Sony Xperia Tablet S - Dizájnnal kompenzált teljesítmény

Megjelent: 2013.05.17. 13:31
Írta: colorcam

Manapság egyre több helyről halljuk, hogy leginkább az otthoni felhasználásban a PC-k ideje lejárt és notebookból is egyre kevesebb fogy (bár a manapság egyre trendibb Ultrabookok jó alternatívát jelenthetnek, bár az árkategória nem azonos). Igazából, ha jobban megvizsgáljuk ezt a tendenciát, akkor belátjuk, hogy ez teljesen rendben van így, elvégre miért ne lenne hasznosabb egy olyan eszköz, ami elfér a táskánkban, nem nyom több kilót, egész nap működik, hozzáférhetünk vele az internethez, fotókat, videókat nézhetünk rajta és még millió más felhasználási lehetőség van bennük.

sony_tablet.jpeg

A tablet piacion nagyon sok gyártó képviselteti magát. Ugyanúgy megtalálhatóak a tábla PC-nél is a kategóriák, attól függően, hogy ki mire is szeretné használni az adott tabletet. Vannak gyártók, akik csak tartalomfogyasztásra terveznek gépet, és vannak olyanok is, akik a prémium minőség mellett a hardver elemekre is nagy hangsúlyt fektetnek. Ez utóbbi kategóriában próbál szerencsét az új Sony Xperia Tablet S. Maga a gyártó az elmúlt években nagy átalakuláson ment keresztül mind a mobiltelefonok, mind pedig a tabletek terén. Pár hónapja vásároltam magamnak egy Sony Xperia P okostelefont, amivel többé-kevésbé elégedett vagyok. Éppen ezért nagyon örültem mikor Marci barátom szólt, hogy górcső alá vehetem ezt az új készüléket is.

1358283891_sonyxperiatabletz.jpeg

A csomagolásban sajnos a manapság egyre jobban elterjedő USB csatlakozóval is rendelkező mobil töltőn kívül semmit nem találtam, ami számomra csalódást jelentett, hiszen egy multimédiás eszközhöz illett volna egy jól minőségű fülhallgatót mellékelni, főleg ha egy olyan gyártóról beszélünk, mint a Sony.

Első tapintásra nagyon kellemes kialakítású tablet-ről van szó, divatos formatervezéssel. Ha jobban megnézzük a gép hátoldala teljesen egyedi kialakítású, hiszen a felső rész olyan hatást kell, mintha vissza lenne hajtva magára a tablet szürke fémvázára.

A kijelző egy 9,4 hüvelykes multi-touch LED megvilágítású IPS panel, megspékelve a Mobile Bravia Engine nevű képjavító technológiával és a szokványos 1280x800 pixel felbontással. A kijelző fölött található a kamera, és mellette egy infraport. Bal oldalt találhatóak a hangerőszabályzó gombok, a bekapcsoló gomb, valamint egy nagyon diszkréten és elegánsan elhelyezett állapotjelző led. A másik oldalon egy szabványos jack dugó, valamint a memória-kártya slot található. Érdekesség, hogy a Sony nem a mostanság használatos szabvány microSD, hanem a jó öreg SD szabványt választotta, aminek annyi hátránya mindenképpen van, hogy ha ismerősünk a kezünkbe nyomja a telefonjából kivett microSD-jét, akkor azzal adapter nélkül nem tudunk túl sokat kezdeni. A fent említett USB töltőt a gép aljára kell csatlakozni. Ez a csatlakozó-felület is alkalmas több dologra, Pl. adapterrel OTG vagy HDMI funkciót is tud. Ezen kívül dokkolót és még számos kiegészítő kütyüt lehet kapni hozzá. Tegyük hozzá, hogy sok szempontból ez a megoldás sem célszerű.

sony-xperia-tablet-s-now-official-0.jpg-20120829-161944.jpg

A tablet súlya meglepően könnyű, gyári adatok alapján könnyebb, mint az Apple Ipad-je, mindössze 585 gramm.
És most nézzük, hogyan is teljesít a Sony új üdvöskéje. Első bekapcsolásra rögtön előugrik a rendszerfrissítési lehetőség Andorid 4.1.1-re. Frissítettem. Kb. 10 perc alatt meg is volt. A gép kijelzője nagyon szép, bár maga az érintőképernyő nem tökéletes. Maga a Jelly Bean felület egy kicsit eltér a szokásostól. Például újdonság a kijelző alsó részén, középen felbukkanó két kis ikon. Ezek egyikével a TV távirányító funkciók érhetők el (Media Remote kifejezetten a Sony eszközökhöz), a másikkal pedig az úgynevezett Small App-ok. Az fentebb említett infraport sem véletlenül került rá, hiszen a Remote contorlnak köszönhetően bármilyen infrával működő eszközt tudunk irányítani, legyen az TV, Blu-Ray lejátszó, házimozi, stb..

nexusae0_11_Xperia_TabletS_back.jpgA Sony a manapság egyre jobban elterjedt 8 megapixeles 3264x2448 felbontású kamerával szerelte a XPERIA tablet S-t. A képek minősége jó fényviszonyok mellett nagyon szép, gyengébb fényeknél erősen szemcsés. Említést érdemel az öt témabeállítás, az állítható fehéregyensúly, illetve a konfigurálható fókuszálási mód. A frontkamera 1 megapixeles felbontású és 720p HD videóüzemmóddal bír – ami egyáltalán nem nevezhető felső kategóriás teljesítménynek (bár az S inkább az alsó-közép mezőnyben indul).

A beépített hangszórók minősége nagyon jó, ami nem meglepő, hiszen a Sony mindig is élen járt a hangzás terén, és ez most sincs másképp. A Walkman zenelejátszó az elvárásoknak megfelelően minden jóval fel van szerelve, mint például a Clear Audio+, a Clear Phase, az xLoud, vagy a 3D Surround feature. Azonban ami számomra hiányzott, hogy a tablet FM rádiót nem tartalmaz. Maga az akkumulátor nagyon jól teljesített, nálam majdnem egy egész napot kibírt a töltő újracsatlakoztatása nélkül.

Sony-xperia-tablet-s-02.jpg

Mindent összevetve nekem tetszett a masina. Az tény, hogy nem kiemelkedő, azonban az egyedi formatervnek és a megfelelő teljesítménynek köszönhetően egyértelműen megállja a helyét a mai tablet piacon, bár van benne pár olyan dolog, amin még illene csiszolni. A 16 GB-os Wi-Fi-vel szerelt tesztmodel ára kb 110.000 HUF.

Csekő Tamás

A bejegyzés trackback címe:

https://colorcam.blog.hu/api/trackback/id/tr575303869

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása