Samsung Galaxy Note 10.1 - Szeretlek is meg nem is

Megjelent: 2013.03.11. 14:01
Írta: colorcam

A koreai gyártó csúcskategóriásként aposztrofált táblagépe új kategóriát kíván teremteni a piacon a beépített S-Penre kihegyezett jegyzetelős megoldásokkal. Lássuk, hogy sikerült-e nekik.

026R_1.jpg

Külső

Tablet mezőnyben elég nehéz maradandót alkotni design tekintetében. Minél kisebb, vékonyabb készülékházba (arányaiban) minél nagyobb kijelzőt, lehetőleg vékony fekete vagy fehér kávával, oszt csókolom. A Samsung is ezen a csapásvonalon haladt, így kaptunk egy 8.9 mm vastag 600 gramm súlyú gépet egy teljesen műanyag házban, ami egy fémes hatású csillogó kerettel lett megbolondítva a kijelző két oldalán, hogy azért mégse legyen már ugyanolyan, mint a többi 5245 darab táblagép. Sajnos a felület elől-hátul fényes, így a karcoknál csak az ujjlenyomatokat gyűjti jobban. A készülék hátoldala nem levehető, akkumulátora csak szervizben cserélhető.

440x330-samsung-galaxy-note-2-10-1-side-2.jpg

Belső

Hardver tekintetében igen izmos eszközről beszélhetünk. Négy, 1.4 Ghz-en futó maggal bíró processzor hajtja, ami megegyezik a gyártó csúcs mobilkészülékében, a Galaxy S III-ban használttal. Mellé 2 GB memóriát kapunk, 16 vagy 32 GB háttértárral vásárolható. Kijelzője – na, most figyelj – 10.1 collos, természetesen Samsung LCD panelt használ, felbontása 1280x800. Ezen a méreten ez a felbontás sajnos már pixelesnek hat, a közben szintén nálam járt Galaxy Note II után kifejezetten kellemetlen élmény volt a tabletet nyomkodni. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy közel fél éves modellről van szó, így például a retinás iPadhez, vagy valami mostanában megjelent eszközhöz igazságtalan hasonlítani, de hát na, nem az igazi ez a kijelző. A fényes felülettel járó erős tükröződés miatt napsütésben sem túl jól használható a készülék.

SamsungGalaxyNote-621x417.jpg

Használatban

Kezdjük azzal, hogy a tablet gyors, nem akad, jól együttműködik a mackós hardver és az android. Nem tapasztaltunk akadozást a normál használat közben, függetlenül a megnyitott alkalmazások számától gyors volt a váltás köztük, egy halom párhuzamosan futó app futtatása mellett sem akadt a lejátszott HD videó. Szuper funkció, hogy lehetőségünk van kettéosztani a képernyőt, így például nézhetünk filmet böngészés közben.  Habár a hardver (valószínűleg) elbírná, nem korlátlan a funkció használata, így nem működik minden alkalmazáspárosításban, de valószínűleg nem is fogunk egyszerre autóversenyezni meg sorozatot nézni a tableten. Az USB (MHL) csatlakozó HDMI kimenetként is működik, így akár hordozható médialejátszónak is tudjuk használni a készüléket, ha mégis inkább TV-n néznénk a tabletre másolt sorozatot.

galaxy-note-10.1-tablet.jpg

Az S-Pen a készülék hátuljából húzható elő. Beállítható, hogy a mozdulat hatására milyen parancsot hajtson végre az eszköz, így akár az is, hogy elővételkor egyből az S-Note alkalmazás nyíljon meg, így egyből kezdhetjük is az írást. 1024 nyomásszintet érzékel a toll, úgyhogy a művészlelkű tablettulajdonosok precízen festhetnek, rajzolhatnak vele, a vonalvastagság könnyen szabályozható. Természetesen egyéb funkciói is vannak, például lenyomva és balra húzva a „back” gombbal egyenértékű utasítást adhatunk ki. Az S-Note alkalmazás tök jó, kedvünkre rajzolgathatunk, jegyzetelhetünk bele akár ábrákat is, sőt, a matematikai képleteket is felismeri. A kézírás felismerő egész jól működik, ha kicsit odafigyelünk, ez jól jöhet.

A kamerája 5 megapixeles, maximum 2560*1920 felbontású képeket készíthetünk vele. Normális fényviszonyok között (az előzetes feltételezéseimhez képest) egész jó képet készít az eszköz, de vannak már ennél sokkal jobb kamerával rendelkező eszközök is. Néha sötét marad egy-két helyen a kép, néha meg túl világos, de összességében nem olyan rossz a helyzet. HDR funkciót sajnos nem tartalmaz a gyári szoftver.

A teljes feltöltés kb. 3.5 órát vesz igénybe, tapasztalataim alapján 7-8 óra filmezést, 4-6 óra játékot bír ki a készülék. Ez a teljesítmény nagyjából átlagosnak mondható, a saját Galaxy Tab 8.9 –em például 10 óra filmezést is kibír.

Samsung Galaxy Note 10.1 white_2.jpg

Összefoglalva

Abban megegyezhetünk, hogy a készülék gyors, jól használható, nincs sok baj vele. Az S-Pennel tök jó dolgokat csinálhatunk és a szoftvert is ügyesen hozzáalakították, így aki emiatt választaná a Galaxy Note 10.1-et, jól jár vele. Az akkumulátoridő és a kamera lehetne jobb, és az anyaghasználat miatt is húztuk a szánkat.

Szerettük is, meg nem is.

A teszt készüléket a SAMSUNG-tól kaptuk, köszönjük!

feature_img01.jpg               

                

A bejegyzés trackback címe:

https://colorcam.blog.hu/api/trackback/id/tr145127686

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása