iPad Air – Majdnem tökéletes

Megjelent: 2014.06.21. 18:08
Írta: colorcam

Kb. két éve volt utoljára ilyen sokáig a kezemben Apple termék, mikor is kizsebeltek a 3-as metrón és ellopták az akkor nagyon szeretett iPhone 4S telómat. Nem azt mondom, hogy tökéletes telefon volt, de klasszisokkal verte a mostani android-os telefonomat megbízhatóság és gördülékenység terén (Sony Xperia P). Ezért is örültem nagyon, mikor lehetőségem nyílt jobban szemügyre venni az Apple tavaly év végén bejelentett táblagépét az iPad Air-t.

maxresdefault_2.jpg

Maga a csomagolás nagyon tetszetős volt. Mindennek pontosan és nagyon jól kialakított helye van és egyértelműen mutatja a minőségi munkát. Több táblagépet is teszteltem már, de valahogy az iPad Air mindegyiknél jobb érzéssel töltött el. Ez betudható a kiváló anyaghasználatnak és formatervnek, valamint a nagyon jól működő Apple marketingnek.

Az Apple úgy kívánta zsugorítani az iPad méretét, hogy a keretet majdnem a felére csökkentették. Fontos paraméter a vékonyság, amely a fogásélményt meghatározza: a tablet mindössze 7,5 milliméter vékony, ellenére azonban roppant masszív, strapabíró érzetet kölcsönöz. 

Az Air nagyon könnyű, mindössze 469 gramm és a fém hátlap kialakítása egyértelműen tükrözi a Apple filozófiáját, amihez természetesen hozzájárul a hátlap közepén helyet kapó csillogó Apple logó is.

DSC_3727.jpg

A kijelző egy 9,7” retina felbontású IPS panel. Ez egész pontosan 1536x2048 képpontnak felel meg, 264 pixelsűrűséggel, ami az egyik legnagyobb előnye ennek a terméknek, hiszen a majd egyhetes használat során minden alkalommal elcsodálkoztam a képminőségén. A fényerő nagyon optimális és mind sötétben mind nappali fények között tökéletesen olvasható az IPS panelnek köszönhetően pedig bárhonnan torzítás nélkül nézhető a kijelző. Fantasztikus volt.

A készülék jobb oldalán a hangerő szabályzók kaptak helyet, felül pedig a bekapcsoló gomb és a 3,5” fülhallgató kimenet található. A töltő csatlakozója, valamint a hangszórókat alul keressük. Talán itt tapasztaltam először negatívumot, mivel a tablet esetében a legtöbb dolgot a felhasználók fektetve, vagy döntve csinálnak, így szerintem ketté lehetett volna osztani  a hangszórókat, vagy esetleg pluszba egyet az előlapra helyezni a jobb hangélmény szempontjából, pl. játéknál, vagy zenehallgatásnál kicsit tompább a hangminőség emiatt.

Milyen gyors az iPad Air használat során?

Számomra maga volt a tökély. A teszt során még egy szaggatást sem vettem észre és mindegy volt, hogy játszottam vagy fényképeket és videót nézegettem. Ezért a gördülékeny teljesítményért egy 64 bites Apple A7 processzor a felelős, ami egész pontosan 1,4 Ghz órajelen ketyeg, amihez egy 1GB-os központi memória párosul. Az biztos, hogy egy átlag felhasználónak ez a teljesítmény több évig is megfelelő lehet, főleg hogy az Apple applikációk mindig is optimalizáltan voltak fejlesztve az adott eszközökre.

A táblagépen futó iOS 7 minden fontosabb programot tartalmaz, ami szükséges lehet a napi használathoz. Mivel nem vagyok annyira gyakorlott Apple felhasználó, az alap esetben megtalálható applikációkról nem is ejtenék több szót, mint ahogy azt a témát sem szeretném boncolgatni, hogy melyik oprendszer a jobb. Ezt mindenki döntse el maga.

ipad-air.jpg

A gép hátoldalán egy 5 megapixeles kamera található, mely hozza az elvárt minőséget, az előlapi kamera viszont már egy kicsit idejétmúlt, hiszen mindössze 1,2–es, ami a mostani konkurens termékekhez képest mindenképp elmaradás, legfőképp az állandó selfiező csajoknak okozhat ez igazán gondot.

Ami a legszembetűnőbb tulajdonság volt számomra a hasonló Andoridos tabletekhez képest, az az akkumulátor teljesítmény. Az egy hét alatt leginkább munka után próbálgattam otthon a gépet és nagyon jól bírta általános felhasználás mellett.  Napi 3-4 óra nyomkodás mellett is simán kihúzta 4 napig az akksi és kikapcsolt állapotban szinte semmit nem merült. Hétvégére nem tudtam hazavinni magammal, de vasárnap mikor visszaértem egy %-ot sem csökkent a töltöttség.

Összességében nagyon meg voltam elégedve a teszt készülékkel. Az iPad Air egy kiváló eszköz és állítom, hogy az egyik legjobb tablet tartalomfogyasztásra. Nem mondom azt, hogy tökéletes, mert magán a rendszeren azért lehetne még fejleszteni (talán majd az iOS8), hogy még jobb felhasználói élményt nyújtson. Plusz szerintem egy USB 3.0 és a vízállóság is elvárható dolog lenne, de ezen kívül csak nimbuszokban tudok erről táblagépről beszélni. A kijelző gyöngyűrű, a teljesítményre szintén nem lehet panasz. Az akkumulátor pedig elváráson felül teljesített.

A nálunk járt tesztgép bolti ára: 149.000 Ft

A készüléket köszönjük az iJoe-nak!

www.ijoe.hu

Csekő Tomi

képek forrás: Anandtech, Apple

Haverkodjunk a Facebookon is: www.facebook.com/colorcammag

Kedvenc képeink Instán: http://instagram.com/colorcammagazine

A bejegyzés trackback címe:

https://colorcam.blog.hu/api/trackback/id/tr346293297

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása