HTC ONE M8 – Hangzásban verhetetlen

Megjelent: 2014.11.07. 11:39
Írta: colorcam

Korábban már volt lehetőségem a tajvani gyártó egy Windows-os modelljét tesztelni, ami akkor nagyon tetszett, annak ellenére, hogy nem vagyok odáig a Microsoft mobil operációs rendszerétől, így nagy örömmel vettem át a HTC „legújabb”, idén márciusban bemutatott zászlóshajóját: a második generációs HTC ONE M8-at. Kategóriájában igen erős a mezőny, hiszen a vásárlók hasonló árfekvésben választhatják az iPhone 5s-t és a legutóbbi tesztünkben szereplő Samsung Galaxy S5-öt is.

Slide_1_OneM8_Photostory_1240x700_Zero-Gapcover.jpg

Nem volt könnyű dolguk túlszárnyalni az előző modell sikerét, ami nagyon jó visszhangot kapott mindenféle szempontból.

A telefon az elődjéhez hasonló formatervezésű, de az anyagok felhasználása szempontjából már 90%-ban alumíniumból készült, így az új M8 súlya egy picit több is, egész pontosan 160 gramm, ami a konkurencia készülékihez képest is picit nehezebb. Az anyaghasználat, a formatervezés szerintem már az előző modellnél is nagyon el volt találva, sokkal izgalmasabb és egyedibb, mint az évek óta hasonló kialakítású Samsung csúcskészüléke, valamint hardver tekintetében is igen erős konfigurációt kapott. Sajnos a tesztkészüléket nem a teljes csomagolásában kaptam meg, de tartozékok tekintetében a telefonhoz jár egy nagyon jó minőségű füles, egy micro USB töltő, egy kis SIM kiszedő tű, valamint egy kicsit „puritán” kinézetű szürke tok. Több színben is kapható: szürke, ezüst (mi ezt kaptuk), arany. Talán egyetlen hátránya van a külsőnek: a sérülékenység, ami a tesztkészüléknél is egyből szemet szúrt. A szálcsiszolt fém hátlapon minden apró karc egyből meglátszik, így mindenképpen ajánlott egy védőtok, vagy hátlap fólia használata.

htc-one-14.jpg

A legszembetűnőbb megoldás, ami egyértelműen megkülönbözteti a gyártót a többitől, a masina előlapjának tetején plusz az alján elhelyezkedő sztereó BoomSound hangszórók, amelyek lélegzetelállító hangminőséget, élményt kölcsönöznek.


Felül található az infraportos bekapcsoló gomb (ennek köszönhetően TV irányítóként is könnyen használható), alul a töltő csatlakozó és a szerintem nem túl jól pozícionált 3,5 Jack bemenet. Jobb oldalt a hangerő szabályzó, a micro SD foglalat, bal oldalt pedig a nanoSIM kártya helye találtható. A tűs megoldás nagyon emlékeztet a Huawei megoldására.

sim_card_tray_htc_one_m8.jpg

A fémházba egy 5 hüvelykes, 1080 x 1920 pixel felbontású, 441 PPI pixelsűrűségű full HD panelt építettek. A Gorilla Glass 3 üveggel védett Super LCD3 panel fényes, kontrasztos, jó betekintési szögei vannak és vakító napsütésben is meglepően jól látható. A gyorsaságáért egy 2,3 GHz-es Qualcomm Snapdragon 801-es processzor dolgozik, mint a Samsung Galaxy S5-ben, ami mellé egy Adreno 330-as GPU és 2GM RAM párosul.


Az előlapi kamera 5 megapixeles, ami teljesen átlagos képi minőséget produkál. Nagyon ötletes, hogy a beállításokban már külön selfie mode is található.
A HTC az előző One bemutatásakor a nagyközönség elé tárta legújabb megoldását, az Ultrapixel kamerát. A technológia alapja, hogy ugyan kisebb a felbontás, a nagyobb szenzornak és pixeleknek köszönhetően a lencsék több fényt tudnak átereszteni normál társaiknál. Sajnos, ami érthetetlen az egészben, hogy miért csak 4 megapixeles? A többi gyártó folyamatosan próbálja túlszárnyalni egymást a különféle kameramegoldásokkal, így ez az adat kicsit lehangoló, annak ellenére, hogy szoftveresen, valamint a másodlagos optikának köszönhetően számos egyedi beállítás, effektus között választhatunk. A képek nagyon szépek, de a felbontás miatt nagyítani nem nagyon kell őket.
A telefon továbbra is csak HD minőségben képest videót rögzíteni, a 4K felbontásra még várnunk kell.

TI-01.jpg

Az M8-ra már az Android legújabb, 4.4.2 verziószámú KitKat szoftvert telepítette, plusz a készüléken debütált a Sense 6.0 felület. Nagy különbség nincs a már eddig is megszokott működésben, ha csak nem az, hogy található egy Motion Launch gesztusok névre hallgató menüpont, aminek köszönhetően beállítható, hogy a teló már az asztalról történő felemeléskor bekapcsolódjon, valamint különféle mozgásokra lehet alkalmazásindítást konfigurálni.
Ami nekem nagyon tetszett, hogy a tajvaniak kihagyták a pulzusszám mérőt – ami ekkora méretnél szerintem használhatatlan futás közben. Helyette pedig ott van az ötletes car mode, aminek köszönhetően nagyobb ikonokat kapunk, ezáltal sokkal könnyebb a telefont használni vezetés közben.

HTC-One-Plus-M8-front-2.jpg

Összességében nekem nagyon tetszett a telefon, mert formatervezés és anyaghasználat tekintetében mindenképp az egyik legjobban eltalált a jelenlegi piacon, plusz a már korábban is használt BoomSound hangszórók továbbfejlesztése is egyedülálló. Sajnos a kamera minősége kicsit elrontotta az összképet - itt elég nagy lemaradásban van a HTC a konkurenciához képest, amire nem igazán találtam magyarázatot, hiszen minden más tekintetben igen erős megoldásokkal szolgál a telefon. Ár tekintetében is kicsit vastagon fogott a HTC tolla, a nálunk járt tesztkészülék durván 150-160 ezer forintba kerül, ami magasabb árfekvésű a sokkal jobban marketingelt Samsung és Apple csúcskészülékeinél. 

 

Haverkodjunk Facebookon is: WWW.FACEBOOK.COM/COLORCAMMAG

Kérdésed vagy észrevételed van? Esetleg figyelmünkbe ajánlanál valamit?

Oszd meg velünk kommentben vagy írj a HELLO@COLORCAM.HU-ra!

A bejegyzés trackback címe:

https://colorcam.blog.hu/api/trackback/id/tr956812129

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tamascsaki.hu 2014.11.07. 17:21:55

Szerintem az ára miatt választják kevesen ezt a telefont, hiszen iPhone ebben az árban sokkal több kel el.
süti beállítások módosítása