Roséfröccs vagy Ötputtonyos? - így találd meg a hozzád illőt

Megjelent: 2014.09.03. 09:00
Írta: colorcam

Emlékszem, úgy 4 éves lehettem, amikor egy családi vacsorát követően egyedül maradtam a félig leszedett asztalnál, és míg szüleim a rokonoktól búcsúztak az előszobában, megakadt a szemem egy poháron, benne sötétvörös nedűvel.

grape-wine-red-and-grapes-for-pc-16391172.jpg

Bár tudtam, hogy elvileg nem gyereknek való, a kíváncsiság győzött, és megtörtént első találkozásom a borral. Azt már nem tudom, hogy ízlett-e, mindenesetre nem estünk rögtön szerelembe. Még úgy jó tíz évnek el kellett telnie, amíg ismét barátkozni kezdtünk, és húsznak, mire kapizsgálni kezdtem, hogy amint a tortabevonó és a Lindt csoki, úgy bor és bor között is van különbség. Nem is kicsi. Ezt a tudást persze nem sikerült rögtön átvinnem a gyakorlatba, a mai napig előttem van olasz barátaim döbbent arckifejezése, amikor a szicíliai felső kategóriás vörösborhoz lazán kólát rendeltem, mert a VBK az ugyebár jó. Nem mondanám, hogy időközben sommelier lettem, de már igyekszem nem csak a borosüveg dizájnja alapján választani (de jaj, kétségkívül tudnak valamit a marketingesek), ha pedig a barátaimmal a város egyik borbárjában kötünk ki, az ízek-évjáratok tekintetében általában tapasztaltabb társaimra hagyatkozom. Éppen ezért nagyon örültem, amikor egy Béterves vacsorán megismertem Drofti Dénes borszakértőt, akit a nyár egyik napsütéses délelőttjén a Petőfi Irodalmi Múzeum kertjében egy napernyő árnyékába húzódva többek között arról faggattam, hogy egy magamfajta laikus hogyan választhat (egyedül!) nagy biztonsággal minőségi nedűt és kerülheti el a tablettás vagy ahhoz hasonló verziókat. (Éppen ezért az alábbiak nem szakmai célzattal íródtak, csupán a minőségi borfogyasztáshoz kívánnak egyfajta vezérfonalat adni.)  

Azt, hogy milyen bort fogyasszunk, számos dolog befolyásolja, elég csak arra gondolni, hogy míg télen a testesebb nedűké a főszerep, addig nyáron inkább valami könnyedebb élvezetre vágyunk. A választást nagyban megkönnyíti, hogy vannak olyan szőlőfajták, melyekből populárisabb borok készülnek, és a bor kibontás után azonnal fogyasztható, nem kell pl. dekantálni, levegőztetni (a dekantálás az a folyamat, amikor a bort a palackból egy másik edénybe öntik át; a levegőztetés pedig az aromák erőteljesebbé tételét segíti elő). Ezen fajták általában átmenetet képeznek a csemegeszőlő és a borszőlő között. Fehér borok között az Irsai Olivér vagy a Cserszegi Fűszeres nagyon kedveltek. Ezek illatos, könnyű borok, viszonylag alacsony alkoholtartalommal, így még attól sem kell félni, hogy egy-két pohár a fejébe száll az embernek.

A nyár slágere a napjainkban oly divatos fröccs, mely egyébként magyar találmány, Jedlik Ányosnak és az általa kifejlesztett szódavíznek lehetünk érte hálásak. A fröccs általában nem olyan magas minőségű borból készül, bár azt tartják, hogy a jó fröccs is csak jó borból jó. Ráadásul nem árt az óvatosság, mert a szóda a rossz bor ízét mégjobban kihozza.

keep-calm-and-drink-froccs-17.png

Hogy a roséfröccs vagy a fehérborból készült fröccs a nyerő? A rosé kicsit szárítóbb hatású, persze kedvünkre higíthatjuk (sokan isznak például 1:7 arányban “fröccs-szörpöt”), illetve ízesíthetjük málna- vagy levendulaszörppel. A nagy melegben mindenképp a visszafogottabb, kevésbé erőteljes ízvilágú rosé-változatok fogynak leginkább. A fehér borból készült fröccs önmagában is kellemes élmény, bodzaszörppel pedig verhetetlen.

A fiúk, hacsak nem sör-pártiak, általában jobban kiismerik magukat, ha borról van szó, mint egy szőkésbarna lánycsapat, így megkérdeztem szakértőnket a szakszóval “csajos borok” milyenségéről is. Ezek általában alacsony savtartalmú, édesebb borok, melyek kezdetnek, mondhatni laza flörtnek megteszik, de ha valami komolyabbra vágyunk, akkor Drofti Dénes az alábbiakkal kínálna minket a nyárutó még melegebb napjain: kezdetnek mondjuk egy Hugo (Prosecco bodzaszörppel és mentával, az osztrákoknál és németeknél az Aperol Spritz-cel vetekszik népszerűsége), majd jöhet egy Irsai Olivér vagy Cserszegi Fűszeres, aztán egy kis Pinot Noir rosé, egy jó szekszárdi vörösbor vagy  villányi Portugieser. Persze mindenből csak egy kicsi… ;)

Ha ennél is több borral kapcsolatos tudásra vágytok, akkor látogassatok el a Veritas Borismereti Tanfolyamra, ahol egy kétnapos tanfolyam keretében betekintést nyerhettek a borok világába többek között szakértőnk, Drofti Dénes vezetésével. Info: www.borkereskedes.hu, drofti@borkereskedes.hu

farkaspanni

Haverkodjunk Facebookon is: www.facebook.com/colorcammag

Kérdésed vagy észrevételed van? Esetleg figyelmünkbe ajánlanál valamit?

Oszd meg velünk kommentben, vagy írj a hello@colorcam.hu-ra!

A bejegyzés trackback címe:

https://colorcam.blog.hu/api/trackback/id/tr456634737

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása