LG UltraWide Screen vagy szimpla crop monitor?

Megjelent: 2013.06.20. 00:28
Írta: JORGEE

Az LG deszka monitora járt nálunk, hogy a szuper széles monitorok körüli felhajtásból mi se maradjunk ki. Mindig próbálok rájönni, hogy a marketing körítés mennyire fedi a valóságot, és mégis mire jó ez a „csík”.

lg_elolrol.jpg

Az alábbi  kiegészítőkkel érkezett a cucc:

  • DVI-D kábel
  • MHL jelkábel
  • Jack-to-Jack audió kábel
  • USB-3 kábel
  • Külső tápegység
  • Tápkábel, CD

Külsőleg szép és kényes felületű, elől matt fekete, hátul fényes fehér, a talp krómozott műanyag, döntés van pivot funkció nincs. Ennek ellenére szép, mutatós darab, nem agyongömbölyített rémálom, mint ami a Samsung mániája manapság. Az AH-IPS panel kávája elsőre vékonynak tűnik, de amint bekapcsoljuk, kiderül, hogy csak kamu. Körben kb. 1,5cm, bár ügyesen egybe van építve a panellal.  A kezelő gombok érintés érzékenyek, jó hír viszont, hogy némileg kidudorodnak, így nem kell simítgatva keresgélni őket. A vékony kidolgozás miatt a tápegység külső lett, ez a led háttér-világítású kijelzőknél megszokott dolog.

lg_hatulrol.jpg

 Hátul az alábbi ki és bemeneteket találjuk:

  • D-Sub
  • DVI-D
  • Kompozit videobemenet/-kimenet
  • S-videó
  • Komponens videó
  • SCART
  • 2 HDMI
  • DisplayPort
  • HDMI(MHL)
  • PC audio bemenet
  • Fejhallgató kimenet

Ez a bőség zavara, és senki nem szólhat semmit, reméljük a többi gyártó is alapnak tekinti majd ezeket.

lg_hatlap.jpg

A technikai paraméterek alapján 21:9-es képátlójú, IPS paneles kijelző 2560x1080 pixeles felbontással. Ez ugye több, mint a Full HD, de kevesebb mint a gyakori 2560 × 1440 pixel,  16:9-es aránnyal.  Így 2.33:1 képaránynak felel meg, ami majdnem a „szélesvásznú” mozifilmek jelenlegi szabványa (2.35:1). No ezt rögtön egy előnyként foghatjuk fel, hiszen alsó-felső fekete csíkok nélkül, a teljes képernyőn élvezhetjük ezeket a filmeket. Valójában ez csak esztétikai élvezet, más értelmét nem látom. A játékoknál más a helyzet. A látómező kiterjesztése – persze játéktól függően – előnyökkel jár, hisz a nagyobb perspektíva révén többet látunk a helyszínből, mint azok, akik mondjuk mezei 1920x1080 pixelen nyomulnak.    A videó kártyára persze ilyenkor nagyobb munka vár, viszont mégsem annyi, mint pl. a fentebb említett 2560 × 1440 pixelen.  Ez amolyan arany középút, az egyetlen olyan dolog, ami miatt van értelme ennek a képaránynak (na jó, ha nincs elég hely, akkor is).

lg_filmnezes.jpg

 

Maga képminőség kiváló, összehasonlítási alapnak egy Dell U2711 állt rendelkezésre. Élénk arcba mászó színek, kiváló kontraszt illetve az ISP panelnek köszönhetően jó betekintési szögek. Remek dolog az, ha nem kell izegni-mozogni, nyakat nyújtani. A betűk olvasható méretűek, a pixelsűrűség ideális.

 

lg_betekintesi_szog.gif

Gyárilag nem kalibrálva érkezik, de az sRGB szintér 99%-et lefedi. Talán ennyi pénzért az Adobe RGB színtér is bele férhetett volna a témába a profi felhasználáshoz. A menüben bóklászva, viszont nem találtam külön fix. sRGB opciót, emiatt kissé komolytalanná tette a szememben. Tucatnyi beállítási lehetőségek állnak rendelkezésre a korrigálásra, talán túl sok is. A mellékelt lemezen találhatunk kalibrálási segédet, de idő és kalibráló eszköz hiányában nem tudtam kipróbálni. Multimédia monitorként beépített sztereó hangszórók próbálják megszólaltatni a hangokat, de a minőségre nem tudok mást mondani, mint röhejes. Értem én, hogy nincs elég hely, de akkor ne reklámozzuk úgy, hogy további hangsugárzókra nincs szükség. Jópofa dolog viszont a PIP funkció (az LG „Dual Link-up”-nak hívja), ahol a Display Port illetve egy tetszőleges bemenet képét tudjuk egy időben megjeleníteni a kijelzőn. Jól jöhet dvd-t nézni a kép egyik felén, a másikon meg a tőzsdei grafikonokat.

Összességében egy szimpatikus szépen megépített eszköz, de az adott szolgáltatások és az árat figyelembe véve kissé erősnek tartom a 150e ft-os árcédulát, a prémium elnevezést.  Mivel kb. azonos összegért jobb és nagyobb felbontású monitorok vannak a piacon, erősen elgondolkodnék, hogy a felsorolt előnyök miatt kiadok érte annyi pénzt.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://colorcam.blog.hu/api/trackback/id/tr525368113

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása