 

A két művész mindössze 15 másodpercet készített el az alkotásból, amit végül az animációs filmrendező unokaöccse fejezett be 2000-ben. Disney és Dalí ezek után rendszeresen folytattak eszmecseréket, melyeknek helyszínei gyakran a Dalí - és egy másik híres alkotó, Picasso -  által kedvelt Giblaltár-szoros környéki települések voltak. 

Brigitte Pozsgai

 

Ha tetszett, olvasd el ezt is:

 ITT JÁRTAM SZILVESZTERKOR...PROGRAMAJÁNLÓ 14/15

3 ALAPÍTVÁNY, AHOL JÓ HELYRE MEGY AZ ADOMÁNYOD 

SAMSUNG GALAXY ALPHA - DRÁGÁBB ÉS GYENGÉBB, MINT A NAGYTESÓ

PÁROK AZ ÜNNEPI ASZTALON

 

Haverkodjunk Facebookon is: WWW.FACEBOOK.COM/COLORCAMMAG

Instagram: COLORCAM_MAGAZINE

Kérdésed vagy észrevételed van? Esetleg figyelmünkbe ajánlanál valamit?

Oszd meg velünk kommentben vagy írj a HELLO@COLORCAM.HU-ra!

A bejegyzés trackback címe:

https://colorcam.blog.hu/api/trackback/id/tr916985807

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása