WACOM INTUOS5 L - Tapasztalatok egérről táblára

Megjelent: 2013.07.18. 11:10
Írta: colorcam

Egy tábla mind felett...

Fogalmazhatnék így közhelyesen vagy mondhatnám, hogy “van a Wacom tábla és van az összes többi brand táblája”.

1_intuos5large.jpeg

Ez hiteles, hisz a Wacom mindig is vezető gyártó volt ebben a szegmensben, nagy tapasztalattal rendelkeznek. Személy szerint nekem eddig csak Wacom típusokhoz volt szerencsém, mégpedig két Bamboo modellhez és most az Oázis Computer jóvoltából egy Large méretű Intuos5 touch-t próbálhattam ki. Erről az eszközről és az egérről táblára váltásról fogok röviden, szubjektíven beszámolni.  Szeretném előre leszögezni, hogy nem fogok nyomásérzékenységről és ecset módban történő használatról írni, mert nem vagyok grafikus.

A munkám nagy részét video szerkesztés, vágás teszi ki, néha kis photoshop és illustrator is becsúszik. Régóta keresem a számomra tökéletes beviteli eszközt, amely segíti a pontosabb, ugyanakkor gyorsabb, kényelmesebb és kézre állóbb munkavégzést. Rengeteg egeret kipróbáltam már, kicsit, nagyot, laposat, magasat, egész tenyerest, egy gombost, sok gombost, kábelest és mentest, trackballost, hanyatt fekvőst. A felsőbb kategóriás egerek között volt, ami bevállt egy darabig, aztán max. 1-2 évet bírtak. Elkezdtek nem klikkelni vagy épp egy megragadott ikon vonszolása közben elejtették azt. A legutolsó egerem, amely egyben a legkényelmesebb is volt, - bár nem egy precíz, profi egér - egy Apple Magic Mouse volt. Nagyon lapos profil, nincs zörgő-görgő, csak simán érintéssel, ujjmozdulatokkal görgetsz, navigálsz az applikációkban. Cserébe viszont viszonylag hosszú kattintási út jár, a két hosszú teflontalp pedig minden koszt összeszed az asztalról és gyorsan eszi az elemeket.

2_intuos_family.jpg

Régebben hozzám került pár napra egy Wacom Bamboo, vizsgálgattam, de nem értettem miért is lehetne ez jó nekem. Később kiderült, hogy azért nem volt szimpatikus, mert nem álltam vele azonnal munkába, így nem láthattam a tábla és a toll valódi tudását.

3_intuos5_wifikit.jpgAztán nemrég élesben váltottam egérről táblára, munka és leadási határidők közepette, még ha ez ésszerűtlennek is hangzik. Pedig nem az. Először úgy volt, hogy egy Medium méretű Intuos5 touch (224x140 mm) lesz a teszalany, de végül egy Large (294x190 mm) került hozzám. Persze nem bántam, de kiderült, hogy nekem elég lenne az eggyel kisebb is. Grafikai feladatokra, tervezésre nyílván kényelmesebb egy L-es tábla. A touch funkciók nagyon praktikusak és még nagyobb kényelmet adnának, ha ugyanolyan jól működnének, mint például egy MacbookPro touchpadja, de sajnos ez a gyakorlatban nem így van. A scrollozás két újjal még jól működik, de photoshopban már egy kép nagyítása és forgatása között nem mindig tud elsőre különbséget tenni a tábla. Ha teljes értékű touchpadként szeretnénk használni a hatalmas felületet az ujjainkkal – persze, amikor nincs szükség a nagy mértékű pontosságra, amelyet csak a toll adhat - a tábla néha nem úgy reagál, mint ahogyan azt elvárná az ember. Nem ragadja meg elsőre, amit szeretnénk, vagy elejti azt. Még egy sima egér kurzor mozgatásához is viszonylag nagy, lendületes kézmozdulatokra van szükség, pedig nálam a cursor speed és a gyorsulás is középérték fölé volt állítva picivel - bár ez lehet, hogy csak megszokás kérdése. Sajnos a touch és a pen funkciók nem működnek együtt, ahogy a toll a tábla aktív zónájába ér a touch funkciók letiltanak. Mindemellett a toll, azaz a Grip Pen, amely a táblához jár, nagyszerű. Az oldalán található két gomb és a végén a “radír gomb” testreszabható - én a radír koppintásra beállítottam a zenelejátszó indítását. Őrület! A toll pontosságához csak egy gyakorlati példát tudnék fűzni: próbálj meg írni egy egérrel aztán egy tollal. Viszlát egér!

5_grip_pen.jpg

Fogásra és súlyra kiváló, tetőtől (majdnem) talpig finom gumi borítás fedi, nem úgy, mint például a Bamboo Pen típus tollát, amely műanyag és túl könnyű. Hamar feltünt, hogy eltűnt az életemből a klikkelés hangja. Visz’hall klikk hang! Ha pedig puha (Flex) heggyel használjuk a tollat, akkor még a néhai apró koppintások is megszünnek létezni. A táblán található 8 darab gomb is testreszabható, kiegészülve a touch ringgel, amelynek a közepén egy plusz gomb ékeskedik. A tábla puha, vékony, gumi tapintású anyaggal van bevonva - a gombokkal együtt, - így nincsenek illesztési rések, teljesen egybeolvad az egész és nincs az a „plasztik érzés”. Amint a táblán található gombok egyikére helyezzük ujjunkat, diszkréten megjelenik a kijelzőnkön egy HUD, amely a gombokhoz rendelt beállításainkat mutatja, így még véletlenül sem kell levenni tekintetünk a monitorról.

4_HUD.jpg

Ha sokat ülsz gép előtt, és azt is leginkább munkával töltöd, - amely sokszor precizitást igényel, még ha nem is grafikai munka - akkor jó választás lehet egy Wacom tábla. Nekem nem tudott úgy elfáradni a kezem még 7-8 óra után sem, mint egy egérnél, amelybe szinte folyamatosan kapaszkodni kell. Egyszerűen valahogy természetesebb egy tollat fogni és nem klikkelni naponta háromezerszer. Ha pedig unod a “már megint egy kábel” jelenséget, akkor csak be kell pattintani a tábla aljába a külön beszerezhető wifi modult és máris szabad vagy.

Én végül egy Medium méretű, Pen Only Intuos5 táblát vásároltam magamnak, persze azért játékra megmaradt egy jó öreg Logitech MX1100.

A Wacomot köszönjük az Oázis Computernek!

A bejegyzés trackback címe:

https://colorcam.blog.hu/api/trackback/id/tr835412365

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása