Milyen a jó 3D TV?

Megjelent: 2014.06.26. 22:58
Írta: colorcam

Végre eljött a nap és közelebbről szemügyre vehettem egy jó kis 3D TV-t. Persze én is, mint mindenki más, be-be szoktam térni a plázák műszaki boltjaiba a haverokkal, megnézni hol is tart most a technika a 3D TV-k terén. Mindenkinek van véleménye róla, valaki szerint jó, valaki szerint még van hova fejlődnie, sokak szerint pedig nem a szemüvegben tévézés irányába fognak menni a fejlesztések, mert nem nyújt akkor élményt, kényelmetlen, a felhasználók alig használják és a jövőben egyre több gyártó fogja kivezetni termékkínálatából a 3D funkciót. 

17162-8911-1200x83300.jpg

Én mindig is csodáltam a TV-ék fejlődését, mert mikor még gimibe jártam, álmomban sem gondoltam, hogy ilyen ütemben fog fejlődni a filmgyártás, valamint az otthoni szórakozás. Lehetőségeimhez képest mindig próbáltam követni a trendet a televíziók terén, és mivel elég nagy sci-fi fun vagyok, így már régóta könyörögtem Marci haveromnak, hogy szerezzen nekem egy jó nagy SMART 3D TV-t. Ebben az LG volt a segítségünkre és rögtön rendelkezésünkre bocsátották a tavalyi év egyik legjobb közép-felső kategóriás modelljét, a 47LA691S CINEMA 3D SMART televíziót.

A legnagyobb gyártók majdnem minden évben próbálnak frissíteni a dizájnon. Véleményem szerint ez a 2012-2013-ban az LG-nek sikerült a legjobban. Nem azt mondom, hogy a SAMSUNG villás króm talpa nem szép, de számomra az LG íves talpa egyértelműen szebb, aminek formáját tekintve egyedi; nyitott, de nem V vagy X alakú, hanem olyan, mintha egy nyolcszög három oldalát lecsapták volna a tervezők és a cinema screen kialakításnak köszönhetően szinte egy keret nélküli kijelzőt kapunk (bár a Samsung hasonló kategóriás modelljeinél ez alapból így van).  A tévé LED-es háttérvilágítást kapott, a fényforrások pedig a káva oldalába kerültek, így a 119” képernyő egészen vékony, 33,6 mm-es (méretek: 1063x697x269, súly 16,7 kg). A vastagság egyedül a hangszóróknál nagyobb valamivel, ami inkább pozitívum, mintsem negatívum, mert az LG nem próbálta meg feleslegesen apró helyre bezsúfolni a hangkeltőket.  A beépített hangszórók minőségével én nagyon meg voltam elégedve. Nem azt mondom, hogy nem jobb a hangzás egy manapság egyre kedveltebb hangprojektorral, vagy netán egy 5.1 hangfal szettel, de én a két hetes tesztidőszak alatt ennek nem éreztem hiányát és volt olyan, hogy haverom megkérdezte, hogy az adott film a házimoziról megy-e?
A TV hátulja szokásos módon van kialakítva, található HDMI, USB, SCART, kompozit bement, digitális audio kiment, PC bement és mivel SMART TV-ről beszélünk, így természetesen a LAN bemenet is helyett kapott.

 

lg_42la691s_3.jpg

 

Most pedig térjünk át a képminőségre, hiszen ez a legfontosabb egy TV-nél.
Abba nem szeretnék belemenni, hogy most aktív 3D a jobb vagy a passzív, mert sem a technikai tudásom, sem a kellő tapasztalatom nincs még meg ahhoz, hogy ezt el tudjam dönteni. Azt viszont kijelenthetem, hogy a LG
47LA691S-nek gyönyörű a képe mind sima napi TV-zés során, mind pedig filmek tekintetében. Még egy rosszabb minőségű 1,5 GB-os avi-nál is sokkal élesebb és tisztább képet ad, mint a jelenlegi LED TV-m, és ha vesszük a fáradtságot, hogy normális blue-ray film letöltésére, vagy megvételére, akkor garantált az otthoni szórakozás. A legjobb képminőség eléréshez azonban jobban bele kell ásnunk magunkat a beállításokba, mert az előre beprogramozott képprofilok (élénk, játék, mozi, stb.) azért nem tökéletesek. Ez egyáltalán nem hátrány, mert így legalább rá vagyunk utalva, hogy mélyrehatóbban megismerkedjünk magával a TV-vel és menüjével.
A platform az összes népszerű filmformátumot támogatja, és maga a 3D minőség is meseszép. Sok összehasonlítási alapom nincs, azt viszont ki merem jelenteni, hogy a Bosszúállók című film 3D Blue-Ray-ben olyan élményt adott, hogy még a barátnőmnek is leesett az álla.

Támogatott formátumok:

  •          Konténerek: DAT, MPG, MPEG, TS, TRP, TP, VOB, MP4, MKV, AVI, DIVX, WMV
  •          DAT, MPG, MPEG, TS, TRP, TP, VOB, MP4, MKV, AVI, DIVX, WMV
  •          Video: DivX/XviD, MPEG-1/2/4, H.264/AVC, WMV
  •          Audio: AC3, DTS, AAC, HEAAC, MP3, PCM, WMA
  •          Feliratok: SMI, SRT, SUB, ASS, SSA, TXT, PSB

Bővebben: http://www.lg.com

Egyébként a legtöbb gyártó passzív 3D technológiát használ, kivéve pl.: Samsung. Ez nem kis mértékben az LG érdeme, hiszen a koreai vállalat fejlesztette ki az olcsó passzív 3D panelt, és a vállalat azt is elmondhatja magáról, hogy a világ (szinte) összes passzív 3D tévéjéhez ő szállítja a panelt.

LG_47LA691S3.jpg

 

Funkciók, egyéb

Az LG, mint a többi gyártó is szeret nagyon hangzatos neveket ad az egyes funkcióknak. Pl.: ott van a SMART intelligens menürendszer. Az igaz, hogy intelligens és nagyon sok netes tartalmat lehet rajta megnézi. Van itt böngésző, Skype, Facebook, plusz minden, ami kell, de a TV egyik nagy hátránya, hogy a menükben lépkedés, az egyes funkciók megnézése, onnan történő kilépés idegesítően lassú. Számomra ez érthetetlen volt, mert tényleg nagyon sokat kell várni egy-egy funkcióból való kilépéskor. Mivel a teszt csomag nem tartalmazta a nagy távirányítót, így elképzelhető hogy az én mostani LG TV-m irányítója nem volt 100%-san kompatibilis ezzel a modellel, és emiatt volt ez a probléma.
A normál irányító helyett kaptam egy Magic Remote Voice mozgásérzékelő távirányítót. Ez egy nagyon jó kis kütyü, leginkább egy egérhez hasonlít. Elsőre nem egyszerű megszokni, de pár nap után én már csak ezt használtam. A középső görgővel nagyon könnyen és gyorsan lehet a csatornákat váltani, van rajta program és hangerő szabályzó, 3D ki/bekapcsoló, valamint SMART funkciókat elérő gomb. Sokkal könnyebb volt a napi TV-zés vele.

36156_4f886beb6f.jpg

 

A csomagban volt még egy NFC tapasz is, amit nem használtam fel, mivel mégiscsak teszt készülékről van szó. A gyártó szerint az NFC- képes telefon képernyőjén, a címkéhez történő érintés után, egyből megjelenik az éppen futó műsor képe és további egyéb szolgáltatások, mint például okos telefonos távirányítás. Ebben az esetben biztos jól jön, ha valakinek 5”-os tepsije van. :)

A rengeteg funkció közül még szeretném kiemelni a Time Machine-t, aminek segítségével fel tudjuk venni a kedvenc műsorainkat, valamint az LG Cloud szolgáltatását. Az új LG Smart tévékhez kapcsolódó LG Cloud funkció lehetővé teszi, hogy különböző kompatibilis digitális eszközökről tartalmakat (filmeket, zenéket, fényképeket) töltsön fel egy központi szerver dedikált tárhelyére. Ezeket a tartalmakat LG Smart TV-én, vagy egyéb kompatibilis okos digitális eszközén bárhol és bármikor lejátszhatja.

A médialejátszó a Home képernyőről indítható el, és SmartShare névre hallgat. A USB-re csatlakoztatott merevlemezek, a mobil eszközök és a hálózaton (DLNA kapcsolat segítségével) elérhető eszközök (PC, NAS, stb.), mind ugyanazt a felületet használják.
A médialejátszó bal oldalán a csoportok és eszközök, jobb oldalon pedig a kiválasztott lista tartalma látható. Balra a legfrissebb multimédiás fájlok, a videók, a fényképek, a zenék és a rögzített TV-műsorok összesítve listázhatók, ekkor minden csatlakoztatott meghajtó tartalmát ugyanabban a listában látjuk.
 

lg_42LA691S.jpg

Nekem itt nagyon hiányzott a médiatartalmak, leginkább a videók mappáinak ABC szerinti rendezése. Filmek esetén elég nagy hátrány, hogy abc szerint látjuk ömlesztve az avi file-okat. 1 terrányi filmnél ember legyen a talpán, aki gyorsan megtalálja azt a file-t, amit le akar játszani.  Mivel számomra ez volt a legfontosabb funkció, mert a mostani tévémnél már nagyon unom az állandó külső vinyóra másolást, így próbáltam valami más úton megoldani, kiküszöbölni ezt a kis „hibát”. Ehhez semmi mást nem kellett tennem, csak letölteni a PLEX Media Servert. A program segítségével azonnal megoszthatjuk az Interneten keresztül az összes médiatartalmunkat, amit helytől függetlenül bárhol elérhetünk és a legjobb benne, hogy a legtöbb okos TV és SMART eszköz támogatja. Telepítés után be kell állítani azt a mappát, amit szeretnénk megosztani, esetemben ez a filmek könyvtár volt és utána mint egy külső vinyó megjelenik a TV eszközválasztójában, és indulhat is a mozizás. Ez volt az én álmom, de sajnos nem így volt. A nálam járt teszt TV az esetek 30%-ban nem találta meg a csatlakoztatható eszközöknél a PLEX MEDIA-t.  Mikor rendben működött a megosztott mappa érzékelés, nem volt semmi gond. Könnyen többféle rendezés szerint lehetett a filmeket listázni (mappák ABC szerint) és azonnal indítani. Arra mindképp figyeljünk oda, hogy notebook esetén ne hajtsuk le a kijelzőt, mert a HDD kikapcsolása utána az adatkapcsolat is megszűnik.

17162-8910-1200x800.jpg

Összegzés

Nagyon örültem, hogy ez volt az első 3D SMART TV, amit górcső alá tudtam venni. Nekem nagyon tetszett, mind a képe, mind a TV kialakítása. Nem tökéletes, az tény, mert ahogy korábban írtam, a menükezelés és a gyorsaság terén még van hova fejlődnie, amit valószínű az LG már meg is oldott a legújabb 2014-es modelljeiben, amelyekben már egy teljesen új, sokkal jobb operációs rendszer fut, webOS néven. Bízom benne, hogy a  jövőben lesz lehetőségünk ezt is megmutatni nektek, más gyártók modelljeivel együtt, hogy ezzel is segítségetekre legyünk eligazodni a ma elérhető széles SMART  TV kínálat dzsungelében.
Összegzésként igenis kijelenthető, hogy egy jó közép –és felső kategóriás 3D televízió elhozza az otthonunkba a valódi 3D élményt, nincs a korábban sokak által mondott fejfájás, a szemüvegek kényelmesek (bár az elmondható, hogy inkább ülve az, mint ágyban fekve) és a SMART tulajdonságnak köszönhetően pedig „gyorsan” és kényelmesen párosíthatóak a telefonok és más kütyük, mindezt vezetékek nélkül.

Hogy a jövőben mi lesz a 3D-vel? Ezt nem tudom megmondani, de ezután a bő két hét után én mindenképp csak ajánlani tudom azoknak, akik sokat filmeznek és előnyben részesítik a látványban gazdag 3D filmeket, mert biztosan kellemes perceket fog nyújtani az LG 47LA691S.

A teszt modellt köszönjünk az LG Magyarországnak, hogy rendelkezésünkre bocsájtotta.
Bruttó ár: 220.000 Ft 

Haverkodjunk Facebookon is: https://www.facebook.com/colorcammag

További képek Instán: http://instagram.com/colorcammagazine

A bejegyzés trackback címe:

https://colorcam.blog.hu/api/trackback/id/tr96404787

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása