Közeledik a karácsony... Ezt két héttel ezelőtt még keserűen mondtam, mikor kipattantam az Allee-nél egy piros lámpánál ismerősöm kocsijából, és fölém tornyosult egy óriási karácsonyfa, és annyi ember hömpölygött az áruházban, hogy lelkiismeret furdalásom lett.
Lett, hogy én még nem égek karácsony-lázban, és hogy eszemben sincs a novemberi fizumból egy forintot is karácsonyi ajándékokra költeni. Eltelt két hét, és költöttem. Vettem egy rakás fokhagymát, fehérbort, mézet, isteni fűszereket, gyömbért, darált mandulát, és karácsonyosítom magam, a köz érdekében.
Azzal a fehérborban pácolt fokhagymával kezdem, amit én honosítottam meg a családban. Mivel erős az illata mikor fő a páclé, akkor készítsd el, mikor egyedül vagy, szomszédok nélkül, vagy főzd a szomszédoddal együtt!
Hozzávalók:
- 15 fej (!) fokhagyma
- 1 l száraz fehérbor
- 2 dl 10 %-os ecet
- 15 dkg kristálycukor
- 8 evőkanál olaj
- babérlevél
- 2 csokor friss tárkonylevél
- 1 púpozott evőkanál só
- 1 púpozott teáskanál fekete tört bors
A bort, az ecetet, sót, cukrot és fűszereket egy zománcos lábosban felforraljuk. A forrásba lévő páclébe tesszük a megpucolt és gerezdekre szedett fokhagymát és az újraforrástól számítva 5 percig főzzük. Egy napig érleljük. Ismét felforraljuk és további 5 percig főzzük. A kihűlt, leszűrt átöblített fokhagyma gerezdeket üvegekbe tömködjük, felöntjük a leszűrt páclével.
Az üveg oldalába babérlevelet teszünk, díszítésnek (is). A tetejére egy-egy evőkanál olajat csorgatunk, szorosan, légmentesen lezárjuk, hűvös, sötét helyen tároljuk. Felbontás után tartsuk hűtőben. Szárnyasokhoz vagy sajtokhoz való savanyúság. Én sokszor csak azért állok percekig a hűtőajtóban, hogy kiválasszam mit egyek mellé....