Sony VAIO Pro 13 - Ellenállhatatlan

Megjelent: 2013.07.06. 12:14
Írta: colorcam

Azon szerencsés helyzetbe kerültem, hogy tesztelhettem a világ legkönnyebb érintőképernyős ultrabookját, mely nem csak kinézetben, de használhatóságban is magasra tette a lécet. Kisebb, gyorsabb  és karakteresebb, mint a júniusban debütáló Macbook Air 13”.

Sony_Sony_VAIO_Pro_13_hero04_B_white-background-fb5b6fb5e148ba65.jpg

Első benyomás: a dobozt kinyitva egyből szembetűnik, hogy a Sony a Pro ultrabookjával igenis a prémium vásárlókat szólította meg. Egy vékony filc anyaggal bevont karton elemből emelhettem ki a világ legkönnyebb ultrabookját.

Első ránézésre is gyönyörű a dizájnja: az anyagválasztás, az élek kidolgozása és a logózás is kifogástalan. Egyetlen dologba tudok belekötni: a klaviatúra körüli anyag nagyon finom, szemcsés smirglire hasonlít, ami 3 másodperc alatt koszolódik, persze csak ha hozzáérünk.

De mondhatjuk azt is, hogy annyira szép ez a tárgy, hogy akkor is érdemes kiadni érte közel 400 ezret, ha csak nézegetni szeretnénk.

2013-06-05-product-5.jpg

A viccet félretéve, a tervezők a Pro-t valóban munkára tervezték. A munkafolyamatok gyorsaságáért az Intel® legújabb, 4. generációs processzora felel, 4GB memóriával. A billentyűzeten jól elkülönülnek a gombok, melyek háttérvilágítást is kaptak, és a nagy clickpad is kényelmesebbé teszi a munkánkat. A billentyűzet megvilágításáról megjegyezném, hogy amikor a kijelzőn visszatükröződik a sok pici led, olyan, mintha sok-sok csillagot csodálnánk a Sony felirat alatt. Nem vagyok egy szentimentális típus, de azért elvoltam vele pár percig.

A clickpadon ugyanúgy működnek a két- vagy háromujjas kombók, mint a kijelzőn. Nyomkodhatjuk, kattinthatunk, görgethetünk, kicsinyíthetünk, nagyíthatunk, simogathatjuk, és ha már eléggé zsíros a kezünktől, szépen fényesre törölhetjük a csomagban mellékelt kendőnkkel.

Érdemes egy pár szót ejteni a kijelzőről. Az, hogy 1920 x 1080 Full HD felbontású, csak egy szám, az meg hogy Triluminos kijelzője van, senki sem tudja, mit jelent pontosan - kivéve azok, akik a Sonynál dolgoznak. A lényeg viszont most jön.

sony-vaio-pro-13-computex-2013-ultrabook.jpg

Megnéztem egy pár nagyon jó minőségű Full HD videót és jó pár fotót, amikről tudtam, hogy kell kinéznie. Az eredmény valóban meglepő. A képek, a videók tűélesek, a színek és a kontraszt terén példaértékű. Semmi túlzás, semmi parasztvakítás, mint az almás termékeknél, csakis a lényeg és az a legkifinomultabban kalibrálva. Sony BRAVIA tévék által ihletett TRILUMINOS® Display for mobile Full HD kijelző nevet kapta ez a konstrukció. A képernyő tetjén található a webkamera, melynek Exmor R CMOS szenzora van.

A hangzásra sem lehet panaszunk. A Clear Audio+ technológia révén baromi jól szólnak a beépített hangszórók, amik látványnak sem rosszak.  A kijelző és a gép között helyezkednek el, a borítás formája tökéletesen követi a Vaio vonalvezetését. A tervezők úgy gondolkoztak, hogy a hangot a képernyőre irányítva juttatják el a használójához, ami igen jó ötletnek bizonyult.

en-INTL_L_Sony_VAIO_Pro_13_Touch_Ultrabook_Black_CWF-01190_RM5_mnco.jpg

Mint minden új Vaio-ba, ebbe a szériába is bekerült az egyérintes technológia (NFC), mely révén vezeték nélkül, gyorsan és egyszerűen kapcsolhatóak össze más NFC technológiával rendelkező szórakoztatóelektronikai eszközökkel. Valamint találunk a gépben Bluetooth 4.0-t, 802.11n Wi-Fi-t, illetve a csomagban külön kiegészítőként egy vezeték nélküli routert.

A vékonysága révén korlátozottak a portok száma, de így is találunk 2 USB 3.0, egy HDMI, egy SD kártya olvasót és egy mikrofon/fejhallgató jack-et. Ami a célközönség igényeit illet, valószínűleg ez pont elég is.

Negatívumok:  az egyik az integrált akkumulátor. Mondjuk ezt kompenzálja az, hogy aránylag hosszú, 8 órás üzemidővel rendelkezik, amely a kiegészítő akkumulátorral akár 18 órára is növelhető. A másik, hogy ha huzamosabb ideig dolgozunk és bekapcsol a ventillátor, akkor az kissé hangos. Ami városi környezetben nem fog feltűnni senkinek, de itt, a város peremén bizony felriasztja a sün kolóniát. Volt még egy érdekes dolog, ami szerintem a Windows 8-nak tudható be. Még pedig az, hogy a képek nézegetése során csak azokat a fájlokat tudtam képnézegetőben léptetni, amelyek a képek mappában vannak. Amit máshonnan nyitottam meg, ott elfelejthettem, hogy átléptessem a következő fotóra.

Vaio-Pro-500x333.jpeg

Összehasonlítva a Macbook Air-rel levonhatjuk a következtetést: a Sony-nak sikerült egy drágább, de egyértelműen jobb konstrukciót megalkotnia.



Sony Vaio Pro 13

MacBook Air 13-inch 

Base price

$1,249

$1,099

Display size/resolution

13.3-inch, 1,920x1,080 touch screen

13.3-inch, 1,440x900 screen

PC CPU

1.6GHz Intel Core i5-4200U

1.3GHz Intel Core i5-4250U

PC memory

4,096MB DDR3 SDRAM 1,600MHz

4,096MB DDR3 SDRAM 1,600MHz

Graphics

1,659MB Intel HD Graphics 4400

1,024MB Intel HD Graphics 5000

Storage

128GB PCIe SSD

128GB PCIe SSD

Optical drive

None

None

Networking

802.11b/g/n wireless,

Bluetooth 4.0, NFC

802.11a/c wireless,

Bluetooth 4.0

Operating system

Windows 8 (64-bit)

OSX Mountain Lion 10.8.4

 

A lényeg a gyönyörű dizájn és a kifogástalan használhatóság. Egy multis meetingen ezzel a cuccal a menőség faktor maximális. Patrick Bateman is ezt választaná ;)

A bejegyzés trackback címe:

https://colorcam.blog.hu/api/trackback/id/tr495388456

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása