Amerikából jöttem, mesterségem címere...

Megjelent: 2014.09.10. 07:05
Írta: colorcam

Pontosabban Amerikából és Angliából. Jesse és Dean közösen dolgoznak szebbnél szebb autókon a 16. kerület egyik kis utcájában. Messziről jöttek, nagy álmokkal. Imádják a magyar nőket, a fröccsöt és a Balatont. Egy gyönyörű oldtimer Jaguár árnyékában beszélgettünk kalandozásaikról, Magyarországról, autókról és a szakmáról. Mesébe illő történet következik.

text.JPG

Már jó ideje políroztatni akartam az autómat, kicsit megkapták az elmúlt nyarak és egy youngtimer kabrióról lévén szó, örülök ha csillog-villog. Egy ismerősöm ajánlotta Jesset, ő a legjobb a szakmában - mondta. Megkaptam a számot és egyből tárcsáztam is. Már agyban felszívtam magamban a közép suli után rendesen megkopott angol tudásomat és vártam, hogy beleszóljon. Halló! - hangzott az üdvözlés a vonal másik végéről, de valahogy annyira magyarul, akcentus nélkül, hogy ösztönösen az anyanyelvemen kezdtem beszélni. Jesse 10 éve él Budapesten és kifogástalanul beszéli a nyelünket, sőt megkockáztatom, a szókincse és választékossága több honfitársunkon is túlmutat. Persze volt, hogy váltottunk, nekem is kell a gyakorlás. 

IMG_9400.jpg

Később találkoztunk, csekkolta az autómat, majd legközelebb már barátja műhelyében futottunk össze. Ő volt Dean, brit földről. Már az első perctől jó volt itt lenni, ezen az igazi kis szigeten. Nem az itthoni szervízekben tapasztalható Hello! Mi a gond? Hagyd itt, megcsináljuk! Pénteken jöhetsz érte! - mentalitás volt, sokkal inkább egy családias kis közeg, ahol addig maradtál, amíg jól érezted magad. Az autó polírozásból természetesen nagyobb projekt lett, mert időközben egy parkolóban megtolták a kocsi oldalát. Így azt gondoltam, megjött az isteni jel, hogy költsek szemem fényére... Fényezés, bőrözés, egy kis bütykölés és persze polírozás + nano bevonat.

 IMG_0520.JPG

Dean és magyar segítője Laci foglalkoznak a szereléssel és fényezéssel, Jesse pedig az autókozmetikával. Arról, hogy hogy keveredtek ide, ő kezdett el elsőként mesélni.

A nők.. Jesse is barátnője miatt jött Coloradóból Budapestre, de 6 hónappal megérkezése után a kapcsolat szomorú véget ért, és itt ragadt pénz, otthon és nyelvtudás nélkül. Pénz híján nem tudott visszamenni az USA-ba és az utcára került. Először angolt tanított, majd szépen lassan elkezdte felépíteni vállalkozásának legelső darabjait. Még kint a középsuli után kezdett autókozmetikával foglalkozni, majd a hadseregtől eljőve a General Motorsnál is dolgozott.

Nevetve mesélte, hogy egyszer elhoztak hozzá egy Ferrarit úgy 6 éve, amin 4 napot dolgozott és olyan jól sikerült, hogy a tulaj felhívta a óriásvállalatot, hogy a kocsi szebb lett, mint ahogy megvásárlás napján kézhez kapta. Ezek után többször is dolgozott a márkával, sőt maga a Ferrari is hívta már különböző javításokra. Többször hangsúlyozta, hogy a termékei nem ideiglenes változást adnak, hanem hosszú távú megoldást jelentenek.

Itt vágott közbe Dean. "Hát igen, nem akarom bántani a magyar szerelőket, de én is azt figyeltem meg, hogy nálatok leginkább a gyors pénzkereset játszik". Dean a legnagyobb bajt ebben látja nálunk. A hozzá érkező vendégek ezért is választják őt. "Én imádom az autókat, szeretek velük foglalkozni, de nálunk az a szokás, hogy az autót megjavítsuk, ne pedig csak foltozzuk a hibákat" - folytatta. "Nem az a célunk, hogy a vásárló minél többször jöjjön vissza, mert elromlik az autója, a célunk az, hogy elégedett legyen a munkánkkal és ne legyen több baja a kocsival" - fejezte be.

IMG_0511.JPG

Dean egyébként már 12 éve elhagyta Sheffieldet, ahol a Jaguar teszpilótájaként dolgozott.

Fontosnak tartotta megjegyezni, hogy ki nem állhatja Angliát. (Sülthal, Tom Jones, délutáni tea, rossz kaja, még rosszabb idő, kiba**ott Mary Poppins - Blöff).

Így nem is közvetlenül szülőhazájából érkezett hozzánk. Ciprusról jött, ahol motorcsónak szereléssel foglalkozott és versenyzett is. Természetesen őt is egy nő hozta Magyarországra két éve. A kezdeti időszak neki is nehéz volt, keresett munkát, de az első call centeres interjú után feladta. Tudta, hogy a szereléshez ért, és ezzel is akar foglalkozni. Szerszámok nélkül viszont elég nehéz volt nekikezdeni. Így először létrehozta Facebook oldalát, ahol brit szerelőként hirdette magát. A biznisz gyorsan beindult, gyorsabban, mint Dean hitte volna. Innentől kezdve egyre csak visszapörgette a megkeresett pénzt, újabb és újabb szerszámokat vett, mostanra pedig már egy kis családias garázst is bérel. Itt szerelgeti a főként külföldiek, leginkább itt tartózkodó vagy itt dolgozó britek autóit, akik örömmel viszik azokat egy anyanyelvi szerelőhöz. Érdekes, hogy Dean elmondása alapján egyetlen angol szerelő sem dolgozik Pesten. Így míg a magyarok egy jobb élet reményében Londonba sereglenek, Deannek rengeteg lehetősége van itthon.

És hogy mit szeretnek annyira Magyarországban? Egyből rávágták: nők, fröccs, Balaton.

Búcsúzásul még vetettem egy kósza pillantást az eredeti állapotába hozott XJ6-osra, de tudtam, hogy nemsokára visszajövök, mert a srácok megsúgták, hogy hamarosan egy legendás E-type Jaguár gurul be hozzájuk egy nagyobb munkára.

Marci

Jesse termékeinek oldalát megtalálod itt

Dean műhelyének Facebookját pedig itt

 

Haverkodjunk Facebookon is: www.facebook.com/colorcammag

Kérdésed vagy észrevételed van? Esetleg figyelmünkbe ajánlanál valamit?

Oszd meg velünk kommentben, vagy írj a hello@colorcam.hu-ra!

A bejegyzés trackback címe:

https://colorcam.blog.hu/api/trackback/id/tr186665581

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása