A legfinomabb sütőtök krémleves nyomában

Megjelent: 2014.10.30. 12:16
Írta: praclee

Itt az ősz, és vele a sütőtök szezon. Nagy kedvencem Gordon Ramsay receptje, nagyon egyszerű, a végeredmény mégis olyan, mintha egy igazi Fine Dining étteremben ennénk.

Gordon Ramsay-t nem csak a stílusa miatt szeretem, hanem mert ténylegesen nagy tudás van mögötte, amit könnyedén ad át, és jól kombinálja az alapanyagokat. A végeredmény pedig olyan, hogy meghalunk a gyönyörtől.

sütőtök krémleves.jpg

1-1.5 kg tök bőven elég egy nagy családnak, többszöri étkezésre is. Ramsay francia (lapos) tököt használ, de bármilyen tökből jó.

Vágjuk keresztbe, szedjük ki egy vízzel teli tálkába a belső magos, hajas részét. Így könnyebben ki tudjuk válogatni és megtisztítani a tökmagot, amit konyharuhával áttörölve, majd fűszerezve tepsiben meg tudunk pirítani a tökkel együtt.

A kipucolt tököt irdaljuk be, majd sózzuk, borsozzuk, és tegyünk bele jó sok friss rozmaringot. Vágjunk keresztbe egy egész fokhagymát, és dörzsöljük be a tök oldalát, majd rakjuk bele. Kis olívaolajat öntsünk rá, majd be a sütőbe, 40-50 percre. Igazából itt az idő nem fontos, látjuk, mikor már megsült, és jó puha.

Miután kivettük a sütőből, kaparjuk ki a belsejét.

Egy egész hagymát kockázzunk fel, majd olívaolajon futtassuk meg kis reszelt szerecsendióval, és kanalazzuk ki a tökkel együtt sült fokhagymánk belsejét. Ez nagyon gazdag ízt ad neki. Pár perc után hozzá is adhatjuk a kikapart tököt, majd egy darabig kevergetjük. Adjunk hozzá reszelt parmezánt, ami szintén mély ízt kölcsönöz neki. Ezután öntsük fel alaplével. Lehet ez sonkalé, vagy ha készítettünk húslevest, zöldséglevest az is jó. Lényeg, hogy gazdag íze legyen, ne csak víz.

10 percig hagyjuk rotyogni, majd öntsünk bele egy doboz tejszínt (mennyiségtől függ, én 2 deciset raktam a 1.5 kg tökhöz), és kész is.

Már csak annyi maradt hátra (és amitől igazán krémes lesz a leves), hogy átturmixoljuk, majd a végén hozzáadjuk a vajat, amitől megkapja a selymességet és a gyönyörű textúrát.

 

Tálaláshoz erdei gombát pirítsunk serpenyőben, kis kanállal rakjunk a tányér aljára, majd pár csík parmezán sajt jön rá. Ezután öntsük körbe a levesünkkel.

Sütőtök krémleves, gombával és parmezánnal DONE.

Ezt pedig ha már igazán Gordon Ramsaynak érzed magadat! :)

gordon-ramsay.png

 

 

Dani

 

Woooo

Így faragd a töködet - útmutató

5+1 szuper halloween-i jelmez, amit otthon is elkészíthetsz

Kísértetek töltötték meg a sorokat Csehország egyik templomában

Félelem és reszketés a nappaliban: ezek a világ legrémisztőbb kísértetházai

 

Kövessetek minket Bloglovin'-on is, hogy ne maradjatok le egyetlen blogbejegyzésről sem! 

  

Haverkodjunk Facebookon is: WWW.FACEBOOK.COM/COLORCAMMAG

Instagram: @COLORCAM_M és @COLORCAM_WS

Kérdésed vagy észrevételed van? Esetleg figyelmünkbe ajánlanál valamit?

Oszd meg velünk kommentben vagy írj a HELLO@COLORCAM.HU-ra!

A bejegyzés trackback címe:

https://colorcam.blog.hu/api/trackback/id/tr556845955

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása