Ipad 4 és Mini

Megjelent: 2013.03.25. 10:08

Az iPad volt az első olyan Apple termék, amiben eleinte nem láttam hatalmas innovációt. Csak egy gigantikus méretü iPod Touch-ot, amin alkalomadtán lehet zöldséget szeletelni, meg teát tárolni. Akkor még, ez az egész tablet dolog igen csak gyerek cipőben járt és az én fanatizmusom sem volt olyan mély és elvakult, mint manapság (Igen a pletyka igaz, egy Steve Jobs szobor előtt áldozok android telefonokat minden második holdkeltekor). Sőt, igazából a véleményem addig nem is változott, amíg el nem mentem síelni és nem vittem magammal laptop töltőt. Ezáltal rá voltam kényszerülve a kizárólagos Ipad használatra.

iPad-5-Release-Date.jpg

Mielőtt komolyabban belemennék a témába, beszéljünk a tabletekről. Legjobban szerintem ha el akarjuk képzelni, hogy tulajdonképpen mi is az, akkor egy laptop és egy E-Book reader közös gyermekére kell gondolni. Egy hatalmas érintő kijelzővel 7 és 9 col között. Igazából mindenre alkalmas, amire egy átlag felhasználó használja a számítógépét. Az Apple úttörőnek mondható a tablet piacon. A lényeg, hogy az elején mondhatni egyedüliként voltak jelen, de mára akadtak itt is trónkövetelők rendesen. Samsung, Sony, Google… plusz volt valami vérszegény próbálkozása a Microsoftnak is.

ipad-mini-review-1.jpg

Ipad.  Amiről a cikk szól, az a retina kijelzős Ipad 4 (a legfrissebb) és az Ipad mini (az egyetlen kisméretű Apple tablet). Azért ezt a kettőt választottam, (nem csak az aktualitás miatt) mert szerintem ez a két legjobb és legtökéletesebb konstrukció az Apple palettáján. Sokan húzták a szájukat, hogy miért kell kis 'táblagép' az Applenek (ezek ugyanazok az emberek voltak, akik hisztiztek, hogy miért kell nagyobb kijelző az Iphonera). Se több se kevesebb. Mind a két termékük felső kategóriás, ehhez kétség sem fér. Mind az Iphone, mind az Ipad elég borsos áron kapható meg, így az alatta levő piac a felső közép és alsó kategóriás készülékek piaca teljesen kiesik számukra, ezért nem tehetik meg, hogy ne reagáljanak valamilyen módon az aktuális trendekre. 

Retina kijelző.  Borzasztóan két élű dolog. Egyrészt elkényeztet, masszíroz. Vizuális orgazmusokkal bombáz, másrészt sznobbá tesz. Utálni fogod a laptopod “pixelektől hemzsegő” kijelzőjét. Harmadrészt rá kell döbbenned, hogy az internet tele van ócska felbontású rondábbnál rondább képekkel…

the-new-apple-ipad-mini-02.jpegKülső. Amit ha tok nélkül fogdos a felhasználó rövid távon fáj, vág és kellemetlen, szemben az Ipad mini kialakításával, ami lekerekített éleivel kényelmesen belesimul a felhasználó praclijába.

Belülről a retinásat egy új A6x chip pörgeti, amire nincs panasz. Szépen megküzd a grafikai akadályokkal, gördülékeny a játékoknál, internetezni is élmény, szóval szép volt fiúk! A minibe a régi A5 chip került, azonban kisebb kijelzővel is rendelkezik, illetve nem is retina, szóval ott sincs gond a teljesítménnyel. Amit még kiemelnék, az a 10 órás üzemidő (utazásokra erősen ajánlott kísérő). Ennek meg is van a hátránya, méghozzá a lassú töltés. Este dugjuk rá amíg alszunk, akkor nem gond, de ha közben buzeráljuk akkor az életbe nem tölt fel… (ez az első napokban fájdalmas, de ki kell bírni).

ipad-mini-held-in-two-hands-games.jpg

Szóval tisztázzuk, hogy kinek kell Ipad. Azt semmi képpen nem ajánlom, hogy valaki úgy vásároljon egyet, hogy nincs mögötte számítógép. Azt sem ajánlom, hogy erre cseréljük régi laptopunkat. Még nem. 100%-ban nem képes pótolni őket. De ha mondjuk van otthon egy asztali gépünk vagy egy lestrapált nehéz laptopunk, mellé mindenképpen jól jöhet. Tökéletesen alkalmas szövegszerkesztésre (angolul hibátlan, magyarul egy billentyűzet ajánlott hozzá), összedobhatunk rajta preziket, sőt még táblázatokat is kezel, jó rajta netezni, filmezni, fényképek nézegetésére is tökéletesen alkalmas, újság olvasás, könyvek stb… szóval eléggé komplex kis társunkká tud válni.  Ez ugyanúgy igaz a minire is, mint a retinásra. A mini-t azoknak javasolom akiknél annyira nem fontos a felbontás, illetve nőknek Filofax helyett. Pici, elfér a retikülben (azokban mondjuk fél Miskolc is elfér). A retinát pedig inkább azoknak, akik inkább a fotók, videók és a játékok felé kacsingatnak. Végszónak pedig annyit, hogy amíg nem próbáltad nem tudod miért jó, de miután kipróbáltad nem tudod miért nem vettél ilyet előbb.

A tesztkészüléket az Ijoe biztosította nekünk. Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://colorcam.blog.hu/api/trackback/id/tr895164392

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása