iPhone 6 és 6 plus - Megnőtt az arcuk

Megjelent: 2014.09.10. 17:44
Írta: colorcam

Elkezdődött az őrült dömping, sorra tolják ki a híreket az iPhone 6-ról és a 6 Plusról a tech oldalak. Kicsit vártunk, hagy ülepedjen a dolog és előítéletek nélkül tudjunk ránézni az új almákra. 

iphone-6-ad-pic.jpg

Képernyőben felzárkozott

Már jó ideje kiszivárogtak a képek, nem rég pedig több videó is arról, hogy milyen paraméterekkel fog megérkezni az új iPhone. A külsejét tekintve, bár ez abszolút szubjektív, hozzám közelebb áll az 5-ös széria külleme, a kemény 0,7 , a nagy tesónál 0,5 mm-es vastagság csökkenéstől pedig nem dobom el az agyamat. 

iphone6_1.jpg

Sokan írták, hogy a 6-os széria az 5C-nek tudható be, de ez nem teljesen igaz. Ugyanis a két változat között 'csak' a méret különbség játszik, a belső tartalom azonos. A 4,7 hüvelykes 1334×750 pixelt tud 326 ppi-vel, míg a Plus Full HD panelé 401 ppi pixelsűrűséggel büszkélkedhet. A Samsung (is) már régóta nagy kijelzőben utazik, a felbontás pedig az S4 óta Full HD, szóval nem ártott felzárkóznia (sőt, muszáj volt) az Apple-nek is.

A tavalyi évekhez hasonlóan

A tavalyi évhez hasonlóan igazi lényegi áttörés nem történt. A iPhone egy jól kitalált lineáris pályán mozog, minden évben/félévben finomodik kicsit a készülék, pont annyira, ami a júzert még arra készteti, hogy eszét vesztve fusson a boltba érte. Az Apple zseniálisan műveli ezt, ez nem vitás. 

Természetesen ahogy az várható volt, az A7 proci helyett már a 64 bites A8 pörög az M8-as segédprocesszorral karöltve. Az akksi már jóval tovább bírja a terhelést, a beszélgetési idő 40%-al nőtt az elődhöz képest. Videót nézni pedig max. 11 órán át tudunk.

A hátlapon található iSight kamera felbontása 8 megapixel. Bőven elég, hál'istennek a szenzor méretet növelték a mérnökök. A LED villanó a helyén maradt, kicsit máshogy néz ki, egyéb változás nem történt. A Focus Pixels elnevezés pedig a gyorsabb élességállítást ígéri. A tükörből vakuval szelfizés kora tényleg lejárt, a telefon sok képet lő és segít a választásban is.

Személy szerint a videó módban történt változásoknak örülök a leginkább. Immár 240 fps-t képes rögzíteni a készülék és HDR videót is tud. Így a következő évben lehet, hogy sok feltöltött slow motion felvételbe ütközöl majd a Facebook news feededben.

Fontos még az Apple Pay, ami biztonságosabb fizetést ígér mint a PayPass az NFC-nek és a TouchID-nek köszönhetően. Természetesen iOS8-al kapjuk kézhez a készüléket és 3 szín közül is választhatunk (arany, ezüst, szürke).

Update!

(Nem rég találtam a business insider oldalán ezt az összehasonlítást - iPhone 6 vs. Nexus 4 - mindenképpen érdekes)

screen shot 2014-09-11 at 11.17.46.png

Sokáig kötötte az ebet a karóhoz az Apple, szabadkozott, hogy nem lesz képernyő növelés, az iPhone úgy jó, ahogy van. A trend viszont arra késztette a cégóriást, hogy változtassanak. A felzárkózás tehát megtörtént, a 240 fps pedig valóban jó mókának ígérkezik. Ennyi elég az üdvösséghez? Az Apple-nek igen.

 

Képek forrás: theverge.com, businessinsider.com

Heti ajánló: Amerikából jöttem, mesterségem címere...

 

A bejegyzés trackback címe:

https://colorcam.blog.hu/api/trackback/id/tr586684501

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

firg_firg 2014.09.11. 09:23:50

"kemény 7 , a nagy tesónál 5 mm-es vastagság csökkenéstől "

0.7 es 0.5mm vastagsag csokkentestol

bekov 2014.09.11. 09:31:35

nekem már az iphone5 is nagy volt, ezek az új méretek meg már egyenesen taszítanak. gratulálok az apple-nek, buktak egy vásárlót, pedig már nagyon kéne cserélni a 4-et...

Kiszámoló · http://kiszamolo.hu/ 2014.09.11. 10:32:02

Már tudja mindazt, amit a Nexus telefon két éve. Pont ugyanazt.

Húzzák is az almásokat érte, hogy ha valamit nem ért, kérdezzen egy Android felhasználót, azok már két éve használják ugyanezeket. NFC-vel fizetés is van már Magyarországon is több mint egy éve, csak nem Apple Pay-nek hívták...

Jövőre vízálló lesz, mint a Samsung telefonjai, meg újra feltalálják a vezetéknélküli töltést.

frikazojd · http://kocs.ma 2014.09.11. 10:50:22

@Kiszámoló: de ha iVezetekNelkuliToltes-nek hivjak, az sokkal menobb.

colorcam 2014.09.11. 11:17:10

@firg_firg: jogos, javítottam, köszi

Exemplary 2014.09.11. 11:29:24

Hatalmas csalódás volt, semmi forradalmi dolog, kullogunk a többiek után :-((

min 2014.09.11. 12:32:40

Tökmindegy mivel rukkolnak elő, ha egy i betű van előtte a fanok rögtön elmorzsolnak egy könycseppet a szemük sarkában a boldogságtól.

Bérgyilkos Bohóc 2014.09.11. 12:56:06

@Kiszámoló: Ja persze, tényleg pont ugyanazt tudja. Sőt ugyanazt tudja, mint az 5 éves Samsung, mert annak is lekerekített volt az oldala. Kb. ennyire komoly, az a neten keringő kép amin összevetik az i6-ot a Nexus-szal. Azért ne rakjál rá nagyobb összeget, hogy az iPhone 6 nem veri tönkre a Nexust, úgy cuzámmen. Hülyeséget azért ne írjunk már.

ghalghalu 2014.09.11. 13:27:08

@Bérgyilkos Bohóc: ja. Ez a hardver pornó ez amúgyis egy vicc. Amíg az iPhone úgy megy, ahogy kell, amíg az iPhone alkalmazások úgy működnek, ahogy kell és olyan sebességgel, addig tökmindegy, milyen hardver van alatta. A Samsung és társaik arra büszkék, hogy mekkora vas van a teló alatt. Csak arról nagy a hallgatás, hogy a letöltött alkalmazások nagy része nem működik rendesen. Hagyjuk már :)

Velato 2014.09.11. 13:28:48

Bírom ezt a gyűlölködést és gúnyolódást az iPhone felhasználókkal szemben. Volt már több Androidos telefonom, ami nem iPhone volt, köztük csúcskategóriás is, de előbb utóbb megadták magukat, szétfagytak, az Android nekem kaotikus volt. A telefonok műanyagból voltak, nem volt élmény kézbe venni. Aztán lett egy iPhoneom, gyorsan, gördülékenyen ment rajta MINDEN, szerettem kézbe venni. Azóta maradtam iPhone-nál (a 6-os nekem nagy, tehát majd ha eljön az ideje, váltani kell sajnos), most egy 5s-t nyűvök, és szeretem, hogy megbízható, az ujjlenyomat olvasó egy éve már tökéletesen működik, stb. Nem hugyozom össze magam az "i" betütől, sem az alma logótól, de szeretem. És hogy őszinte legyek, szarok rá, hogy milyen egzakt műszaki paramétereket kapok a pénzemért. Nem azért mert hülye vagyok, hanem mert nem értek hozzá, nem ez a szakmám, és nem is akarom beleásni magam, modolni meg állítgatni pedig végképp nem szeretnék. Ahogyan nem akarok TV-t sem szerelni, és még sok mást csinálni. Bringát és autót is lehet venni drágát és olcsót, mégsem kell senkinek bizonyítania, hogy pl. az ő Dacia-ja ugyanazt tudja, csak nem csilli-villi. Ezt max az a Dacia tulajdonos próbálná megmagyarázni, akit egyébként rendkívül frusztrál, hogy nem tudott drágábbat venni. A sok károgónak egyébként mi a f@sz köze van ahhoz, és mi alapján ítélkezik arról, hogy ki mire költi a pénzét?

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2014.09.11. 13:50:37

@ghalghalu: @Bérgyilkos Bohóc: kicsit unalmas már ez az örökös vita, de legtöbbször pusztán csak vak hit és elfogultság van mögötte. Nekem a céges telefonom G2, és hozzá egy nexus 7 tablet. Otthon van egy újabb ipad mini, és egy iphone5. Az a helyzet, hogy most már hosszabb idejű használat után, az apple termékei bár nagyon trendiek és szórakoztatóak, munkára gyakorlatilag használhatatlanok a sok megkötés és hihetetlenül drága kiegészítők miatt. Ha pusztán csak azt szeretné elérni csatlakoztathatóságban, hordozhatóságban stb, mint amit az említett andoridos cuccok tudnak, akkor már túl vagyunk a dupla áron, per termék. (a két adnoridos eszköz árából egy apple eszköz vásárolható!!) Ami persze nem baj, csak eddig nem jöttem rá, mi az a plusz amit ezért kapok. Az tény hogy eddig a szupport legalább egyedülálló volt, de mostanában már ezt sem tapasztalom.
Akik aktívan használják ezeket a termékeket, azok látják, hogy bár a apple termékek remekül optimalizáltak, kényelmesek, szépek, és könnyen használhatóak, mindezt kellemesebb áron, és sok igazán kreatív featurrel utolérték olyan nevek, akiken eddig nevettünk. A G2 egy régebbi telefon, de az után kézbe fogni az iphone 5-és használni, olyan, mintha visszarepülnék az időben, miközben teljesen hivatalosan kártyafüggetlenül a beszerzés időpontjában egy 5-ös áráért, két G2--t adtak... valóban, a hardver is erősen rávert, csak éppen a G2 javára.
Továbbra is azt mondom, hogy remek eszközökről van szó, de nem véletlen hogy az apple is nagyot váltott. Sok sikert neki!

Dr_utcai_arcos 2014.09.11. 14:24:13

@békésenislehet: Háát, kíváncsi lennék azokra az androidos "csúcskészülékekre". Nekem egy tök közép készülékem van és tadá! fémből.És arra is kíváncsi lennék végre, ha egyszer valaki leírná, ugyan mi a fene nem megy a telefonján? Mert nekem az a 3 vagy 4 (nem, nem kell több) teljesen jól fut. (Ja, és nem kaotikus az Android, miért lenne az? Ikon-ikon, teljesen mindegy milyen telefon kijelzőjén van...)

guy2 2014.09.11. 14:39:41

@Kiszámoló: Magyarországon nincs mobilos NFC-s fizetés ma.

guy2 2014.09.11. 14:49:26

@Dr_utcai_arcos: Hát lássuk, mihez is kell gányolni az androidot, amit az iphone csomagból kivéve tud:

- ahhoz, hogy megmutassa az üzeneteimet lezárt képernyőn
- ahhoz, hogy mutassa a főképernyőn, hogy hány nem fogadott hívásom, sms-em, e-mailem van
- ahhoz, hogy csak annyit asztalom legyen, amennyit akarok
- ahhoz, hogy a gps-em normálisan működjön (ehhez konkrétan rootolnom kellett)
- ahhoz, hogy rendesen, gesztusvezérlésel tudjak böngészni (a beépített böngészők ultragagyik, és az utólag telepítettek sem érik el a safari szintjét ezen a téren

Amint a fentieket kb. két hét alatt megcsináltam, már gyönyörűen működik minden, de addig tamagocsiznom kellett, és nem tudom, mikor kell legközelebb megöntöznöm a kiszsiráfot, hogy minden úgy működjön, ahogy én akarom.

Velato 2014.09.11. 14:52:50

Félre ne értsetek, senkit nem akarok meggyőzni, hogy jó az iPhone, vagy uramatyám jobb. Leszarom, hogy mit használtok, hogy fém vagy műanyag, vagy mi fut rajta. Csak nem értem a gúnyolódókat. Ha a felhasználók elégedettek az iPhonejukkal, nem jelenti azt szerintem, hogy ostobák lennének, és azt sem, hogy kérkednének... egyszerűen csak lehet, hogy szeretik és örömüket lelik a készülékben, amit használnak. Én is örömmel nyúlok érte minden reggel. A U2 lemezt meg köszönöm az Applenek, imádom!:)

Velato 2014.09.11. 15:02:44

Ja igen, már emlékszem is, nálam mi volt sorsfordító telefonilag!:)
Megpróbáltam felvenni a zenekari próbánkat az akkori S2-esemmel, és teljesen torz fos lett az eredmény. Utána nap koncertünk volt, amit az egyik kollégám az első sorból felvett a 4-es k•rvaanyádbüdös iPhonejával, és megmutatta másnap. Nem hittem el, milyen jól szólt a felvétel. Azóta is rendszeresen a telefonommal vesszük fel a próbákat, mert annyira kihallatszik minden hangszer arányosan, hogy dalszerzéshez is konzekvenciákat tudunk levonni a felvételekből. Hiába pöcsölünk térmikrofonnal, máig ez a telefonos felvétel a legjobb megoldás, rögtön Soundcloudba. És ezt (is) szeretem benne, ennyi.

Velato 2014.09.11. 16:13:05

@bekov: Én sem értem a méretnövekedést, de az igények valószínűleg ezt kívánják meg, és nehéz már újat mutatni sok másban. Engem is taszít a megnövekedett méret, de azért majd be kell menni egy üzletbe, és megtapogatni... Ha minőségben nem romlott a telefon, és megtehetem, lehet, hogy egyszer mégiscsak ennél kötök ki majd, ha aktuális lesz a csere, és már esetleg nem lehet kapni az 5s-t, vagy működik jól együtt az új op rendszerrel. Mert ezzel annyira elégedett vagyok, hogy simán venném újra. Viszont az Apple is van annyira zsivány, hogy pl. az iOS 7 már eléggé rázósan ment a 4-es iPhoneon, szóval biztosan új vas vásárlására késztetnek majd. Neked, ha mostanában esedékes a csere, és gondolkoztál még iPhone-ban, tényleg ajánlom az 5s-t, valamivel olcsóbb lesz, és egy nagyszerű telefon.

Kiszámoló · http://kiszamolo.hu/ 2014.09.11. 18:47:22

@békésenislehet: Senki nem mondta, hogy nem jó telefon az iphone. (Bár szerintem a felét sem éri, mint amit kérnek érte, de ez most más kérdés. Aki akar érte annyit adni, adjon.)

Itt a fő mondanivaló, hogy a nagy semmit adták elő tegnapelőtt. Semmit nem tud az új iphone, amit más telefon nem tudna már egy-két éve.

Mert hogy milyen jól fut az oprendszer meg a programok az iphoneon.

Na ja. Hány fajta telefonon kell futnia? Kettőn? Hárman? Könnyű optimalizálni. Ugyanígy a ráírt programoknak.

Az androidnak hány fajta telefonon kell tökéletesen futnia? Ötszáz fajtán? Ezer fajtán? Ennek bő 80%-a hulladék kínai meg indiai telefon húszezerért.

Hány képernyőfelbontást kell támogatnia? Hány típusú processzort kell kezelnie hány gyártótól?

És az androidra írt programoknál ugyanez van.

Meg hogy mennyivel jobb a GPS az iphone-on.

A másik telefonod milyen is volt? Mennyibe került? Az is 250 ezer volt?

Egyébként a Samsung neo 12 ezres telefonja dobozból kivéve 10 másodperc alatt talált poziciót, ahogy a 30 ezres kínai telefonom is 15 másodperc alatt mindig készen áll. Pedig havonta ha egyszer bekapcsolom.

És nekem nem szokott akadni, meg lefagyni, pedig egész nap használom mindkettő low-end androidos telefonom.

De mindegy, engem tényleg nem frusztrál, ha valaki 250 ezerért vesz telefont, egészségére, az ő pénze.

oszt jónapot 2014.09.11. 19:25:19

@Kiszámoló: Az én 5-ösöm 90 papír volt előfizetéssel. Az akkori top Samsung kb. ugyanannyi volt ugyanazzal.
Azt meg pont leszarom, hogy melyik oprendszernek hányféle telefonon kell működni, nekem a kell, hogy az enyémen menjen rendesen. Ezt az IOS mindenféle hegesztés nélkül tudja.

digiteye 2014.09.11. 19:51:22

Ezt a droidfészket! Nem semmi.

Na vettem droid fónt. Kurva anyját, particionálva van a geci. 2Giga app, und jóccakát. A többi meg ott figyel, internal storage néven hogy majd fotóval meg hasonló szarokkal töltöm meg. Sose.

Na hekkeld meg, legyen valami. Cyanogenmod, richtig olyan modellekkel van tele, amiket nem kell basztatni, maguktól is jók. HTC M8. De az enyim nem az.
Na akkor root, meg ROM flash. Meg is van amit fel kell rakni, de nem egyszerü, hogy csak feldobod a tf card-ra, behuzod és kész.
Nem.
Ez szopatós. Telepiteni kell valami szart Windows alá, ok kérek kölcsön egy olyan laptopot.
Install, faszom, letölt, betölt, kikapcsol, bekapcsol, minusz gomb és power egyszerre benyom, meg a jó kurva anyátok.
Tizenkétszer megyek végig az idióta droidos leirásán, angolul van de nem az a baj, mert az megvan anyanyelvi szinten.
Nem az van amit leir a barom. Nem megy, abbahagyom, ok veszek One Plust, azon egyböl van cián, nem kell szopni fostos droid korlátokkal.
Ja, az meg meghivásra van, vagy pedig száz dodóval többért.
Ugy majdnem egy HTC M8 ára, ami egy szép telefon, csak 2 hónap mulva nem lehet majd eladni, ha jön a 9. Meg droid, HTC szószba.

Ugyhogy most elég, droid felejtös, az olyan hekkereknek való akik éjjelente telót basznak, az nem én vagyok.
Az appok többsége kurva ronda, már a tárcsázó is egy vicc. Volt elsö susmus galaxym, pont ugy néz ki ma is a kis tradicionális droid gecó. Mindegy milyen dobozba rakják, ocsmány.
Meg a billentyüzet.
Az mekkora szar. Nyilván sóher a gugli, nem fizet ki Jon Ivy szintü pasikat, olyan is a design. KitKat, ja.
Na megyek venni iPhone 6-ot mielött nekem meg becsuszik a Sport szelet a boxeralsóba a szájbalökött droidtol.
Olcsó husnak híg a leve. Android a neve.

Velato 2014.09.12. 14:04:08

@Kiszámoló: Értem, hogy mi a fő mondanivaló, de minek? Az Apple egy top cég, egy olyan termékkel, ami sokakban váltja ki a "kell" érzést. Az, hogy hírek jelennek meg róla (istenítő vagy lehúzó) az pont ennek a jelenségnek a része. Sajnos még nem találták fel az olyan telefont, ami pl le is sz*p, úgyhogy egyelőre ilyen sekélyes újításokkal kell beérnünk... :)
Én csak a sok fanyalgó miatt emeltem klaviatúrát, mert büdös bunkóságnak tartom, hogy (akár megalapozva és kellően alátámasztva műszaki paraméterekkel) egyesek fanyalgással, gúnyolódással igyekeznek mások örömét letörni. Kicsit tipikusan olyan (talán magyaros) általánosító jelenség, mint amikor egy drága autót látva sokan mondják vagy gondolják, hogy ilyen drága autót biztosan csak csalással vagy nem tisztességes úton szerezte a tulajdonos, aki egyébként csakis egy büdös bunkó lehet...
Tényleg nem érdekel, hogy az androidot hány telefonra kell optimalizálni, legyen ez az egész androidos system problémája. Ha ne adj isten, nem tehetem meg majd egy napon hogy iPhoneom legyen, akkor veszek egy nagyon olcsó valamit (csináltam már ilyet, hirtelen felindulásból, amikor ellopták az iPhoneom, de hamar bek*rtam a fiókba), és szívesen emlékszem vissza arra az időre, amikor egy kiváló csúcsminőségű (nem a paraméterek, hanem a felhasználói élmény miatt) telefonom volt. :)
süti beállítások módosítása