A Pentax ikrek - K5 II és K5 IIs teszt

Megjelent: 2013.04.21. 11:08
Írta: colorcam

Mindenki máshogy csinálja…Minden cég más-más hagyományra épít, különböző pénzügyi bázisból merít, más műszaki háttérre és piaci szegmensre dolgozik. Pentax nagy hírű lencséi és gépei az átmentendő alapok a digitális korba. A Két Nagy ellenében nem veheti fel a kesztyűt, de kínálhat gépet olyan szegmensbe, amit a többiek nem nyújtanak, vagy csak felárral. Mik az alapok? Kiváló optikák. Megtartva a csatlakozási rendszerek kompatibilitását és adapterrel még a 645-ös lencsék is alkalmazhatóak a „kruppos kisfilmes” vázakon.

pentax-k5-2-peegelkaamera-photopoint-12.jpg

Előételként

Ezen lencsék használatához a gépen belüli rezgés stabilizálás megoldása célszerű, logikus választás. Az új vázak mind rendelkeznek ezzel. Legyen ez  IS-nek,  vagy VR-nek nevezve - lényeg a min. 2-3 értékkel javított expoérték, a kézremegés kifoltozására. Aztán az időjárás állóság, szél, eső, homok és szélsőséges hőmérsékleti tartomány. Érdemes megnézni a hirdetéseket, a -10°C tartósan üzemi tartományba kerül sok Pentax gépnél. Stílusban közel áll a a Nikon kezelési koncepcióhoz a Pentax vonal. Érzékelő a Sony műhelyből jön. Ehhez jön a Pentax engineering. A gyártó nem kapkodja el a modellváltást sem annak frissítését, de stabil, megbízható jól átgondolt, minőségi vázakat ad a kiváló saját objektíveihez.  Mindezt nagyon jó értékaránnyal dobja piacra. Nézzük a Pentax K5 II  modellt.

 Műszaki adatok

  • 16 MP CMOS érzékelő
  • 3-es 921e képpontos LCD
  • Prime II képfeldolgozó motor
  • Széles ISO tartománya 80-51200
  • Por-és időjárásálló, IP 77 tömítésekkel
  • Top záridőt 1/8000 2.
  • A képérzékelő-eltolásos rázkódáscsökkentési
  • Kilenc kép módok (pl. fehérítő bypass)
  • 18 digitális szűrők
  • RAW / Fx gomb
  • Hosszú akkumulátor-élettartam (kb. 980 lövés)

 pentax_K-5II_.jpg

Főmenü

A népszerű Pentax K7-es idősebb testvért a K5, ezt pedig kis módosítással a K5 II váltotta 2012 őszén. A Pentax, hasonlóan a Nikonhoz  egy apró funkcionális elem módosításával a AA filter kihagyásával, most  ikreket hozott a fotós világra. Ahogy a Nikon 800-asnak, így a K 5 II-nek is van ikertestvére, ez az anti-aliasing szűrő nélküli K5IIs változat. Az AA szűrő feladata a magas frekvenciájú fényhullámok kiszűrése, de ezért a finom részletek csökkenésével kell fizetni. Az „S” modell képei a szakirodalom szerint részletgazdagabbak. A két gép különben teljesen azonos minden felépítésében. A Pentax egy izmos, robusztus, időjárásálló mégis kecses modern gépet alkotott. A 16 Megapixeles Sony APS-C szenzoros, nagy fényérzékenységű  (ext. ISO 51200), 1/8000 zársebességű, cca 1,5-ös szorzós gép a felső középmezőnybe sorolható a 6-7 kép/sec sorozat lövő képességével.

K5II_Black_BodyOnly_TopView_sm.jpgA váz nagyon strapabíró, magnézium ötvözet, rozsdamentes acél testmerevítésekkel. Fő cél a széles  környezeti  hőmérséklet állóság, (tartós -10°C-on is), a  fröccsenő vízsugár, por ellen védő tömítések alkalmazásával, az afrikai sivatagi túrától, a skandináv rénszarvas-vadászatig alkalmazható. A Pentax K5-II a túlélőtúrák tükörreflexes gépe. A vázon lévő szabvány K-bajonetten minden KAF3, KAF2, KAF és KA objektív használható, így akár egy hetvenes években készült Pentax (vagy kompatibilis csatlakozású) optikát is feltehetünk. A gép másik nagy attrakciója az, hogy KAF 2 bajonett korábbi Pentax obikat direktben, vagy adapterrel  még a középkategóriás Pentax 645/67 lencséit is képes fogadni. Mivel a kézremegés stabilizálás a szenzornál történik, így korábbi Pentax obi örökségek is használhatóak. Új lencséknél az AF finomhangolás 20 lencseszámig tárolható.

Pentax K5 II back with sd-580-100.jpg

A gép a kézbe jól besimul. A Nikonhoz szokott ujjaknak is szinte vakon kezelhető a manuális rendszer. Mutató új azonnal az exponáló gombra és alatta a bekapcsoló gombokra talál. Elől a rekesz, hátul idő, vagy ISO stb. programozható a kerek tárcsákra. A mutató új feladata a közvetlen elérésű expo-kompenzáció és az ISO gomb kezelése is. A hüvelyk új feladata sem kevesebb.  Az „A EL”  gombot lenyomva rögzíthető a következő képhez az expo beállítási érték. A kis zöld pontos gomb  különböző üzemmódokban a kézileg beállított rekesz és zársebesség értékeit bírálhatja felül. Az AF feliratú gomb feladata hasonlít az exponáló gomb félig nyomott állapotához. Az automata élességállítást aktiválhatjuk, vagy éppen kikapcsolhatjuk vele. Ennek a gombnak a gallérja egy háromállású AF üzemmód választó gyűrű, az automatikus, kézi és középpontos fókuszmező módokat aktiválja. Az LV feliratú gombbal a LiveView élőkép üzemmódba vezet. A kerek tortaszegmensek a navigációs gombok, a négy irány főként a menürendszerben és beállításokban való közlekedésre használható, felvételi módban azonban egyedi funkciókat is ellátnak. A felső gomb,  önkioldó, sorozatmódok (beleértve az automata expozíció sorozatot is) és tükörfelcsapás állítását látja el. Az alsó gomb a vakumódokra alkalmazható. Baloldali a  fehéregyensúly módok és finomhangolásukra használható. Jobbra a képi üzemmódok választhatóak.

07_K-5-back_3-459326fa339edb33.jpgA középső az OK gomb, mint pecsét az okmányon bármely kiválasztott beállítást vagy opciót nyugtáz,  véglegesít az adott időszakra. Az  INFO a felvétel módban a normál státuszképernyő megjelenítésére szolgál. Lejátszáskor az adott képhez és videóhoz tartozó adatok megjelenítését rendelhetjük a képekhez. A  MENU bármely üzemmódban a menü megjelenítésére alkalmas. Most belegondoltam szegény balkezesek mindennapjaiba, amikor a jobbkezesekre szabott vackokat kell kezelniük.Talán a fotós eszközök a legtapintatlanabbak ezekhez az emberekhez. Balra az  üzemmód választó tárcsa zöldmezős, P, Sv, Tv, Av, Tav, M, B, X, User és video üzemmódjai állíthatók be. A tárcsa tövében a háromállású fénymérési módválasztó kapcsológyűrűvel a mátrix, középre súlyozott átlagoló és szpot fénymérési módok választhatók ki. Alattuk a kép visszajátszási szimbólum, és a törlés funkciók kaptak helyet.

Fókuszrendszere  11 ponton dolgozik

1_3.jpg

Menürendszer

A K7-hez képest csak apró változások történtek, az újabb szolgáltatásokkal  kiegészítve.

Felvétel menü

2.gif.jpg

Felvétel menü fájlformátum első mezőjében JPEG, RAW, RAW+(JPEG),  felbontás és rögzítési minőség állítható. AUTO AF-pont beállítása AUTO11, AUTO5, Lencsekorrekció állítható. Minden újabb mezőben sok beállíthatóságú sorozatok, színárnyalatok, szűrők, effektek tónusok, árnyalatok, HDR beállítások, intervallunfotózás, dinamikatartományok, ISO határok, individuális zajkorrekció, érhető el. Egyéni beállítás ISO -hoz rendelt zajkorrekció is programozható. A videó Full HD 25, HD 30, HD25,VGA 30, VGA 25 fpsec felbontása választható. Ezekhez különböző effektek társíthatók.

Lejátszás menü

3_1.jpg

A fotó és video felvételek programozott visszajátszását teszi lehetővé.

Képszerkesztés menü

Digitális szűrők  hatalmas  készlete mellett HDR effekt, alapértékek módosítása (világosság, színtelítettség, színezet, kontraszt, élesség), egyéni szűrő (nagy kontraszt, lágy fókusz, tónustörés, árnyékolás típusa, árnyékolás szint,  színek invertálása), átméretezés: 10M, 6M, 2M, 0,3M felbontás illetve ****, ***, **, * minősítés választható.  Diavetítés

Képek összehasonlítása: két kép egymás mellé, nagyítható formában

Videó szerkesztése: vágás, képlopás.

A SetUp menü

4_1.jpg

Nyelv, idő dátum, szöveg, hangjelzések, fizikai kimenetek beállítása, por szenzortisztítás, mappa létrehozás, szerzői jogi infó stb beállítását teszi lehetővé.

Egyéni beállítások

5_3.jpg

Custom (egyéni beállítás) menü

A gyors áttekintő menüből, minden jól kezelhető.

7.jpg

8.jpg

Közel 30 egyéni beállítást tesz lehetővé finom lépésenként szinte minden alapfunkció összeválogatásával.

A gépet egy alap és egy túrazoom obi készlettel kaptuk. Mind a DA 18-55 f 3,5-5,6 alap mind a nagy átfogású utazó DA 28-270 f 4,5-6,3 as lencse pontosan fókuszált, szép telt képeket adott a gépen és a monitoron is. A fehéregyensúly különféle fényviszonyok mellet is jól vizsgázott. A nagy tele állásban is   cca 3 lépéssel vissza tudott kompenzálni a belső szenzor stabilizátor. A gép  6-7 kép/mp –es sorozatvetőként sport és természetfotós alkalmazásra is megfelelő. Zajkezelése nem lóg ki az átlagból, talán kicsit jobb is az átlagnál. Az ISO érzékenység 1600-3200 körül kis utómunkával zajtalanítható. Sok kellemes effektet építettek be a hardver és szoftver fejlesztők a gépbe.

Desszert

A gép jó szívvel nyújtható  át első sorban pentaxosoknak, akik obi parkjuk megőrzését, használhatóságát kapják ebben a vázban is. Új belépőknek a kisméretű, flexibilis, stabil, jó fogású, szorgalmas kis masina hamar, akár családi kedvenccé válhat. Bátran felveszi a versenyt a kategória piaci szereplőivel. Igazi vedd és vidd gép.

Várkonyi István

 

pentax.png

IMGP9083_1.JPG

IMGP8999_1.JPG

IMGP9006_1.JPG

IMGP9056_1.JPG

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://colorcam.blog.hu/api/trackback/id/tr255230627

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása