Nikon D600 - Ott a pont

Megjelent: 2013.03.26. 13:34
Írta: colorcam

A Nikon D600-ast komolyan kell venni. Annak ellenére, hogy a gyártó gyakran emlegeti a „haladó amatőröknek” szót. A Nikon szerénysége ellenére, ebben a készülékben minden megvan amire a profik is felemelik a fejüket, majd elismerően bólogatnak. A D600 bizony jól sikerült.

Nikon-D600-Banner-Ref.jpg

Párbaj

A Nikon és a Canon mostanában elég keményen egymásnak feszül, szinte egyszerre hozzák ki közel azonos képességű és ugyanazon szegmensnek szánt gépeiket. A 6D és a D600 nem csak a számozásban, de a funkciókban is közel azonosak, így egy új vásárlónak jól meg kell gondolnia, hogy melyik termék mellett teszi le a voksát. Természetesen a meglévő objektívparkkal rendelkezőknek egész kis hányada szokott átpártolni a konkurens oldalára, ennek ellenére a teszt végére többekben is felmerülhet a kérdés. Miért ne?

nikon-dd600-vs-canon-6d.jpg

Első ránézésre

Természetesen már első ránézésre kiderül, hogy bár kisebb vázról és könnyebb gépről van szó, mégsem belépőszintű versenyzővel állunk szemben. A magnéziumötvözetű váznak és a kiterjedt időjárásálló tömítésnek köszönhetően a fényképező zord körülmények között is megállja a helyét. Becsülendő, hogy a nagy testvértől a D800-tól átkerültek eme kialakításbeli előnyök (ugyan némi polikarbonáttal), ráadásul a gép méretét is sikerült csökkenteni, annak ellenére, hogy a kényelem rovására ment volna. A komfort és a kialakítás sajnos nem lehet mindenkinek megfelelő, azonban a D600-nál valószínűleg kevesebben fognak fanyalogni. Akiknek viszont nem fekszik az ergonómia, azok opcionálisan megvásárolhatják az MB-D14 névre hallgató markolatot, mely biztosabb tartást eredményez. A kezelőszervek kiosztása java részt nem változott a D800-hoz képest, de aki D7000-ről vált azt sem érhetik komoly meglepetések.

Nikon-D600-Box.jpg

A gép lelke

Nem más, mint a D800-éval egy az egyben megegyező FX CMOS szenzor. Teljes felbontása 24,3 megapixel. A Nikon PR szövegeiben lenyűgöző részletgazdagságot és alacsony zajtartalmú képeket ígér. Ez a valóságban valóban így van, elképesztően szép képeket készít a gép, az alacsony ISO tartományban szinte semmi, emelve azt is jóval kevesebb a zaj a fotókon. Ahhoz hogy ez működjön az Expeed névre keresztelt képfeldolgozó rendszer is besegít, mely hatékonyság tekintetében a D800-ban, illetve a felsőkategóriás D4-ben is bizonyított. További előnyeihez sorolható, hogy a rendszer gyorsaságának köszönhetően magabiztosan tartja a rögzítési sebességet még akkor is, amikor egyéb feldolgozó műveletek is futnak a háttérben. A Nikonnak köszönhetően DX formátumú képeket is készíthetünk, itt 1,5x-ös képkivágási faktorral kell számolnunk. Amennyiben DX formátumú géphez gyártott objektívet csatlakoztatunk a D600-hoz, abban az esetben sincs gond, ugyanis a készülék erre a formátumra vált (amennyiben azt engedélyezzük a menüben).

 LCD, kereső, élességállítás

Nagy bánatomra a D600-ban sem került bevezetésre a dönthető-forgatható kijelző, pedig itt lenne az ideje. Egyébként az az igazság a D800-hoz képest itt sincs változás ugyanis mind pixelszámban (921.000) mind 3,2’ méretű kijelző nagyságában egyezik a két készülék. A fényerőt 5+- lépésben állíthatjuk, de egyszerűbb az automatikus beállítás, mely a fényviszonyokhoz mérten igazítja a fényerőt. Az LCD használata leginkább a képek és videók visszajátszására illetve az élőkép megjelenítésére szolgál. Előbbiek a visszajátszás gomb megnyomása után hívhatóak elő, majd a részletesebb információkhoz a fel gomb lenyomása után juthatunk hozzá. Utóbbihoz az LV gombot kell használnunk. Nagyszerű, hogy a gyártó gondol a felhasználókra és kijelzővédőt is mellékel a gyári csomagban, annak ellenére, hogy már elmúlt karácsony. Igazán figyelmes.

nikon-d600-size-compared-to.jpg

A kereső tekintetében is rengeteg az azonosság a D800-al, pentaprizmás, ráadásul 100%-os lefedettségű. A mattüvegen több információ jelenik meg mint az elődökén. Kijelzésre kerül az összes aktív fókuszpont, a fókuszterület, a középső fénymérési terület és a kompozíciós segédrács is.

A Nikon D600-ban összesen 39 fókuszterület használható. A 39 fókuszterület mindegyikét használhatjuk f/5,6 fényerejű objektívvel való munkára. Ha f/5,6-nál gyengébb, de f/8-nál jobb fényerejű objektívet alkalmazunk, akkor 33 fókuszterületünk marad. Amennyiben viszont az optikánk f/8 fényerejű, akkor még mindig választhatunk 7 fókuszpont közül, de ezekből már csak a középső használható keresztszenzorosként.

Videó

Videózni FULL HD-ben és 720p-ben is tudunk a kor elvárásainak megfelelően. Az előbbinél 24, 25 és 30 képkocka/másodperc áll rendelkezésünkre, míg utóbbinál már 50 és 60 fpst is használhatunk. Tömörítés szempontjából két lehetőséget kapunk a választásra. High és low, azaz magas tömörítési vagy alacsony rátával dolgozzon e a gép. A videók hossza 1 mp híján 30 perc hosszúságú lehet. High tömörítésű FULL HD és 50 vagy 60 fps mellett csak 20 perc áll a rendelkezésünkre. A rögzítéshez Liveview módba kell kapcsolnunk a készüléket, ezután kezdődhet meg a felvétel az expo gomb mellett található „rec” gomb megnyomása után.

Nikon-D600-back1.jpg

Vaku, akku, csatlakozók

Ha éppen szükségünk van plusz fényforrásra, de nincs kéznél külső vaku, jól jöhet ha van beépített. 12-es kulcsszámú és manuális illetve TTL módban is tökéletesen funkcionál. Ezen kívül a vezeték nélküli vakuvezérlést is megoldotta a Nikon.

A memóriakártyák foglalatait a D600 jobb oldalán találjuk, ezekbe 2 SD kártya helyezhető. Kártyáról kártyára is másolhatunk, illetve különböző beállításokat is megadhatunk. Például ha az owerflow módot választjuk, a memokártya megteltével a másikra folytatódik a mentés. A backup módnál a gép mindkét kártyára elmenti az elkészített képeket, így az biztos nem veszik el. A fényképezőgép baloldalán fellelhetőek a csatlakozók is, melyek az alábbiak: fülhallgató kimenet, a sztereó mikrofon bemenet, az USB 2.0 kimenet, HDMI aljzat és az opcionális GPS adapter csatlakozó.

A sok hasonlóság folytatódik, hiszen a D800-as akkuja ugyanaz, mint a kistestvéré. A 7 voltos 1900 mAh-s akksi 900 kép elkészítésére elegendő a gyártó által megadott adatok alapján.

Nikon_D600_left_lens-e1347549963385-616x468.jpg
D600, jó vagy!

A D600-as kis méretének köszönhetően egy igazi utazó gép, ráadásul tudását tekintve minden olyan fontos funkciót megörökölt a D800-astól, mellyel a profik is szívesen forgathatják a kezükben. A párharcot a Canon 6D ellenében most a Nikon nyerte, a D600 tudása jóval felülmúlja vetélytársát. Csak ajánlani tudom (és ez egy Canonos szívtől, nagy szó)! Ár: kb. 540.000 Ft (váz)

Nagyon, nagyon köszönjük a gépet a Nikonnak!

Csodálatos natgeo sample fotók

67659_600.jpg

flight.jpg

Nikon-D600-Image-Sample-3-650x433.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://colorcam.blog.hu/api/trackback/id/tr835170065

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása